…
17 Temmuz 2020, Cuma Afyonkarahisar/TÜRKİYE

2020 Afyonkarahisar Sevgi Yılı Kapsamında İl Müdürümüz Sayın Bekir YÜMNÜ' nün Sıla-i Rahim Temalı Paylaşımı


Sıla-i rahim;  gerek kan, gerekse evlilik vesilesiyle oluşan hısımlara, yakınlara iyilikte ve yardımda bulunma, onlarla ilgilenme, akrabalık bağlarını güçlendirip koruma ve doğup büyüdüğü yerleri ve akrabaları ziyaret şeklinde tanımlanabilir. Akraba ziyareti, muhabbetin artmasına, yakınlar arasında akrabalık bağlarının kuvvetlenmesinin en önemli nedenlerindendir.

Dinimiz yakınlar arasındaki bu bağın koparılmasını, büyük günahlar arasında saymıştır. Zira insanın diğer insanlarla olan ilişkileri,   yakınları ile olan ilişkilerine göre şekillenmektedir. Buna göre yakınları ile iyi ilişkiler içinde olmayan insan, diğer insanlarla nasıl iyi ilişkiler içinde olabilir? Toplumdaki sevgi ve dayanışma bağlarının güçlenmesi aileden başlar, komşulara ve diğer kesimlere sirayet ede. Neticede bu bağların koparılması fert ve toplum bazında ahengin bozulmasına sebep olabilir.

Kur’an-ı Kerim’de;

 “Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, idare ve himayeniz altında olanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez” (Nisa: 4/36)  anlamındaki âyet, Müslümanların yapması gerekli görevlerden bir kısmını dile getirmektedir. Allah’a ibadet dışında başta ana-baba olmak üzere toplumun diğer bireyleri ile iyi ilişkiler kurulması bir görev olarak vurgulanmaktadır. Kentlere doğru yaklaştıkça akraba ilişkilerinin zayıfladığını, hatta kaybolma noktasına geldiğini görmekteyiz. Oysa dinimiz, bir taraftan akraba ilişkilerini mümkün mertebe kuvvetlendirmemizi, onlardan muhtaç konumda olanları koruyup kollamamızı emrederken, diğer taraftan da yakınlarla ilişkilerimizi koparmamızı yasaklamaktadır. Gerek âyetlerde, gerek hadislerde, bunun, namaz, zekât gibi farz ibadetlerden hemen sonra zikredilmesi, İslâm Dinindeki önemini göstermektedir.

‘’Rahim (akrabalık), Allah'ın rahmetinin eserlerindendir. Kim bu bağı korursa, Allah ona merhamet eder. Kim onu koparırsa, Allah da ondan ihsan ve rahmetini keser.” (Hadis-i Şerif)  Bu hadisten anlaşıldığına göre, akrabalık,  Allah’ın rahmeti olarak nitelenmiş ve bu rahmete ulaşabilmenin yolu akrabalık bağının muhafazasına bağlanmıştır. Çağımızda insanların birbirinden uzaklaştığı, yalnızlığı tercih ettiği bir gerçektir. Oysa İslâm Dini,  aile, akraba ve toplum olarak beraber, birlikte yaşamayı emretmektedir. Zira birliktelikte güç, paylaşım ve yardımlaşma vardır. Akrabalık bazında sağlanamayan bu birlikteliğin toplumsal bazda sağlanması elbette zordur.

Sıla-i rahimin birkaç derecesi vardır. En aşağı derecesi akrabalarımıza karşı tatlı sözlü, güler yüzlü olmak; karşılaştığımızda selâmlaşmayı, hal hatır sormayı ihmâl etmemek; daima kendileri hakkında iyi şeyler düşünmek ve hayır dilemektir. İkinci derece de ziyaretlerine gitmek ve çeşitli konularda yardımlarına koşmaktır. Bunlar daha çok bedenî hizmetlerdir. Bilhassa yaşlıları zaman zaman yoklayarak, yapılacak işleri varsa onları takip etmek kendilerini sevindirecektir. Sıla-i rahmin üçüncü ve en önemli derecesi akrabalara malî yardım ve destek sağlamaktır. Özellikle tatil günlerinde, önemli gün ve haftalarda bilhassa Kurban Bayramı’na yaklaştığımız bu günlerde yakın akrabalarımızı ve doğup büyüdüğümüz yerleri ziyaret etmenin çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim.

Peygamberimiz (S.A.V)  şöyle buyurmuştur:

" Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimse akrabasını görüp gözetsin" (Buharî).

Afyonkarahisar 2020 Sevgi Yılı Projesi ana temalarından olan Sıla-i rahmi hakkıyla görüp gözetenlerden olabilmek dileğiyle...

Bekir YÜMNÜ

İl Müdürü