İl Müdürlüğümüz ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Tarafından Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerin Önlenmesine Yönelik Çalıştay Yapıldı.
Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın “Çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin önlenmesi” konulu çalıştayı Ağrı’da yapıldı. İl Müdürlüğümüz koordinesinde yapılan çalıştay; Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) ortaklığında ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansının (SIDA) finansal destekleriyle gerçekleştirildi. 2018 Ocak ayında başlayan program Ağrı, Ankara, Adana, Gaziantep, Hatay, İzmir, İstanbul, Kars, Kilis, Mardin, Niğde ve Şanlıurfa illerinde uygulanmaktadır.
Ağrı Çalıştayı saat 9:00’da başlayıp, 4 oturum olarak saat 17:30’a kadar sürdü. Çalıştaya İl Müdürümüz Mehmetşafi Erim, Aile ve Toplum Hizmetleri ile Kadın Hizmetlerinden sorumlu İl Müdür Yardımcısı Mahmut Çetinkaya, kurum amirleri ve kadın sivil toplum kuruluşları katıldı.
İl müdürlüğümüz kadın hizmetleri biriminden sorumlu personeller sahada yaptıkları çalışmaların ve karşılaştıkları vakalar hakkında bilgiler verdi. Personeller, “Erken yaşta ve zorla evliliklerde sosyal hizmet personelleri olarak sahada ilk karşılaştığımız konulardan biri ekonomik yoksunluk içindeki ailelerin, kızlarını evlendirirken başlık parası veya süt parası adı altında erkek tarafından belli bir miktar paranın talep edilerek alınması oldu. Bunun yanında çevre baskısının olması, gelenek ve görenekler, aile içi şiddet gibi konularla da incelemelerimizde çokça karşılaştık. Çocuk bu gibi durumlardan dolayı sözlü şiddete maruz kaldığını belirterek bu seferde evden kurtulmak için erken yaşta evliliği bir çözüm olarak görmektedir. Aileler, senin annen 17 yaşında evlendi, amcanın kızı 15 yaşında evlendi gibi cümleler kurarak çocuğa sen evde kalmışsın psikolojisini empoze etmeleri de erken yaşta evliliklerin gerçekleşmesinde önemli etkenlerdir.”dedi.