Çin’in Vuhan kentinde başlayan Coronavirüs (Covid-19) salgını, birçok ülkede hızla yayılım göstererek Dünyayı tehdit etmeye devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen bu salgından Ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılımını engellemek adına birçok tedbire başvurulmuştur. Covid-19 ile mücadele sırasında sağlık hizmeti sunanlar ile diğer hizmet gruplarının fiziksel, sosyal ve ruhsal sorunlar ile baş edilmesinde koordineli çalışması önem arz etmektedir.
Konu ile ilgili olarak İl Müdürümüz Ahmet KURT yaptığı açıklamada “Covid-19 bulaşıcı salgını fiziksel sağlığımızı tehdit ederken, salgının yol açtığı korku ve panik gibi ruhsal sıkıntılar ile uzun süreli sosyal izolasyona bağlı bireysel sorunlar, aile çatışmaları, çocuklarda davranış problemleri gibi konularda danışma ihtiyacı olacağından hareketle İl Müdürlüğümüzün 0 358 218 38 87 – 0 358 218 45 70 - 0 358 222 01 83 telefon numaralarıyla psikososyal destek konusunda hizmet vermeye başladıklarını ifade ederek, vatandaşlarımızın ayrıca İl Müdürlüğümüze bağlı Amasya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nün 0 358 218 49 83 , Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü’nün 0 358 222 00 51, Yeşilırmak Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nün 0 358 242 07 66, Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’nün 0 358 212 10 42 ,Merzifon Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nün 0 358 514 14 33 nolu telefonlarını da arayarak psikososyal destek alabileceklerini belirtti.
Ayrıca il Müdürümüz Ahmet KURT: “Birçoğumuz film sahnesi gibi gelişen dünya gündemini yakından takip ediyoruz. Konu ile ilgili uzmanların önerilerine kulak verip, günlük vaka sayıları ile hemhal oluyoruz. Salgın sosyal izolasyon ile birlikte konuşma içeriğimizin büyük bölümünü kaplıyor. Hal böyle olunca normal dışı gündemimiz ile birlikte normal dışı davranışlarda baş gösteriyor. Alınganlık gösterebiliyoruz. Öfke kontrolünde zorlandığımız anlar olabiliyor. Mesela duygu düşünce ve davranışlarımız sürekli olarak birbirini etkiler. Bu üç alanımızdan birindeki olumlu ya da olumsuz etki diğerlerine de sirayet eder. Duygularımızı kontrol altına almak istiyorsak düşüncelerimize yön vermeli, bedenimizi aktif tutmalıyız. Bu yoğun gündem içinde kafamızı felaket senaryoları ile doldurmamalıyız. Tabi olumlu düşünmeye çalışmak da alacağımız tedbirler açısından bizi rehavete düşürmemeli. Kısa vadeli belirsiz hedef ve planlamalar yapmayın. Ev içi egzersizleri ihmal etmeyin. Bir de bu dönemde bol bol telefonla sıla-i rahim yapın. Bütün akrabalarınızı arayın. Özellikle yaşça büyüklerin can sıkıntısına merhem olacak rutin telefon görüşmeleriniz olsun. Çocuklarınızı telefonda dedeleri ile anneanneleri ile babaanneleri ile görüştürün. Teknolojik imkânlar elveriyorsa iletişim uygulamalarının çoklu video görüşmelerini kullanın. Aynı anda birden fazla arkadaş ya da akraba ile mobil cihazınızdan iletişim kurmak hem arkadaş-akrabalık bağlarınızın dinamik kalmasına hem de bu mücadelede psikolojik güç kazanmanıza katkı sağlayacaktır. Elbette bu ve benzeri saydığımız ya da sayamadığımız tavsiyelere uymak nispeten rahatlık sağlasa da bu tavsiyelerin yeterli olmadığı durumlar da olabilir. Bu durumda tüm vatandaşların psikososyal destek alabilmeleri için belirtilen telefon numaralarını mesai saati içinde arayabileceğini söyledi.”