…
…
…
21 Eylül 2023, Perşembe Ankara, Türkiye

Emine Erdoğan Hanımefendi ve Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, New York’ta Sosyal Refahın Adil Dağılımı Konulu Panele Katıldı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul toplantılarının devam ettiği New York'taki düzenlenen Sosyal Refahın Adil Dağılımı panelinde "Varisi olduğu köklü miras çerçevesinde devletimiz, bugün de dünyanın vicdanı olmayı sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Bakanlığımız ev sahipliğinde New York’taki Türkevi’nde “Sosyal Refahın Adil Dağılımı" konulu panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Emine Erdoğan tarihte, Anadolu'da ayrım yapılmaksızın insanların hizmetine sunulan ve refahın paylaşılmasına aracılık eden kervansaray, han, aşevi ve hamamların varlığına değinerek, şunları söyledi:

"Varisi olduğu köklü miras çerçevesinde devletimiz, bugün de dünyanın vicdanı olmayı sürdürmektedir. Halkımızın hayırseverliği de sosyal denge ve barışın korunmasında büyük rol oynamıştır. Hakkaniyet ilkesi, daima bu uygulamaların merkezinde yer almıştır."

Emine Erdoğan, Türkiye'nin, Osmanlı'dan Darüleytam, Darülaceze, Darüşşafaka, Kızılay gibi güçlü dayanışma kurumlarını miras aldığını ve "sosyal devlet geleneğini, daha ileri düzeylere taşımayı başardığını" belirtti.

Yeryüzündeki hiçbir acıya bigane kalamayan Türk insanı sayesinde, ülkemizin milli gelirine oranla, en fazla yardım yapan ülke durumunda olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, “TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Maarif Vakfı, AFAD, Kızılay gibi kurumlarımız, kardeşlik köprüleri kurmaya devam etmektedirler" dedi.

Türkiye'nin insanlığı "tek bir aile" olarak gördüğünü söyleyen Emine Erdoğan "Ülkemiz, kendi vatandaşı gibi, sığınmacılara, mültecilere ve bütün mazlumlara şefkat elini uzatmaya devam edecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin sosyal devlet yapısına işaret etti

Emine Erdoğan, Türkiye'nin sosyal devlet anlayışını önceleyen konuşmasında, "Sosyal güvenlik ve sosyal adalet kavramı dünya genelinde, en fazla sanayi dönemine kadar geri giderken, Türk devletlerinde, kadim zamanlara uzanır. Kıtaların, toplumların sömürgeleştirildiği çağda, gönüller fetheden atalarımız, engin coğrafyalarda, halen saygıyla yad edilmelerine vesile olan şaheserler bırakmışlardır" ifadelerini kullandı.

6 Şubat depremlerinde gösterilen dayanışmaya değinen Emine Erdoğan, "Kalbinizle yaptığınız her şey size geri dönecektir sözünün anlamını, 6 Şubat depremlerinde bir kez daha idrak ettiğimizi söyleyebilirim. Dünyanın dört bir yanındaki dostlarımız, şehirlerimiz harabeye dönerken, gönül mabetlerimiz yıkılmasın diye, seferber oldular." şeklinde konuştu.

"Türkiye, hep birlikte daha iyiye yürüyen sosyal bir devlettir." diyen Emine Erdoğan, ayrıca, yaşlılar, engelli vatandaşlar ve çocukları korumak için çıkarılan kanunlardan bahsetti ve bu tür yardımlara bütçeden ayrılan payın 2002'den bu yana 4 kat arttığına değindi.

Emine Erdoğan, salgın sürecinde Türkiye'nin, ihtiyacı olan bütün ülkelere maske, hijyen kiti ve Turkovac aşısını, patentsiz ve bedelsiz olarak gelir düzeyine bakmaksızın ulaştırdığını hatırlatarak, "Dayanışma geleneğimiz sayesinde bugün pek çok ülke 'bizler yardım yapmayı Türklerden öğrendik' diyebilmektedir." ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan, katıldığı etkinliği gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına teşekkür ederek, Bakanlığın kurulduğu 2011 yılından bu yana, sosyal adalet adına, çok büyük adımlar atıldığını kaydetti.

“Daha adil bir dünyanın ancak kimseyi geride bırakmadığımızda mümkün olacağına inanıyoruz”

Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş da panelde yaptığı konuşmada sosyal refahı toplumun tüm kesimlerine adil bir şekilde dağıtmak" gerektiğini söyledi.

"Kimseyi geride bırakmamak ve sosyal refahı toplumun tüm kesimlerine adil bir şekilde dağıtmak, müreffeh bir dünya inşa etmenin anahtarıdır." ifadesini kullanan Bakan Göktaş, insan odaklı politikalarla iyi bir gelecek inşa etmenin "sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorumluluğu" olduğunu belirtti.

"Daha adil bir dünyanın ancak kimseyi geride bırakmadığımızda mümkün olacağına inanıyoruz." diyen Bakan Göktaş, Bakanlığın "Hep birlikte daha iyiye, hep birlikte daha ileriye" mottosu ışığında, küresel sorunların ancak ortak bir iradeyle çözüleceğine inandıklarını dile getirdi.

"Depremin ilk anından itibaren tüm kurumlarımızla sahadaydık"

Dünyanın göç, savaşlar, gıda ve iklim krizi gibi sorunlarla başa çıktığını anlatan Bakan Göktaş, Türkiye'de 6 Şubat'taki depremlerde 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği "asrın felaketi"nin yaşandığını anımsattı. Bakan Göktaş, şunları kaydetti:

"Depremin ilk anından itibaren tüm kurumlarımızla sahadaydık. Eğitimden sağlığa, istihdamdan barınmaya, tarımdan sosyal hizmetlere kadar bölgeyi yeniden inşa etmek ve bölge insanlarımızın yüklerine omuz vermek için çalıştık, çalışıyoruz. Milletimizin esenliğini ve vatandaşlarımızın hayatlarını yeniden inşa edebilmelerini önemsiyoruz. Bu amaçla Bakanlığımızın koordinasyonunda, depremden etkilenen 5 milyondan fazla kişiye temel ihtiyaç değerlendirmesi yaptırdık ve psikososyal destek sağladık."

Doğal afetlerin kadın, çocuk, engelli, yaşlı, yoksul ve göçmen gruplarını daha derinden etkilediğine dikkati çeken Bakan Göktaş, Bakanlık olarak deprem müdahale gündemi kapsamında bu grupların özel ihtiyaçlarının karşılanmasına büyük önem verdiklerini söyledi.

İnsani değerler üzerine kurulu Türk dış politikası vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türk dış politikasının ana ekseni insani değerler üzerine kuruludur." sözünü hatırlatan Bakan Göktaş, "Bu bakış açısıyla, kadim geleneğimizden aldığımız mirasın bir gereği olarak politikalarımızı uygularken Türkiye Yüzyılı'nda da insani değerleri öncelemekten vazgeçmeyeceğiz. Kalkınmanın başarıya ulaşmasının önündeki esas engel onun sadece ekonomik boyutuyla ele alınmasıdır." diye konuştu.

Bakan Göktaş, Erdoğan'ın "Bugün dünyamızda yaşanan pek çok sorunun temelinde maddi imkansızlık değil, merhamet ve empati eksikliği vardır." sözüne de değinerek, Türkiye'de kadınlara, çocuklara, engelli ve yaşlı bireyler ile mültecilere yönelik politikaları bu anlayışla oluşturduklarını ifade etti.

Kadının sosyal yaşamın her alanında güçlendirilmesinin toplumun ortak refahını artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Bakan Göktaş, bu çerçevede Türkiye'deki kadınlara ekonomik ve sosyal destek sağlamaya öncelik verdiklerini bildirdi.

Türkiye olarak ihtiyaç sahibi çocukların korunması ve bakımına yönelik yenilikçi hizmet modellerini hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Göktaş, çocukların aile ortamında büyüyebilmesi için Emine Erdoğan'ın liderliğindeki "Gönül Elçileri Projesi" kapsamında koruyucu aile hizmetini yaygınlaştırdıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Emine Erdoğan ile Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, program çerçevesinde hazırlanan fotoğraf sergisi ve tanıtım videosu aracılığıyla, Türkiye'nin ülke içi ve dışında yaşanan doğal afetlere yaptığı yardımlarla ilgili bilgileri davetlilere anlattı.