Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü.
Biz Artvin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak ailemize yeni katılan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ile birlikte aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele alanında hizmet vermekteyiz.
Bugün insanlığa hiç yakışmayan, toplumları derinden etkileyen “Kadına Yönelik Şiddet” hakkında toplumsal farkındalık yaratmak ve kendimizi tanıtmak amacıyla sizlere sesleniyoruz.
Kendimizi tanıtalım ki şiddete maruz kalan her kadın yalnız olmadığını, çalacağı bir kapısı olduğunu bilsin istiyoruz. Bizler hem sahada hem mutfakta çalışıyor; şiddet mağduru olduğunu belirlediğimiz kadınlara çeşitli hizmetler sunuyoruz. Barınma yeri sağlıyoruz, hukuki destek veriyoruz, yönlendirme ve rehberlik yapıyoruz, ihtiyaç duyulması halinde sosyal yardımlara yönlendiriyoruz, sağlık ve eğitim desteği veriyoruz, psiko-sosyal destekle şiddet mağdurlarının yanında oluyoruz. Kısacası kadınların korunması için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz.
Kadın hayatın yarısıdır. Kadın işçi, kadın sanatçı, kadın beyaz yakalı, kadın anne, kadın bilim insanı, kadın çiftçi, kadın siyasetçi, kadın iş insanıdır. Kadın yükseldikçe toplum da yükselir.
Ancak biliyoruz ki kadınların karşılaştığı şiddet, cinsiyete dayalı ayrımcılığın hem nedeni hem de sonucu olarak kendini yeniden üretip durmakta ve başa çıkılması oldukça güç bir hal almakta, kadınların kamusal alanda eşit biçimde yer almasına engel olmakta, yoksulluktan en fazla etkilenen kesim olmasına yol açmakta ve kimi zaman yaşam haklarının ellerinden alınmasına neden olmaktadır.
Kadına yönelik şiddet, sadece gazete ve bültenlerde değil; çok yakınımızda aile içinde, mahallemizde, sokağımızda, iş yerimizde, sosyal medyada ve birçok yerde fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet olarak belirebilmektedir. Her birimiz bir şiddet olayının tanığı hatta mağduru olabiliriz.
Her ne biçimde olursa olsun şiddet kabul edilemez. Kadına şiddetin hiçbir gerekçenin arkasına saklanamayacağını, bir insan hakkı ihlali ve bir suç olduğunu, bir toplumda yaşayan bütün insanların ortak sorunu olduğunu ısrarla ısrarla tekrarlamalıyız.
Kadına karşı şiddetle başa çıkabilmek için yasal düzenlemelerin ve kurumsal mekanizmaların eksiksiz işlemesinin yanı sıra toplumsal zihniyet dönüşümüne, toplumsal duyarlılığın arttırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Ülkemizde 6284 vardır. İlimizde ŞÖNİM vardır. İlimizdeki hiçbir kadın şiddete karşı yalnız ve çaresiz değildir.
Şiddetle mücadelede 6284 sayılı yasanın uygulanabilmesi ve şiddete karşı toplumsal zihniyet dönüşümünün sağlanabilmesi, kadın dayanışmasının korunabilmesi için kamusal olan olmayan tüm kuruluşlar işbirliği içerisinde çalışmalıdır.
Bizler önce şiddetin bir iletişim aracı ve bir çözüm mekanizması olamayacağını iyi bilen farkında bireyler olarak;
Sonra Artvin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ailesi başta olmak üzere işbirliğine hazır tüm kurum, kuruluş ve kişiler olarak kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı mücadelemizi etkin ve istikrarlı bir şekilde sürdüreceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu görevde yalnız olmadığımızı biliyor, teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Şentürk AĞIRBAŞ
İl Müdürü