Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, bağımlılıkla mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceklerini belirterek, "Biz Türkiye'nin 2023'e yürüyüşünde, Türkiye'nin şahlanış dönemi olarak adlandırdığımız yeni bir dönemi açtığımız şu süreçte gençlerimizi her türlü bağımlılıktan çok daha güçlü şekilde korumak zorundayız" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yer alan Sosyal Uyum Birimlerinde, Yeşilay Danışmanlık Merkezinin (YEDAM) model uygulamasının hayata geçirilmesine dair iş birliği protokolü düzenlenen törenle imzalandı.
İmza töreni öncesinde konuşan Bakan Kaya, bağımlılığın bireyi ruhsal, bedensel ve sosyal olarak son derece olumsuz etkileyen bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi.
Aynı zamanda bağımlılığın ülkenin geleceğini tehdit eden, mücadelenin en kuvvetli şekilde yürütülmesi gereken alanlardan biri olduğunu ifade eden Bakan Kaya, hükümet olarak bu konudaki mücadelede çok büyük bir çalışma ortaya koyduklarını, gerekli adımları attıklarını dile getirdi.
Bakan Kaya, "Çünkü geleceğimiz dediğimiz gençlerimizin, her türlü kötü alışkanlıktan korunması bu ülkenin geleceği adına çok önemli" dedi.
Bakan Kaya, 8 bakanlığın sorumluluğunda 2016-2018 yıllarını kapsayan Ulusal Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı'nı hazırladıklarını hatırlatarak, bu anlamda yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Bu kapsamda geçen yıl uyuşturucu kullanım yaygınlığı ve madde bağımlıların sosyal ihtiyaçlarını tespit etmeye yönelik çok önemli bir alan araştırmasını tamamladıklarını dile getiren Bakan Kaya, 68 farklı üniversitede 21 bin 156 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın Türkiye'nin bu alanda yapılmış en büyük araştırması olduğunu anlattı.
Elde ettikleri istatistiklerin bu alanda ortaya koydukları politikalar açısından yol gösterici olduğuna işaret eden Bakan Kaya, diğer çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.
- "2019'da 81 ile Sosyal Uyum Birimi açılacak"
Bakan Kaya, bağımlılıkla mücadelede önemli bir basamağın da sosyal uyum süreci olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda tıbbi rehabilitasyonunu tamamlamış 18 yaşını dolduran gençlerimize yönelik Sosyal Uyum Birimlerimizde hizmet projemizi bakanlık olarak geçen yıl hayata geçirdik. Ankara, İstanbul ve Antalya'da Sosyal Hizmet Merkezlerimize bağlı olarak 4 Uyum Birimimizi pilot olarak hayata geçirdik. Şimdi İzmir ve Konya'da da Sosyal Uyum Birimi açılışını tamamlamak üzereyiz. Bakanlığımız tarafından yürüttüğümüz bu pilot uygulamayı AMATEM'in bulunduğu iller öncelikli olmak üzere, aşamalı olarak tüm Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. 2018 yılı içerisinde 40 ilde Sosyal Uyum Birimi açılışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2019 yılı içerisinde de 81 ilde tüm vatandaşların erişebileceği şekilde bu hizmeti yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu hizmetin yaygınlaştırılması ve daha etkin hale getirilmesi amacıyla bugün bu iş birliği protokolümüzü imzalayacağız."
Protokole ilişkin bilgi veren Bakan Kaya, bu iş birliğinin Kamu-STK iş birliğine çok güzel bir örnek teşkil edeceğine inandığını kaydetti.
Bakan Kaya, bağımlılıkla mücadele kapsamında yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi vererek, sözlerini, "Bağımlı insan ideallerini kaybediyor. İdealleri olmayan bir gençliğin ise gelecek hayali olmuyor. Biz Türkiye'nin 2023'e yürüyüşünde, Türkiye'nin şahlanış dönemi olarak adlandırdığımız yeni bir dönemi açtığımız şu süreçte gençlerimizi her türlü bağımlılıktan çok daha güçlü şekilde korumak zorundayız. Biz bakanlık olarak bağımlılıkla mücadelemizi hep birlikte inşallah kararlılıkla sürdüreceğiz. Milletimizin, gençlerimizin geleceğini aydınlık şekilde inşa edeceğiz" diyerek tamamladı.
- "Bu iş birliğinin mücadele büyük bir çığır açacağını düşünüyorum"
Törende konuşan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk de Yeşilay olarak bağımlılıklara karşı yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Öztürk, YEDAM'larda bağımlı bireyin ve ailesinin hem topluma kazandırılması hem de bağımlılıktan uzak kalabilmesi adına çok ciddi bir projeyi başlattıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Sayın Bakanımız başından beri bu programımızın nasıl yürüdüğünü ve ilerlediğini çok yakından takip ediyor ve bir şekilde güçleri birleştirerek daha hızlı, hem zaman hem maddi olarak daha ekonomik, insanlara daha kolay ulaşabilen ama temelde bilimsel ve sonuç alan bir faaliyet yürütebilme adına da çok güzel bir iş birliği gerçekleştiriyoruz. Bu iş birliğinin karşımızdaki düşmana karşı bağımlılıklarla mücadele konusunda çok büyük bir çığır açacağını, bize çok büyük bir güç kazandıracağını, ülkemiz adına, ülkemizin kaynaklarının iyi değerlendirilmesi adına da çok önemli olduğunu düşünüyorum."
Mücahit Öztürk, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bugün dünya maalesef bazı uyuşturucu maddeleri serbest bırakmayı, yasakları ortadan kaldırmayı konuşurken, bizler 'Böyle maddelerden geçlerimizi ve çocuklarımızı nasıl uzak tutarız, bulaşanları da nasıl tedavi ederiz' diye çalışmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Çünkü bizim pes etmek gibi vazgeçmek gibi bir lüksümüz yok. Biz toplum, millet, ülke olarak gençliğine güvenen bir toplumuz. Genç nüfusumuzla övünen bir toplumuz ve genç nüfusumuzun zehirlenmesine de asla ve asla müsaade etmeyeceğiz."