…
…
…
20 Şubat 2019, Çarşamba Ankara,Türkiye

Bakan Selçuk: “Yaş Dostu Politikalar Geliştirmeliyiz”


Liderler zirvesi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk moderatörlüğünde yapıldı.

Selçuk oturumun açılışında dünyada nüfus dinamiklerinin değiştiği, yaşlı nüfusunun arttığı ve yaşam süresinin uzadığı bir dönem yaşandığına dikkat çekti ve “yaş dostu politikalar geliştirerek diğer ülkelerin bu konuda neler yaptığını da değerlendirmeliyiz” dedi.

“Yaşlılara Bakmak Dini Bir Görevdir”

Oturumda ilk sözü Katar İdari, Gelişim, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Yousuf Bin Mohammed Al Othman Fakroo aldı. Katarlı Bakan konuşmasında yaşlılara bakmanın sosyal olduğu kadar dini bir görev olduğunu vurguladı. Ülkesinde yaşlıların haklarının anayasa ile koruma altına alındığını kaydeden Katarlı Bakan yaşlıların onurlu ve bağımsız yaşaması için sosyal koruma stratejisi geliştirdiklerini söyledi.

Bakan Selçuk da Katar’ın hazırladığı bu “Sosyal Koruma Stratejisi”nin önemine vurgu yaptı ve bu stratejiyi paylaşmak istediklerini kaydetti.

“Hakkaniyetli sosyal adalet anlayışına dayanan bir sistem kuruyoruz”

Katarlı bakanın ardından Bangladeş Sosyal Refah Bakanı Nuruzzaman Ahmed söz aldı ve hakkaniyetli  sosyal adalet anlayışına dayanan bir sistem kurmaya çalıştıklarının altını çizdi. Ahmed, “Hızla büyüyen ekonomimizin sağladığı faydaları toplumdaki daha zayıf kesimlerle , üretemeyen kesimlerle paylaşmak istiyoruz.” dedi.

“Yaşlılara Yatırımın Kendi Geleceğimize Yatırım”

KKTC Çalışma ve Güvenlik Bakanı Zeki Çeler yaşlılara yapılan yatırımın kendi geleceğimize yatırım anlamına geldiğine işaret etti, “ Çünkü er ya da geç biz de yaşlanacağız” dedi.

Yeni bir huzurevi tesisi inşasını başlayacağını kaydeden Çeler, bu tesisin içinde bir hayvan barınağı ve kreşin de yer alacağını, yaşlıların hayvanlar ve çocuklarla irtibat kurarak yaşamdan kopmamalarını sağlayacaklarını kaydetti.

“Yaşlıların deneyimlerini paylaşacağı bir akademi kurduk”

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Çalışma Ve Sosyal Politika Bakanı Mila Carovska yaşlıların üretici olabileceği ve ülke ekonomisine katılacakları, etkin olabilecekleri bir ortam oluşturulduğunu belirtti.

Carocska yaşlılar için bir akademi kurduklarını ve yaşlıların orada hem kendilerini geliştirme hem  birbirleriyle deneyimlerini paylaşabildiklerini de kaydetti. 

“Nesiller arasındaki dayanışmanın gelişiminden yanayız”

Türkmenistan Çalışma ve Nüfusun Sosyal Korunması Bakanı Muhammetseyit Sylapov ise ülkesinde yaşlı insanlara ne kadar değer verdiklerinden bahsetti ve “Yaşlı insanların yaşam deneyimleri ve mesleki yetenekleriyle bilgi ve becerilerinin genç kuşak ve toplumun ekonomik sosyal alanlarında değerli bir kaynak olarak kullanılması gerektiğinin farkındayız . Nesilller arasındaki dayanışmanın gelişiminden yanayız.” ifadelerini kullandı.

“Yaşlanma İle İlgili Dengeli Bir Politika Sağlamaya Çalışıyoruz”

Son olarak konuşan Bulgaristan Çalışma ve Sosyal Politika Bakan Yardımcısı Sultanka Petrova , Bulgaristan’ın dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip olduklarını vurgulayarak “ Yaşlanma ile ilgili dengeli bir politika sağlamaya çalışıyoruz. Emekli maaşları artırıldı, sigorta sisteminde iyileştirme yapıldı” dedi.

Ev ortamında bakım planı geliştirildiğine de işaret eden Petrova, yaşlı ve engellilere destek olmak için Sosyal Hizmetler Yasası oluşturulduğunu söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da Bulgaristan’ın yüzde 20,8’lik yaşlı oranıyla Türkiye’nin 2050’de ulaşacağı seviyede olduğunu bu nedenle Bulgaristan’ın uygulamalarının özellikle Türkiye için yol gösterici olduğunun altını çizdi.