“Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı” akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çocuklar ve ebeveynlerin katılımıyla Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Dijital bağımlılığın aile yapısı üzerine etkisini tüm boyutlarıyla tartışmak, mevcut ve olası sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin olumlu ve yapıcı çözüm önerilerini ortaya koymak amacıyla düzenlenen çalıştay, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden ve TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman’ın açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmalarının ardından söz alan Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, çocukları, her türlü yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından korumak için olumsuz içeriklere yönelik etkili bir bilinçlendirme ve takip sistemi yürüttüklerini kaydederek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Göktaş, kişisel verilerin gizliliği, siber güvenlik riskleri, dijital zorbalık ve dijital bağımlılığın bu tehlikelerden sadece birkaçı olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün sosyal medyanın etkileri ve dijital riskler, aileler için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Bu sorunları aşmanın yolu ise ancak ve ancak bilinçli kullanım ve dijital farkındalıkla mümkündür. Bu kapsamda, Bakanlık olarak, toplumu, aileleri, özellikle çocuklarımızı dijital dünyanın tehlikelerinden korumak için yoğun bir mesai harcıyoruz."
Göktaş, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı'nda dijital bağımlılıkla mücadele başlığı altında önemli adımlar attıklarına işaret ederek, "Ayrıca bu yıl, Türkiye'de Medya ve Dijital Ortamların Aile Üzerindeki Etkisini incelemeye yönelik bir araştırma başlattık. Bu araştırmayla, ailelerin dijital ortamlardan nasıl etkilendiği, toplumun algısı, beklentileri ve kullanım eğilimlerini belirleyeceğiz." bilgisini verdi.
Dijital oyunların özellikle belli kesimlerce ergenlerin radikalleşmesinde araç olarak kullanıldığını dile getiren Göktaş, şunları kaydetti:
"2022 yılında dijital bağımlıkla mücadeleye yönelik başlattığımız çalışmalar kapsamında 136 binden fazla vatandaşımıza ulaştık. Verdiğimiz eğitimlerle mobil cihaz, sosyal medya, oyun bağımlılığı ve güvenli internet kullanımı konularında farkındalık kazandırmayı hedefliyoruz. Çocuklarımızı, her türlü yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından korumak için olumsuz içeriklere yönelik etkili bir bilinçlendirme ve takip sistemi yürütüyoruz. Sosyal Medya Çalışma Grubu'muz ile çocukların olumsuz etkilenebilecekler içerikleri tespit ediyor ve bunlara yönelik koruyucu, önleyici faaliyetler yürütüyoruz."
Konuşmaların ardından çalıştay; çocuklar, ebeveynler ve akademisyenlerin katılımı ile üç ayrı odak grup çalışması olarak devam etti. Dijital çağda ebeveynlik, çocuk ve dijital medya, oyun bağımlılığı, ailenin dönüşümü ve teknoloji tüketimi gibi konu başlıklarının altında sorun ve çözüm yollarının tartışıldığı çalıştay, genel değerlendirme ile sona erdi.