Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen Medya ve Aile Değerleri Çalıştayı 29 Haziran 2021 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Çalıştaya; RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Bakanımız Derya Yanık ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Genel Müdürümüz Doç. Dr. Olgun Gündüz, kurum uzmanları ile dijital ve görsel medya temsilcileri katıldı.
’Aile’ kavramını ve bu kavramın medyadaki ele alınış biçimini tartışmak; sektörün tüm paydaşları ile fikir paylaşımında bulunmak; konuya ilişkin görüş ve öneriler getirmek üzere düzenlenen Çalıştayın açılış konuşmasını RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yaptı.
Bakanımız Sayın Derya Yanık da konuşmasında medyanın aile değerlerinin ve aile yapısının korunmasına ilişkin rolüne vurgu yaptı. Yanık konuşmasında: “Medyanın dönüştürücü gücünün iyi bir insan tasavvurunu sunabileceğine inanıyoruz. Medya toplumdan farklı düşünülemez. Olumlu olaylar da gerçekleşiyor. İyi örneklerin medya yoluyla duyurularak ortak iyilik halinin oluşturulmasında medya dönüştürücü bir rol oynayabilir. Medyanın kendi kodlarını yeniden gözden geçirmesinde bir engel yok” dedi.
İki oturum halinde düzenlenen Çalıştayın ilk oturumunda RTÜK ve Bakanlığımız sunumları gerçekleştirildi. RTÜK sunumunda RTÜK tarafından yapılan Aile ve Medya Değerleri araştırmasının sonuçları paylaşıldı. Genel Müdürümüz Doç. Dr. Olgun Gündüz tarafından yapılan Bakanlığımız sunumunda; Bakanlığımızın aile yapısının ve değerlerinin korunarak gelecek nesillere sağlıklı biçimde aktarılmasını sağlamak üzere ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaların koordine edilmesi, aile bütünlüğünün korunması ve aile refahının artırılmasına yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütülmesi, aile yapısını ve değerlerini tehdit eden sorunları ve bu sorunlara yol açan faktörleri tespit etmek, bu sorunlara karşı toplumsal duyarlılığı geliştirici faaliyet ve projeler yürütmek, çözüm önerileri geliştirmek, bu konularda eğitim programları hazırlanması gibi görev ve sorumlulukları katılımcılara aktarıldı. Gündüz sunumunda; şiddetin normalleştirilmesi, aile değerlerine zarar veren içeriklerin gösterimi, evlilik ve aile kurumunun olumsuz temsili, mahremiyet sınırlarının yok sayılması gibi medyada tespit edilen sorun alanlarını ifade etti. Doç. Dr. Olgun Gündüz sunumunu Bakanlığımızın koruyucu ve önleyici politikaları çerçevesinde yürüttüğü; Evlilik Öncesi Eğitim Programı, Aile Eğitim Programı (AEP), Aile Danışmanlığı Hizmetleri, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ve psikososyal destek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Çalıştayın ikinci oturumunda medya sektörü temsilcileri konuya ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler. Medya temsilcileri karşılıklı fikir paylaşımları kapsamında; medyanın aile değerlerini koruması ve yönetmesi hususunun reyting kaygısı, değerler konusunda yetersiz toplum bilinci, ailelerin sosyo-ekonomik düzeyleri gibi birçok faktöre bağlı olduğu dile getirildi. Toplumun biricik kurumu olan ailenin korunmasında medyanın üzerine düşen sorumlulukların ele alındığı Çalıştay, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in değerlendirme ve teşekkür konuşması ile sona erdi.