Bolu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce engelli aileleri ve engelliler ile yapılan eğitim, inceleme ve diğer mesleki çalışmalar sırasında yapılan gözlemler ile engelli ve engelli ailelerinin iletişim kurmakta problem yaşadıkları, ebeveynlerin engelli çocuklarının duygu ve duyularını anlamakta zorlandıkları, bu hususta yaşadıkları problemleri çözme konusunda yardıma ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir. Ailelerin yaşadıkları bu problemleri minimize etmek adına yapılan araştırmalarda “oyun terapisinin” engellilerin duyu ve duygularını ifade etmekte ve aileleri ile iletişimlerini arttırabilmesi adına önemli bir araç olabileceği anlaşılmıştır.
Oyun terapisi oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların duygularını ve yaşadıkları sorunları dışa vurma fırsatı vererek, bunlarla yüzleşmesini ve çözüm yolları bularak baş etmesine fırsat tanıyan, doğal biçimde deneyimlerini ve duygularını kendi kendilerini yönlendirme becerilerini geliştiren, kendi kendini onaran bir süreçle ifade etmesine olanak sağlayan, kendilerini tanıması ve kabul etmesi için önemli bir ortam hazırlayan özel terapi türü olarak tanımlanabilir.
Müdürlüğümüzün hizmet kalitesinin arttırılması ve engelli ailelerinin ve engelli çocukların yaşamış olduğu bu problemlerin minimize edilmesi adına oyun terapisi eğitimi alınmasının uygun olacağı düşünülmüş ancak ülkemizde bu eğitimi verecek bir kurumun olmadığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine yapılan araştırmalar sonucunda İspanya’nın Barselona kentinde bu eğitimi alabileceğimiz kararlaştırılmıştır. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus+ tarafından desteklenen “Engelli Çocuklar için Oyun Terapisi” adı altında onaylanan projemiz kapsamında gerekli mesleki hazırlıkların yapılmasının ardından yedi gün olarak belirlenen hareketliliği gerçekleştiren on personel Barselona şehrinde ilgili eğitimi almıştır.
Alınan eğitim sonrasında personelimizin dil becerileri ve kültürel uyum becerilerinin geliştiği, “Engelli Çocuklar İçin Oyun Terapisi” alanında teorik bilgilerinin arttığı, engelli çocukların yaşlarına ve engel türlerine göre oyun ve oyuncak seçimi, uygun oyun ortamının hazırlanması, engelli çocuklar ile iletişimin geliştirilmesi hususlarında mesleki deneyim kazanıldıkları gözlenmiştir.
Eğitim alan personelimiz ilimizdeki engelli ailelerine, Müdürlüğümüzde engelli alanında hizmet veren kurum ve personellere, Milli Eğitim İl Müdürlüğüne bağlı hizmet veren Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenlerine eğitim verilmiş ayrıca Bakanlığımızın Aile Eğitim Programı kapsamında düzenlediği hizmet içi eğitim ile 80 İl Müdürlüğünde çalışan meslek elemanlarına proje içeriği, süreci hakkında örnek uygulama olarak bilgilendirme yapılmıştır. Proje kapsamında verilecek olan eğitimlerin daha geniş bir kitleye verilmesi planlanmış ancak tüm dünyada yaşanan Covid-19 pandemisi sebebiyle eğitimler küçük gruplar halinde verilmiştir. Ancak projenin sürdürülebilir olması ve engelli ailelerin bu konuya olan ilgisinden dolayı eğitimlerimiz devam etmektedir. Eğitimler sırasında ve sonrasında engelli aileleri almış oldukları eğitimi evde uyguladıklarını, çocukları ile bu eğitimin iletişimlerinin artmasına yardımcı olduğunu, engelli çocukları ile kaliteli zaman geçirdikleri hususunda geri dönüşlerde bulunmuşlardır. Bu geri dönüşler projemizin işlevselliği açısından motivasyonumuzu arttırmıştır.