…
16 Nisan 2021, Cuma Burdur,Türkiye

Afet ve Acil Durumlarda, Anında Müdahale İçin 4 Aşamalı Eğitici Yetiştirme Programı


Afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmetini ülkenin her yerinde aynı nitelikte sunmayı amaçlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, afet ve acil durum alanında çalışan personelin mesleki bilgi ve becerisini artıracak eğitimlerine devam ederken; Psikosoyal Destek Eğitim Programlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için kendi eğiticilerini de yetiştiriyor.

Bakanlık, Psikosoyal Destek Eğitim Programlarının yaygınlaştırılmasını sağlamak için 4 aşamalı “Eğitici Yetiştirme Programı” geliştirdi. Bu program ile katılımcılar birinci aşamada (Temel Düzey Müdahale Eğitimi) “Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Eğitimi Modülleri”nin (16 Modül) tamamına hakim olacakları bir eğitime tabii tutuluyorlar. Modüllerde, Temel Kavramlar, Ruhsal Travma, Psikososyal Müdahale ve Temel İlkeler, Gereksinim ve Kaynak Tespiti, Psikolojik İlk Yardım, Toplum Katılımı ve Toplumu Harekete Geçirme, Çalışana Destek, Psikoeğitim ve Eğitimler, İncinebilir Gruplarla Çalışma, Çocuk Koruma ve Katılımı, Çocuk ve Ergenlerde Psikososyal Müdahale, Kurumlar Arası İşbirliği, Davranış Kuralları ve Etik, Ulusal Afet Yapılanması, Ulusal ve Yerel Psikososyal Destek Hizmet Grubu Planı ve Tatbikat başlıkları yer alıyor.

İkinci aşamada (İleri Düzey Müdahale Eğitimi), travma odaklı çalışma becerileri geliştirmek üzere bir eğitim veriliyor. Eğitim Konuları arasında, Afet Sonrası Birey ve Toplumun Verdiği Psikolojik Tepkiler ve Aşamaları, Ruhsal Travma ile İlişkili Psikopatolojiler, Ruhsal Travmayı Değerlendirme ve Yaklaşım, Çocuk ve Ergenlerde Travmatik Yaşantılar Sonrası Değerlendirme, Çocuk ve Ergenlerde Travma Sonrası Gelişen Psikopatolojiler, Çocuk ve Ergenlerde Travma Sonrası Gelişen Psikopatolojilere Yaklaşım, Olgu Formülasyonu & Değerlendirme& Psikoeğitim, Yas Temel Kavramları, Ruhsal Travma’da Davranışçı Yaklaşımlar, Psikolojik İlk Yardım/Uygulama, Etkileşimli Psikoeğitsel Grup Oturumları/Uygulama ve Görüşmede Temel İlkeler ve Görüşme Teknikleri bulunuyor.

Üçüncü aşamada (Eğitici Eğitimi), personel kendi kapasitelerini etkin biçimde kullanabilmelerini sağlayacak, yetişkin eğitimi teorisi ve becerileri üzerine eğitim görüyorlar. Eğitimlerde, Kurumsal Eğitim Süreci, Eğitim İhtiyaç Analizi, Yetişkin Eğitimi ve Temelleri, Eğitim Yönetim Süreci ve Planlama, Etkili Eğitim Yöntem ve Teknikleri, Öğrenme Yolları, Kurumsal Eğitim Yönetimi İçin Gerekli Yetkinlikler, Eğitim Amacı Saptama, İçerik Oluşturma, Etkili Sunum Teknikleri, Eğitim Uygulamaları, Profesyonel Eğitmen Tavrı, Sunum Performansı ve Değerlendirme başlıkları yer alıyor.

Dördüncü aşamada da (Süpervizyon Eğitimi) eğitim becerileri değerlendiriliyor. Personel, program boyunca uzman eğiticiler tarafından izleniyor, sunum becerisiyle birlikte modüllerin teorik bilgisine ne derecede hakim olduklarına bakılıyor. Aday eğiticiler, Temel Kavramlar, Ruhsal Travma, Psikososyal Müdahale ve Temel İlkeler, Psikolojik İlk Yardım, Çalışana Destek, Kurumlar Arası İşbirliği, Ulusal Afet Yapılanması, Ulusal ve Yerel Psikososyal Destek Hizmet Grubu Planı ve Tatbikat konularında sunum yapıyorlar.  

4.650 Personele Farkındalık Eğitimi

Dört Aşamalı eğitici yetiştirme sürecinin sonunda Psikososyal Destek Eğiticisi olanlar, görevli oldukları illerde veya ihtiyaç halinde yakın oldukları illere giderek farkındalık eğitimleri yapıyorlar. Salgın hastalık döneminde uzaktan eğitim yöntemiyle sürdürülüyor. Bu kapsamda 2019 yılından bu yana toplam 4.650 personele farkındalık eğitimi verildi.