…
09 Mart 2021, Salı Burdur,Türkiye

Bakan Selçuk: “Son 2 Yılda Kuruluş Bakımındaki Çocuk Sayımız Azaldı”


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt, bakanlık olarak amaçlarının kuruluş bakımındaki çocuk sayısının artması değil azalması olduğunu belirterek, “Son 2 senede kuruluş bakımındaki çocuk sayımız azaldı” dedi.

Bakan Selçuk, “Trabzon Koruyucu Aileler Buluşması”nda 30 koruyucu aile ile bir araya geldi. Çevrimiçi gerçekleşen buluşmada Selçuk, “Çocuklarımız sizlerle beraber sadece bir aileye sahip olmuyor. Bizler de sizleri kazanmış oluyoruz. Büyük ailemizin bir parçası oluyorsunuz” dedi.  AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal’ın koruyucu aile olduğunu hatırlatan Selçuk, “Geçenlerde kendisiyle görüştüm. ‘Benim zaten evladımmış’ diye bahsediyor. ‘Evimize güneş açtı gibi hissediyorum’ diyor. Bu mutluluğu görmek de bizler için ayrı bir mutluluk” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de çocukların nüfusun yüzde 27’sini oluşturduğunu belirten Bakan Selçuk, “Onlar bizim hem bugünümüz hem de geleceğimiz. Onları her türlü riskten korumak ve en iyi şekilde milli manevi değerlerimiz ışığında yetiştirmek çok önemli. Bakanlık olarak temel hedefimiz, çocuğun üstün yararını sağlayabilmek, çocuk hakları doğrultusunda politikalar geliştirebilmek. Bunu sağlayacağımız en önemli kurum da aile müessesesidir. Bakanlık olarak en önemli nokta, aile odaklı bir çalışma yürütebilmek. Kuruluş bakımına almak aslında bizim en son tercihimiz” diye konuştu.  

“Amacımız Kuruluş Bakımındaki Çocuk Sayımızın Artması Değil Azalması”

“Ailelerimiz ekonomik nedenlerle çocuğunu bize teslim etmek istiyorsa bunu önlemek için sosyal ekonomik destek vererek çocukları kendi aileleri yanında bakımını sağlamaya çalışıyoruz” diyen Selçuk, Türkiye çapında 130 bin çocuğu Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetiyle (SED) öz ailelerinin yanında desteklediklerini kaydetti. Sosyal ekonomik destek dışında çocukları kuruluş bakımına aldıklarına dikkat çeken Bakan Selçuk, “Kuruluş bakımında 14 bin çocuğumuz var. Hep şunu diyorum; çocuk konusundaki başarınız, kuruluşlardaki çocuk sayısı değil; koruyucu ailelere kazandırdığımız çocuk sayımız. Amacımız kuruluş bakımındaki çocuk sayımızın artması değil azalması. Son 2 senede kuruluş bakımındaki çocuk sayımız azaldı” şeklinde konuştu.

“Aile Odaklı Hizmetlerimizden Yararlanan Çocuk Oranımız Yüzde 91’lere Çıktı”

Selçuk, Bakanlık olarak çocuklara fiziksel imkanlar sağladıklarını, maddi olarak çocukları kuruluş bakımında desteklediklerini söyledi. Her çocuğun sıcak bir yuvası olmasını istediklerine vurgu yapan Bakan Selçuk, “Koruyucu ailelik çok önemli bir müessese. Buradan her bir aileye sevincimize ortak oldukları için teşekkür etmek istiyorum. Geçmişten bugüne baktığımızda aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan çocuk oranımız da yüzde 39’lardan yüzde 91’lere çıktı. Desteklerimizin yüzde 86 oranında yine doğrudan annelere veriyoruz.  Biliyoruz annelerimiz verdiğimiz destekleri öncelikle çocukları için harcıyorlar. Burada pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz” dedi.

AK Parti Hükümetleri döneminde kurum bakımında da büyük bir değişim gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Selçuk, eskiden kurum bakımının, koğuş tipi barınma yöntemiyle sağlandığını; şimdi ise çocuk evleri ve çocuk evleri siteleri modeline geçtiklerini hatırlattı.

Koruyucu aile faaliyetinin aslında herkesin ortak sorumluluğu olduğunu kaydeden Bakan Selçuk, “Sizler çocuklara kendi yuvalarınızı açıyorsunuz. Biz de olabildiğince sizlerin yanında olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“Öksüz, Yetim ve Gündüz Hizmetleri Daire Başkanlığı Kurduk”

Bakanlık olarak yeni bir çalışmadan da bahseden Selçuk, “Geçen sene bir çalıştay yapmıştık. İkinci bir çalıştay daha yapacağız. Bunun dışında yetim ve öksüzler dairesi kurduk. Türkiye’de baktığımız zaman sadece koruyucu ailelerimizin yanındaki ya da kuruluşlarımızdaki çocuklar değil; yetim ve öksüzlerimiz de var. Yetim ve öksüzlerimizle daha yakından ilgilenebilmek için Öksüz, Yetim ve Gündüz Hizmetleri Daire Başkanlığı kurmuş olduk” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir Çocuğumuz Annesizliğin- Babasızlığın Eksikliğini Hissetmesi”

Hiçbir çocuğun annesizliğin- babasızlığın eksikliğini hissetmesini istemediğinin altını çizen Bakan Selçuk, “Bizler onların ‘devlet ana’, ‘devlet baba’ olarak yanlarında olabilelim. Şuan 81 ilimizde yaklaşık 8 bin çocuğumuz koruyucu aile yanında. Dolayısıyla bu bizi çok mutlu ediyor. Çocuklarımızın bakım masrafı, ailelerimize ödediğimiz ücretle karşılıyoruz. Bu bizim sizlere olan bir katkımız. Biliyoruz ki sizler bunu gönüllü olarak yapıyorsunuz. Koruyucu aile çocuk eşleştirmesi uygulamasını da yürürlüğe koyduk. Bazen çocuklarımız ilinde yerleştirilemiyordu. Diğer illerle bir eşleştirme de yapmaya başladık. 2020 yılında iller arası eşleştirme yoluyla 128 çocuğumuzu koruyucu aile yanına yerleştirdik” şeklinde konuştu.

“Gönül Elçileri Projesi Sonrası Daha Fazla Ailemiz Koruyucu Aile Olmak İstediler”

Bakan Selçuk, “Bu süreci sağlıklı bir şekilde geçiren her çocuk gelecekte ülkesine daha faydalı birey haline geliyor. Bir hayata dokunmak, bir kalbe şifa olmak bütün mutluluklara değer. Bizler de sizleri çok taktir ediyoruz. Geçmişte tarihimize baktığımız zamanda hem dinimizde hem Osmanlıda koruyucu aile sistemine yakın modeller bulunmakta. Biz de geçmişten inancımızdan, kültürümüzden gelen iyi hasretleri bir sonraki nesillere taşımaya çalışıyoruz. Şunu özellikle vurgulamak isterim, aile sadece fiziki birliği değil, ruhsal ve manevi bir birlikteliği de ifade eder. Bu anlamda sizler çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılıyorsunuz. Bu noktada Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde koruyucu ailenin Türkiye’de farkındalığın artması noktasında çok önemli bir yeri var. 2012 yılında Gönül Elçileri Projesi ile hem koruyucu ailelik hem gönül elçileri projemiz daha da etkin bir hale geldi. Gönül Elçileri Projesi sonrası daha fazla ailemiz koruyucu aile olmak istediler. Ben bu iyilik hareketine liderlik ettikleri için Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendiye şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“Bakanlık Olarak Hiçbir Evladımızı Yalnız, Kimsesiz Hissetmesine İzin Vermeyeceğiz”

Salgın sonrasında da farkındalık çalışmalara hız kazandırmayı planladıklarını kaydeden Selçuk, “İllerimizde koruyucu aile kahvaltıları, piknikler, iftarlar gibi sosyal etkinliklerle koruyucu ailelerimizle daha fazla bir araya gelmek istiyoruz. Koruyucu ailelerimizle bölge toplantıları da düzenliyoruz. İyi uygulama örneklerini de paylaşıyoruz. Diğer bir nokta da Sosyal Hizmet Merkezlerimiz aracılığı ile biz çocuklarımızı izlemeye devam ediyoruz. Bugün sizlerle iyiliksever ailelerimizle beraberiz. İnşallah sizlerin sayısını rabbim daha da arttırsın. Rabbim yeryüzünde hiçbir çocuğun mağdur ve mazlum bırakmasın. Bakanlık olarak hiçbir evladımızı yalnız, kimsesiz hissetmesine izin vermeyeceğiz. Bu anlayışla sahip olduğumuz tüm imkanlarla çalışmaya, sizlere sunduğumuz hizmetleri yükseltmeye devam edeceğiz. Ailelerimize de desteklerinden dolayı her birine teker teker teşekkür ediyorum. Çocuklarımız size emanet” diye konuştu.

Ayvazoğlu: “Sıcak Kollarını Açmış Bir Devletle Karşı Karşıyayız”

Programda konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, sıcak kollarını açmış bir devletle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Bu çalışmalar özümüze döndüğünün göstergesi. İyilik yapmak inancımızın bir geleneği” dedi. 30 aileye böyle ulvi bir kararı almalarından dolayı çok teşekkür eden Ayvazoğlu, “Evlatlarımıza yuvalarını açmaları, sahiplenmelerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Bakanımızla güzel ve başarılı çalışmalara imza attığı için kadın olarak gurur duyuyorum” diye konuştu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Hamdullah Çuvalcı da Bakanlığın çok güzel hizmetler ifa ettiğini ve bunlardan birisinin de koruyucu aile uygulaması olduğunu söyledi. Çuvalcı, bu anlamda hem Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a hem de ailelere teşekkür ederken; kendisinin de koruyucu aile olmak istediğini belirtti.