Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığın 2021 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Selçuk, vatandaşlara hizmetlerini daha etkin şekilde ulaştırmak için faaliyetlerini çalışma hayatı, sosyal güvenlik, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar başlıklarında yürüttüklerini söyledi.
Sosyal Koruma Kalkanı’nda Yardım Tutarı 41 Milyar Lirayı Geçti
Yeni tip koronavirüs salgınıyla etkin şekilde mücadele ettiklerini ifade eden Selçuk, "Salgından etkilenen tüm kesimlerine yönelik olarak Sosyal Koruma Kalkanını hayata geçirdik. Vatandaşlarımıza sağladığımız yardım ve desteklerin toplam tutarı 41 milyar lirayı geçti” dedi.
Bakan Selçuk, Koşullarının esnetildiği Kısa Çalışma Ödeneği ile marttan bu yana 3,6 milyon çalışan için 21,8 milyar lira ödeme yapıldığının bilgisini paylaştı.
İstihdamı korumak için sözleşme fesih kısıtı getirdiklerini anımsatan Selçuk, şu bilgileri paylaştı: "İşverenlerce ücretsiz izne çıkarılan çalışanlarımıza sağlanan Nakdi Ücret Desteği kapsamında 2 milyonu aşkın çalışanımıza 5,1 milyar lira ödeme yaptık. Salgının etkilerini atlatarak normal çalışma düzenine dönen iş yerlerimizi de Normalleşme Desteği ile desteklemeye devam ediyoruz. Normalleşme desteğinden şu ana kadar 2 milyon 126 bin 115 sigortalı yararlanmış ve toplam 1,7 milyar liraya yakın prim desteği sağladık.”
Salgın döneminde, işsizlik ödeneği olarak 881 bin kişiye 4,2 milyar lira ödeme yapıldığını belirten Bakan Selçuk, “Yine bu dönemde Pandemi Sosyal Destek programıyla 6 milyondan fazla haneye biner lira nakdi destek sağladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı 'Biz Bize Yeteriz' kampanyasında milletimizin yaptığı 2 milyar lira bağışı da ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Devletimiz, tüm imkanlarıyla vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.
Asgari Ücretin Uzlaşı ile Kararlaştırılmasını Diliyorum
Bakan Selçuk, Kamu Personeli Danışma Kurulunu da eylülde, ilk defa gündemli olarak topladıklarını hatırlattı. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirlemek için aralık ayı başında görüşmelere başlayacağını bildiren Selçuk, "2002'de net 184 lira olan asgari ücreti 2020 yılı için 2 bin 324 liraya çıkardık. Asgari ücret karşılaştırmalarında da dünya ülkeleri arasındaki yerimizi daha da ön sıralara doğru taşıyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bu yıl asgari ücretin, tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Nüfusumuzun Yaklaşık Yüzde 99’u Sosyal Güvenlik Kapsamında
Selçuk, "Hükümetlerimiz döneminde yaptığımız reformlarla vatandaşlarımızın neredeyse tamamını sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldık. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 99'u sosyal güvenlik kapsamındadır” dedi.
İŞKUR aracılığıyla 2002'de 24 bin 482 kişinin özel sektörde işe yerleştirilmesine aracılık edilirken 2019'da bu rakamın 1,5 milyona ulaştığına dikkati çeken Selçuk, "2020 Ocak-Eylül döneminde salgına rağmen 608 bin 235 vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik" İfadelerini kullandı.
Çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak, hazırladıkları meslek standardı ve yeterlilik çalışmalarında hedeflere ulaşıldığını vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023 hedefimiz olan 1 milyon mesleki yeterlilik belgeli iş gücü hedefini bu yıl aştık. 1 milyon 250 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi vererek çalışma hayatına kazandırdık. Mesleki yeterlilik belgeli iş gücü sayısını 1,5 milyona çıkaracağız.
2023'te Hedeflenen İşsizlik Oranı Yüzde 10,9
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2002'de 2,6 milyon olan kamu personeli sayısının yüzde 57,6'lık artışla bugün 4 milyona ulaştığını belirterek kritik hizmet alanlarında nitelikli personel istihdamına öncelik verdiklerini vurguladı.
İstihdamı korumak, artırmak ve iş gücünün niteliklerini geliştirmenin uyguladıkları faaliyetlerin odak noktasını oluşturduğunu vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti: "İstihdamımız 2005'te 19,6 milyon iken 2019'da 28,1 milyona yükseldi. TÜİK verilerine göre Temmuz 2020 döneminde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan azalarak yüzde 13,4 oldu. Yeni Ekonomi Programımızda 2023 yılı için hedeflediğimiz işsizlik oranı yüzde 10,9'dur. 2002den bu yana kayıt dışı istihdam oranını 20 puana yakın düşürdük. 2002'de yüzde 52 iken şu an yüzde 32 seviyesinde."
İyi Uygulamaları Olan Firmalara Ödül Verilecek
Selçuk, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaptıkları kapsamlı çalışma, teşviklerin olumlu sonuçlarını muhtelif sektörlere ait istatistiki verilerde net olarak gördüklerini belirterek, iş sağlığı ve güvenliğinde dönüşüm ve dijitalleşme kapsamındaki adımlarla ölümlü iş kazası oranlarını daha da azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.
Bakanlığın sosyal güvenlikten İşsizlik Sigortası Fonu'nun yönetimine, sosyal yardımlara, sosyal hizmetlere kadar uzanan çok geniş bir görev alanı olduğuna işaret eden Selçuk, " Bakanlıkta Sayıştay tarafından tespit edilen bir usulsüz ödeme, haksız kazanç sağlama ya da kamuyu zarara uğratma söz konusu olmamıştır” dedi.
“Aileye Değer, Türkiye’ye Değer”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, aileyi Türkiye'nin dünü, bugünü ve yarını için en önemli stratejik gücü olarak gördüklerini ve bakış açılarını da "Aileye değer, Türkiye'ye değer" olarak ifade ettiklerini vurguladı.
Ailenin hem sosyolojik hem ekonomik açıdan toplumu değiştiren ve dönüştüren muazzam bir güce sahip olduğunu aktaran Selçuk, ailenin gücünü sağlam ve sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için kapsamlı politikalar geliştirdiklerini anlattı.
Selçuk, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında hanelerin ziyaret edildiğine, Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) sayısının da 353'e ulaştığına dikkati çekerek, "2020 yılı sonunda 360'a, 2021 yılı sonunda da 378'e çıkartacağız." bilgisini paylaştı.
SHM'lere ek olarak Aile Destek Merkezleri (ADEM) ile Sosyal Destek Merkezlerinin (SODAM) sayılarını da artırdıklarını belirten Selçuk, bütün özel politika gerektiren grupların desteklendiğini söyledi.
Afet bölgelerinde psikososyal destek ekiplerinin yürüttüğü çalışmalara değinen Selçuk, İzmir'de de psikososyal destek ekiplerinin bütün vatandaşlara hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.
Sosyal politikaları katılımcı bir anlayışla akademisyenler ve sosyal taraflarla birlikte yürütmeyi sürdürdüklerini vurgulayan Selçuk, şöyle konuştu:
"Karar alma mekanizmalarında daha fazla kadınımızın temsil edilmesini istiyoruz. Meclisimizde bu oran yüzde 17,24'lere yükselmiş durumda. İstiyoruz ki gerek akademide gerek siyasette gerek bürokraside daha fazla kadınımız karar alma mekanizmalarında yer alsın. Çalışma hayatında kadın iş gücü istatistiklerine baktığımızda da kadın istihdam oranının ve kadınların iş gücüne katılım oranının arttığını görmekteyiz. Kadına yönelik projelerimizde de kadınlarımızın hem iş hayatına katılmasını, istihdamının desteklenmesini hem de aile-iş hayatı uyumlarının sağlanmasını, dengesinin korunmasını sağlıyoruz. Çocuk bakım desteğiyle, doğum yardımlarıyla ve diğer bütün iyileştirmelerimizle iş ve aile hayatı dengesini kurmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda kadınlarımızın girişimciliğe yönlendirilmeleri için ilk etap olarak düşündüğümüz Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi'ni hayata geçirdik ve bu anlamda da farkındalık ve okuryazarlık destekleri ve seminerleri düzenlemeye devam edeceğiz."
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Sıfır Tolerans
Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi "sıfır tolerans" ilkesiyle sürdürdüklerinin altını çizen Selçuk, ulusal eylem planlarının uygulandığını, Adalet, İçişleri Bakanlıkları ile birlikte çok etkili bir mücadele yürütüldüğünü, Mercan Seferberliği kapsamında bu anlamda farkındalığı daha da artırmaya çalıştıklarını söyledi.
Selçuk, kadına yönelik şiddetle mücadelede özellikle kamu, kolluk ve sağlık görevlilerine 2 milyona yaklaşan eğitim ve seminer verdiklerini, şiddetle mücadelede de bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sosyal taraflarla iş birliği içinde olduklarını bildirdi.
17 Bin 746 Çocuk Evlat Edindirildi
Çocuklarla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Selçuk, "Çocuk Vizyon Belgesi'ni hazırlıyoruz ve aile odaklı çocuk hizmetlerimizi yürütüyoruz. Öncelikle istiyoruz ki çocuklarımızın ailelerinin yanında bakımları devam etsin. Sosyal ve ekonomik destek dışında ailesinin yanında bakılamayacak durumda olan çocuklarımızı da kuruluş bakımına alıyoruz." ifadesini kullandı.
Her çocuğun sıcak bir yuvayı hak ettiğine dikkati çeken Selçuk, "Şu anda koruyucu aile yanındaki çocuk sayımızın kuruluş bakımındaki çocuk sayımızdan fazla olduğu illerimiz mevcut." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde başlatılan Gönül Elçileri projesiyle de koruyucu ailelerle köprüler kurmaya devam ettiklerini, bu çerçevede eğitimler verildiğini anlatan Selçuk, "Sosyal ve ekonomik destek, koruyucu aile ve evlat edinme müracaatlarını e-Devlet üzerinden almaya başladık. Bugüne kadar 17 bin 746 çocuğumuzu evlat edindirerek, sıcak bir aile ortamına kavuşturmayı sağladık." bilgisini paylaştı.
Yaklaşık 33 Bin Genç Kamuda İstihdam Edildi
Reşit olduktan sonra kuruluş bakımından ayrılan gençleri sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinden yararlandırdıklarını ifade eden Selçuk, devlet koruması altında yetişmiş bu yıl 1470, 2002'den bugüne yaklaşık 33 bin genci kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirdiklerini belirtti.
Selçuk, özellikle risk altındaki çocukları yakından izlemeyi önemsediklerinin altını çizerek, "Bu anlamda Mobil Çocuk Sosyal Hizmet birimlerini kurduk. Diğer önem verdiğimiz konu öksüz ve yetim çocuklarımız. Türkiye'deki 23 milyon çocuğumuzun yaklaşık 360 binini yetim ve öksüz çocuklarımız oluşturmakta. Onları da yakinen takip edebilmek için bir birim oluşturduk." diye konuştu.
Ebeveyn Rehberi Hazırlayacağız
Çocukların eğitim çağında okulundan geri kalmaması, çalışmak durumunda kalmaması amacıyla Çocuk İşçiliği ile Mücadele birimlerinin oluşturulduğunu anımsatan Selçuk, şöyle devam etti:
"Bu anlamda mobil ekiplerle müdahale edilen çocuk sayımız 20 bini aşmış durumda. Personelimizin yetkinliğini de çeşitli personel eğitimleriyle geliştiriyoruz. Ayrıca dijital risklerden korunmaları için hem çocuklarımıza hem de ebeveynlere çeşitli eğitimler veriyoruz. 2021 yılında da çocuklarımızı risklerden korumak amacıyla Ebeveyn Rehberi hazırlayacağız."
Selçuk, Sosyal Medya Çalışma Grubu aracılığıyla da sosyal medyada çocukların gelişimini olumsuz etkileyen dijital içeriklere müdahale edildiğini, bu tip içeriklerin denetim mercilerine bildirildiğini aktararak, çocuk dostu uygulamaları desteklediklerine, muzır içeriklerle mücadeleye devam ettiklerine dikkati çekti.
Engelli vatandaşlara yönelik 2020'den 2030'a kadar Türkiye'nin yol haritasını belirlemek üzere bir vizyon belgesi hazırladıklarını anlatan Selçuk, üçer yıllık Engelli Hakları Ulusal Eylem planları ile belgenin uygulama ve izlemesini sağlayacaklarını belirtti.
Selçuk, engelli ve yaşlı vatandaşlar için aile temelli bakım modellerinin öncelikleri olduğunu vurgulayarak, "2018 yılında 7 olan gündüz engelsiz yaşam merkezlerini 2020 yılı itibarıyla 75 ilde 124 merkeze çıkardık. En önemli desteklerimizden biri evde bakım yardımı hizmet modelimiz. Evde bakım yardımından yararlanan kişi sayısı yarım milyonu aşmış durumda ve evde bakım desteği kapsamında uygulama başladığından günümüze kadar yaklaşık 54 milyar lira ödeme yaptık." açıklamasında bulundu.
Bu yıl kamuda 104, özelde ise 278 merkezde 29 bini aşkın engelli vatandaşa hizmet vermeyi sürdürdüklerini bildiren Selçuk, engellilerin çalışma hayatına katılabilmesi için korumalı iş yerlerinde çalışan her engelli için de aylık 851 lira ücret teşviki sunmaya devam ettiklerini aktardı.
Engelli İş Koçluğu Uygulaması 81 İlde Yaygınlaştırılacak
Engellilere yönelik hibe desteklerini sürdürdüklerini ifade eden Selçuk, "50 bin lira olan hibe desteğini 2020 yılında engellilerimiz için 65 bin liraya çıkardık. Her zaman dediğimiz gibi istihdamda engel yok. 2002 yılında kamu kurumlarında 5 bin 777 engelli memur istihdam edilirken 2020 yılı ekim ayı itibarıyla engelli personel sayımız 57 bin 809 kişiye ulaştı. Engellilerimize daha fazla istihdam sağlayabilmek için engelli iş koçluğu uygulamasını başlatmıştık. Şu anda 51 ildeki 72 birimde yürütüyoruz. İyi sonuçlar aldık bu uygulamadan. Önümüzdeki dönemde 81 ile yaygınlaştıracağız." değerlendirmesini yaptı.
Bakan Selçuk, yaşlılara yönelik 6 temel politika alanını tamamladıklarını ve vizyon belgesindeki 21 hedefe yönelik 63 eylemleri olacağını anlatarak, "Yaşlılarımızı Yaşlı Destek Programı (YADES) ile evlerinde destekliyoruz. Şu ana kadar 13 büyükşehirde toplam 62 bin yaşlımıza ulaştık. Geçen sene pilot proje olarak başlattığımız Vefa Projesi de salgın sürecinde daha kapsamlı olarak uygulanarak, birçok vatandaşımıza sokağa çıkma kısıtı olduğu sürede hizmet etmemizi sağladı." diye konuştu.
Yaşlılar için kuruluş hizmetlerinin sayısının artırıldığını, Kovid-19'la mücadelede sağlıklarının korunması için çok önemli tedbirlerin alındığını belirten Selçuk, Avrupa ülkelerinde huzurevlerinde gerçekleşen vefatların yüksekliğine dikkati çekti. Selçuk, Türkiye'de Kovid-19 nedeniyle vefatların yüzde 4'ünün huzurevlerinde gerçekleştiğini söyledi.
Aziz şehitlerin emanetleri ve kahraman gazilere sahip çıkmaya devam edeceklerinin altını çizen Selçuk, "2020 yılı eylül ayı itibarıyla kamuda istihdamı sağlanan 44 bini aşkın şehit yakınımız, gazimiz ve gazi yakınımız bulunmakta. Onlar için hiç tereddüt etmeden bugüne kadar ne yapmamız gerekiyorsa yerine getirdik ve yerine getirmeye de devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlığımızın 2021 Yılı Toplam Bütçesi 155 Milyar 11 Milyon 61 Bin Lira
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, bakanlığın 2021 yılı toplam bütçesinin 155 milyar 11 milyon 61 bin lira olduğunu aktararak, ‘Mutlu ve üretken birey, uyumlu ve huzurlu aile, müreffeh toplum’ vizyonu ve "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesi doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 hedeflerine ulaşmak için daha üstün gayretle çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Engellilerimiz İçin Haberin Seslendirilmiş Hali