…
…
…
…
30 Aralık 2021, Perşembe Burdur,Türkiye

Bakanımız Derya Yanık: “Devlet Korumasında Yetişen 985 Gencimizi Kamuya Atadık”


Bakanımız Yanık, devlet korumasından yararlanmış 985 genci kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek “Sizleri hayata hazırlamayı bütün milletimiz adına üstlendiğimiz bir sorumluluk olarak görüyor, çalışmalarımızı bu anlayış ve titizlikle yürütüyoruz.” dedi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kuruluşlarında koruma ve bakım altında bulunan 985 genç, noter huzurunda gerçekleştirilen kurayla kamu kurum ve kuruluşlarına atandı.

Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen kura töreninde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, atama törenleri vesilesiyle gençlerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Konuşmasında gençlere seslenen Bakan Derya Yanık, “Sevgili gençler, bizler sizlerle gerçekten güçlü bir gönül bağına sahip büyük bir aileyiz. Kuruluş hizmetlerinden yararlanan her bir çocuğumuz bizim vazgeçilmez bir parçamız haline geliyor. Kurumdan ayrıldıktan sonra, kendi hayatlarına başladıktan sonra da o parça kopmuyor. Sizleri hayata hazırlamayı bütün milletimiz adına üstlendiğimiz bir sorumluluk olarak görüyoruz. Çalışmalarımızı da bu anlayış ve titizlikle yürütüyoruz” dedi.

Güçlü toplum ve güçlü ülke olmanın yolunun çocuklara ve gençlere iyi bir gelecek hazırlamaktan geçtiğini söyleyen Bakan Yanık, “Bizler bu konuda bütün imkanlarımızı zorluyoruz. Bütün imkanlarımızı sizler için kullanmaya, sizlerin hizmetine sunmaya devam ediyoruz” diye konuştu. 

Bakan Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gençler, aldığınız eğitimin gereği olarak her birinizin kendi alanınızda çalışkanlığınızla ve sorumluluk duygunuzla bu millete borcunuzu ödeme sıranız geldi. Ben bizim kurumlarımızdan yetişen kardeşlerimizin bulundukları yerde aldıkları sorumluluğu herkesten daha iyi icra edeceğine, herkesten daha çok o sorumluluğa sahip çıkacağına gönülden inanıyorum.”

Törende konuşma yapan çocuk evlerinde yetişen Zümra Karakurt’un kendi başarı hikayesini anlattığı konuşmasına değinen Bakan Yanık, şöyle devam etti:

“Zümra’nın biraz önce anlattığı hikayenin ne olduğunu en iyi bilen gençler sizlersiniz. Bu hikayeyi başkalarına anlatacak, onları da motive edecek, onları da o sorumluluk duygusunun bir halkası haline getirecek arkadaşlarımız da sizlersiniz. Bunu en güzel  biçimde yerine getireceğinizden, bu fotoğrafı çok güzel bir biçimde tamamlayacağınızdan hiç kuşkum yok. Bunu ataması yapılan ve değişik yerlerde değişik sorumluluklar üstlenmiş arkadaşlarımızın çalışmalarından da görüyoruz. Bir yerde desteğe ihtiyacınız olursa biz hep buradayız. ‘Biz bir büyük ailenin parçasıyız’ diyoruz ya işte o aile hep bir yerde sizi bekliyor ve her zaman destek olmaya hazır.”

“Büyük bir değişimi ifade ediyor”

Bakan Derya Yanık, 2002’den bugüne çok önemli sosyal çalışmalar ve sosyal hizmetler yerine getirdiklerini ifade etti. Bakanlığın kurum ve kuruluşlarında “aile odaklı” hizmet verildiğini vurgulayan Bakan Yanık, “Aileyi merkeze alan hizmetlerimizden yararlanan çocuklarımızın oranı geride bıraktığımız süre içerisinde yüzde 39’dan yaklaşık yüzde 92’ye ulaştı. Bu, sizlerin zaten içinde olduğu, çok yakından takip ettiği çok büyük bir değişimi ifade ediyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yanık, istisnasız bütün çocukların hakları olan bakım, korunma ve eğitim imkanlarına ulaşmaları için her türlü desteği sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini kaydetti. Gençleri ve çocukları önlenebilir risklerden koruyarak huzurlu ve güvenli koşullarda yetişmelerini sağlayabilmek için çalışmaları çeşitlendirmeye devam ettiklerini vurgulayan Bakan Yanık, şunları söyledi:

Bizim hükümetlerimiz döneminde koruma ve bakım altındaki çocuklarımız için yurt ve koğuş tipi kuruluşlar yerine ev tipi kuruluşları hayata geçirerek yeni bir dönem başlattık. Bugün halihazırda 13.470 çocuğumuza en fazla 5-6 arkadaşımızın bir arada yaşadığı çocuk evleri ve çocuk evleri sitelerimizde barınma ve bakım imkanı sağlıyoruz.

Çocuklarımızın donanımlı ve özgüvenli bireyler olarak yetişmelerini, sosyal ve ahlaki değerlerle desteklenmiş güçlü nesiller olmalarını çok önemli görüyor ve çalışmalarımızı da bu doğrultuda yoğunlaştırıyoruz. Bunun için sokakta, okulda, yayın dünyasında çocuklarımızı ilgilendiren ahlaki ve psikososyal riskler ile ilgili denetimlerimizi sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Ayrıca kabiliyetleri ve eğilimleri doğrultusunda iyi eğitim alabilmeleri için büyük gayret sarf ediyoruz ki işte aramızda biraz önce performans sergileyen arkadaşlarımız, spora yatkın kardeşlerimiz ki aralarında çok ciddi milli sporcularımız var, bu anlamda bu tür sosyal faaliyetleri de çocuklarımızın gelişimi ve hayata hazırlanmaları için çok elzem görüyor ve destekliyoruz.”

Devlet korumasında yetişmiş gençlerin üniversite başarılarına da değinen Bakan Yanık, şöyle konuştu:

“Nitekim 2021 yılında 18 kardeşimiz LGS’de yüzde 15’lik dilime girdi ve bu hepimiz için büyük bir iftihar vesilesi oldu. Devlet korumasından faydalanmış çocuklarımızdan 241’i, bu yıl bir yükseköğretim programına yerleşme başarısı gösterdi. Gençlerimizin eğitim alanındaki başarılarını çalışma hayatında da sürdürebilmeleri için gerekli olan desteği yine vermeye devam ediyoruz.

Onların iş ve meslek hayatına doğru bir şekilde hazırlanabilmesi için 13 ve 18 yaş (13-15 ve 16-18 yaş gruplarındaki) arasındaki çocuklarımıza yönelik iş ve meslek danışmanlığı eğitimlerini geçen yıldan itibaren başlattık ve devam ettiriyoruz. Yükseköğretime devam eden ve kurum bakımından ayrılan gençlerimize ise yaşam becerileri, çalışma hayatı ve hukuk gibi eğitimleri veriyoruz. Reşit olduktan sonra kuruluş bakımından ayrılan çocuklarımıza da sosyal ve ekonomik destek sağlamaya devam ediyoruz. Gençlerimizin istihdam imkanlarını iyileştirebilmek için de yoğun bir çaba sarf ediyoruz.

Mühendis, öğretmen, hemşire, avukat gibi sizlerin mezun olduğunuz alanlara göre atanmanızı sağlayabilmek ve en iyi imkanlara kavuşmanızı sağlayabilmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu sebeple istihdam hakkına sahip gençlerimizin başvuru süresini bildiğiniz üzere 2 yıldan 5 yıla çıkardık.”

“İstihdamı artırmak için teşvikler sağlıyoruz”

Bugüne kadar devlet korumasında yetişmiş 56.726 gencin kamuda istihdam edildiği bilgisini veren Bakan Yanık, gençlerin özel sektörde istihdamını arttırmak için de teşvikler sağlandığını belirtti.

Bakan Yanık, “Bu amaçla 2018’de Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin tamamını işe giriş tarihinden itibaren 5 yıl süreyle devlet olarak biz karşılamaya başladık. Uygulamayla bugüne kadar 7.380 gencimizin özel sektörde istihdamını sağlamış olduk.” bilgisini paylaştı.

“Gençlerimizi iyi bir geleceğe hazırlamak için çalışıyoruz”

Bakan Yanık, gençlere şöyle seslendi:

“Gençler, sizler ülkemizin istikbali ve o istikbalin aynı zamanda teminatısınız. Biz bu anlayışla ve tüm samimiyetimizle gençlerimizi iyi bir geleceğe hazırlamak için çalışıyoruz. Kamuya yaptığımız atamalar da bunun şüphesiz önemli bir göstergesi.

Bugün atama törenimizle devlet korumasından yararlanmış 985 gencimizi kamuya yerleştirmenin mutluluğunu birlikte birazdan yaşayacağız. Bugünün hayatınızda hayırlı ve güzel bir başlangıç olarak yer almasını temenni ediyorum. Bugünden sonra hatırladığınız ve yaşadığınız her şeyin size huzur, mutluluk, güven getirmesini temenni ediyorum.  Bizler biraz önce de söylediğim gibi çalışma hayatınızla ilgili sorunlar yaşamamanız için, herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığınızda onların çözümünde yardımcı olabilmek için yanınızda olmaya, sizi her zaman her türlü ihtiyaç duyduğunuzda desteklemeye devam edeceğiz.

Katılacağınız İş Hayatına Uyum Semineri ile kamudaki hak ve yükümlülükleriniz konusunda sizlere gerekli bilgilendirmeleri de yapacağız. Yeni ve farklı bir sürecin başındasınız. Bu sürecin başında çalışkanlığınızla ve becerilerinizle bizleri onurlandıracağınızdan, gözümüzün arkada kalmayacağından çok eminim. Sizlere gerçekten güveniyoruz gençler. Sizlere  ömrünüzün geri kalan kısmında çok mutlu, çok başarılı olmanızı en az sizin kadar, hatta sizden daha çok istiyoruz. Yolunuz açık olsun.”

“İlgi, sevgi, destek ve emekle neler başarabileceğini gördük”

Törende, çocuk evlerinde yetişen ve eczacılık yapan Zümra Karakurt da kuruluşta geçirdiği dönemi anlattı. Ortaokul ve lisedeki başarılarına aktaran Karakurt, “Bu başarı benim evet ama başarının görüldüğü ve ödüllendirildiği sistem beni daha fazla motive etti. Kahramanmaraş’ta en iyi Anadolu lisesini kazandım. Hayallerimde eczacı olmak vardı ve çok çalıştım.” dedi.

Eczacılık bölümünü tam burslu kazandığını söyleyen Karakurt, “Biz koruma altında olan çocukların ilgi, sevgi, destek ve emekle neler başarabileceğini bugün burada bir kez daha görmüş olduk.” diye konuştu.

Törende Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığının Çocuk Evlerinde yetişen İbrahim Olgun’un saz, Nazife Fatma Güneş ve Ayşe Atam’ın da Ömer Hamasi’nin gitarı eşliğinde sunduğu müzik dinletisi katılımcılardan alkış aldı. Bakan Derya Yanık da çok duygulandığını dile getirerek, gençlere teşekkür etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın konuşmasının ardından kuraya geçildi. Yanık, gençlerle birlikte butona basarak kurayı başlattı. Atananlar büyük sevinç yaşarken, Bakan Derya Yanık da onları kutladı ve fotoğraf çektirdi.

Ayrıca, çocuk evlerinde yetişen gençlerden Kardelen Bolulu’nun kişisel sergisi de katılımcıların beğenisine sunuldu.

 Atama sonuçları Bakanlığın internet sitesinden öğrenilebilecek

Devlet korumasında yetişmiş gençlerin atama sonuçları saat 18.00’den itibaren Bakanlığın https://sosyalatama.aile.gov.tr/ internet sitesinden öğrenilebilecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı devlet korumasında yetişmiş gençleri kamuda istihdam ediyor.

 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında devlet korumasında yetişmiş gençlerin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam hakkı bulunuyor. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yılda üç kez atama yapılıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının gençlere desteği kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirdikten sonra da devam ediyor. İşe yerleştirilen gençlere Bakım Sonrası Rehberlik İzleme ve Değerlendirme Birimlerindeki personel tarafından yaşadıkları sorunların çözümü için destek sağlanarak, ihtiyaç duydukları konularda rehberlik yapılıyor.