…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
15 Nisan 2022, Cuma Burdur,Türkiye

Bakanımız Derya Yanık: "Türk toplumunun yaşadığı her noktada aile ataşeliği açmak istiyoruz"


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, Avrupa'da Türk toplumunun yaşadığı her noktada bir aile ataşeliği açmak istediklerini söyledi.

Bakan Yanık, bir dizi ziyaretler için gittiği Almanya’da, Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile Köln’de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezi ile Köln Merkez Camisini ziyaret etti, ardından Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğunda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluştu.

“Almanya’da koruyucu aile sayımız çok az”

Burada yaptığı konuşmada, Almanya'da çocukları ellerinden alınan ailelerin sorununa değinen Bakan Yanık, "Almanya'da yaklaşık 4 milyon nüfusumuz var, koruyucu aile sayısı ise sadece 111 kişi, nüfus oranına göre koruyucu aile sayısı çok az." dedi.

Koruma altına alınan çocuklar konusunda Türkiye’yi ve Almanya’yı karşılaştıran Bakan Yanık, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bakıma muhtaç olan, devlet korunmasına alınması gereken çocuk sayısı 13 bin. Yaklaşık 10 bin çocuk da koruyucu aile yanında. Toplam sayı 23 bin. Almanya'da nüfus hemen hemen aynı ama devlet korumasında olan 200 bin çocuk var. Bunun 100 bininin göçmen kökenli olduğu söyleniyor. Almanya'da sistem çocukların devlet korumasına alınmasına çok açık, çok çabuk müdahale ediyor. Bu gerçeği görmemiz lazım. Burada sistem son derece hızlı. Gelip ailenin ortasından çocuğu alıp götürüyor.”

“Koyucu aile meselesini dert haline getirmeliyiz”

Bakan Yanık, "Eğer 3,5-4 milyon kişi arasında sadece 111 kişi 'koruyucu aile olacağım' diyorsa bizim çocuklarımızın bizim dışımızda herhangi bir mekanizmanın içine gireceğini peşinen kabul etmişiz demektir, bir defa bu acı gerçeği kabul edelim. Bizim burada olabildiğince hem sivil toplum kuruluşları hem vatandaşlar olarak, öncelikli olarak Türk kökenli çocukların koruyucu ailesi olması konusunda bir mekanizma geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuyu olabildiğince duyurmamız ve tüm kurum ve kuruluşlarımızla bu meseleyi ciddi bir dert haline getirmeliyiz." diye konuştu.

“Ataşeleri yaygınlaştırma arzusundayız”

Avrupa ülkelerinde aile ataşeliklerini artırmayı planladıklarının altını çizen Bakan Yanık, "Türk toplumunun yaşadığı her noktada biz bir aile ataşeliği açmak istiyoruz. Tabii yoğun olarak vatandaşlarımızın yaşadığı her noktada. Bugün Almanya’da vatandaşlarımız daha çok yoğun olduğu için burayı tamamladıktan sonra, Fransa’da, Belçika’da, Hollanda’da. Nüfusumuzun olduğu her noktada aile, gençlik ve çocuk ilişkileriyle alakalı hizmetleri, ataşelikleri yaygınlaştırma arzusundayız." dedi.

Bakan Yanık, "2022 yılında 5 ataşeliği Almanya’da hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. Burada sizlerin desteği ve ilişki içinde olunması, özellikle akademik anlamda, sosyal anlamda çalışma yapan derneklerimiz, STK’larımızın katkıları çok önemli." ifadelerini kullandı.

Bakan Yanık, STK toplantısının ardından Uluslararası Demokratlar Birliği’nin Köln’de düzenlediği iftara da katıldı.  Bakan Yanık, burada yaptığı konuşmada, "Almanya'da çok nitelikli ve güzel bir topluluk var. Bunu bu ziyaretimiz vesilesiyle çok yakından görme imkanı buldum ve bundan da fevkalade mutluyum." diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın yaşadıkları topluma katkıda bulunmasından memnuniyet duyarız”

Almanya'da Türk toplumunun geçmişinin 60 yılı aştığını belirten Bakan Yanık, "60 yıldır Almanya'nın sanayisine, ekonomisine ve ticaretine dişiyle, tırnağıyla, teriyle, kanıyla emek veren, katkıda bulunan bir topluluk var karşımızda. Bu toplumun torunları var, evlatları var. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak burada yaşayan vatandaşlarımızın yaşadıkları topluma aidiyetlerinin çoğalmasından, katkılarının çoğalmasından memnuniyet duyarız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yanık, Türkiye Cumhuriyeti olarak burada yaşayanları desteklemek ve güçlendirmekten başka hedeflerinin olmadığını vurgulayarak, "Bu anlamda üzerimize düşen her türlü çabayı, her türlü çalışmayı göstermeyi ve yerine getirmeyi bir sorumluluk sayıyoruz. Sizin yaşadığınız toplumun onurlu, etkili, güçlü birer ferdi olarak hayatınıza devam etmeniz, o varlığı sürdürmeniz bizim için son derece kıymetli." ifadelerini kullandı.

Aile ataşelikleri programını ve çalışmalarını bu anlayışla planladıklarını anımsatan Yanık, şunları söyledi:

"Burada yaşayan toplumumuzun aile ve toplum ilişkilerinden kaynaklı meselelerinde nasıl yardımcı olabiliriz, nasıl katkıda bulunabiliriz, kurumlarla ilişkiler temelinde, insan ilişkileri temelinde nasıl destek olabiliriz, bunları çalışacağız beraber. Düsseldorf'ta bir aile ataşeliğimizi kurduk, Münih, Köln, Stuttgart'ta bu çalışmaları devam ettireceğiz."