…
26 Mayıs 2022, Perşembe Ankara, Türkiye

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, Roman Hakları Zirvesi'ne Katıldı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, “Şimdi, yeni bir Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlıyoruz. Bu yeni planda eğitim, istihdam, sağlık, barınma, sosyal hizmet-sosyal yardım olmak üzere 5 farklı alanda, Roman vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve hayat standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Özellikle tam ve eşit sosyal katılım konusunda, toplumsal farkındalığın güçlenmesiyle önyargı ve olası dışlama eğiliminin önüne geçileceğine inanıyoruz” dedi.

Bakan Derya Yanık, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından düzenlenen Roman Hakları Zirvesine katıldı. Bakan Yanık, programda yaptığı konuşmada, roman hakları ve roman vatandaşlarla alakalı çalışmaların Bakanlığın hem sorumluluk hem de ilgi alanı olmasından dolayı son derece önemsediklerini belirtti.

Türkiye’nin, son 20 yıllık zaman diliminde pek çok alanda cumhuriyet tarihinin en belirgin sıçramalarına sahne olduğunu kaydeden Bakan Derya Yanık, “Siyasi ve toplumsal anlamda devlet ve halk arasındaki mesafeler önemli ölçüde kapandı. Biz, yüzyıllardır birlikte yaşayan, farklı kültürlerden ve farklı etnik gruplardan insanların birbiriyle uyum içinde, birlikte yaşam becerileri geliştirdiği bir milletiz. Bu beraberliğin herkese nasip olmayan bir zenginlik olduğunun da farkındayız. Bu zenginlik bizi her zorluğa karşı dirençli ve ufku vizyonu geniş bir ülke, geniş bir toplum haline getiriyor. Bu büyük aile, aynı çatı altında çarpan bütün yürekleri coşkuyla kucaklıyor” diye konuştu.

Yeni Bir Roman Strateji Belgesi Ve Eylem Planı Hazırlıyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, sosyal hizmetleri organize ederken toplumsal dengeyi sağlamaya odaklı bir yöntem belirlediklerini ifade eden Bakan Yanık, konuşmasına şöyle devam etti:

“Toplumsal dengeyi sağlamayı önemsiyoruz. Temel çabamız bu dengeye hizmet etmektir. Toplumsal adaletin güçlenmesi adına her sosyal grubun ihtiyaçlarına özel sosyal politikalar geliştiriyoruz. Bu anlamda herkese eşit yakınlıktayız, buna zorundayız. Dört mevsim hayatın içinde olan, her anlarını dolu dolu yaşayan, Roman vatandaşlarımızın da yüzlerinde beliren tebessüm olmak bizim için çok kıymetli. Bu sebeple Romanlara yönelik hizmetlerimizi, en üst düzeyden bir eylem planı ile şekillendiriyoruz. 2016-2021 yıllarını kapsayan Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planlarıyla pek çok çalışma yürütüyoruz. Şimdi ise yeni bir Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlıyoruz. Bu yeni planda eğitim, istihdam, sağlık, barınma, sosyal hizmet-sosyal yardım olmak üzere 5 farklı alanda, Roman vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve hayat standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Özellikle tam ve eşit sosyal katılım konusunda, toplumsal farkındalığın güçlenmesiyle önyargı ve olası dışlama eğiliminin önüne geçileceğine inanıyoruz.”

Bakan Derya Yanık, roman vatandaşlarının sosyal gelişim ve toplumsal entegrasyonlarının seyrini gözlemlemek için yeni bir projeye daha başladıklarının altını çizerek, “Kısa adı ROMSİD olan Roman Strateji Belgesi için Etkili Bir İzleme, Değerlendirme ve Koordinasyon Mekanizması Kurulması projesiyle, Roman vatandaşlarımız hakkında ülke genelinde yapılan çalışmaları raporluyoruz. Ulaştığımız sonuçlar bağlamında sosyal politikalarımızın kapsayıcı ve kuşatıcı niteliğini artırmayı hedefliyoruz. Öte yandan yerel düzeydeki gelişmeleri ve ihtiyaçları da yakından takip ediyoruz. Bu sebeple 2020-2021 yılları içinde Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı illerimizde, il müdürlüklerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve akademisyenlerimizin katılımıyla Roman Çalıştayları organize ettik. Bu toplantılardan elde ettiğimiz veri ve taleplerle yeni eylem planlarımızı şekillendiriyoruz” dedi.

“SODAM Merkezleri Açmaya Devam Edeceğiz”

Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı yerlerde Sosyal Dayanışma Merkezleri (SODAM) açtıklarını belirten Bakan Derya Yanık, önümüzdeki süreç içinde Roman vatandaşların yoğun yaşadığı yerlerde SODAM merkezleri açmaya devam edeceklerini kaydetti.  Bakan Yanık, SODAM’ların açıldığı günden beri özellikle kadın ve çocuklara hizmet verdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Merkezlerimizde aile eğitim programları yapıyor, okuryazarlık ve meslek edindirme kursları özellikle düzenliyoruz. Sağlık, eğitim, hijyen gibi konulara dikkat çeken, istihdam ve üretime katılım desteği sağlayan çalışmalar yürütüyoruz. Çalışan annelerin çocuklarına kreş hizmeti sağlıyoruz. Küçük yaşta evliliklerin önlenmesi, suç oranının düşürülmesi, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve madde bağımlılığının önüne geçilmesine yönelik programlarımız da bu kapsamda aralıksız devam ediyor. Bakanlık olarak toplumun tüm kırılgan gruplarıyla çalışıyor bu gruplarla ilgili her türlü ayrımcılık ve nefret suçuyla mücadele ediyoruz. Hizmet kalitemizi denetlemek ve halkımıza ne ölçüde ulaşabildiğimizi görmek adına Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kamu Denetçiliği Kurumunu da yine AK Parti hükümetleri döneminde kurduk.

Saha çalışmalarımız gösteriyor ki Roman kardeşlerimiz eğitim imkanlarından yeteri kadar yararlanamıyor ve okuryazar oranları toplumun genel ortalamasına göre epey düşük seyrediyor. Bu durum onların çoğunlukla belli alanlardaki mesleklere yönelmelerini icbar ediyor. Mesleki tercihlerini ya da mesleki yönelimlerini takdir edersiniz ki kısıtlı bir çerçevede tutuyor. Genellikle günlük kazanç elde ettikleri işler yapan Romanların toplumsal katılımının da belirli alanlarda gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Eğitimden sağlık hizmetlerine, iş gücü piyasasından istihdam olanaklarına kadar kamusal haklarına ulaşamayan bütün vatandaşlarımız gibi Roman vatandaşlarımızın bu hakları elde edebilmeleri için biz Bakanlık olarak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”