…
06 Ekim 2022, Perşembe Osmaniye, Türkiye

Bakanımız Derya Yanık Osmaniye'de "Dijital Bahar Odası"nın açılışını yaptı


Bakanımız Yanık açılışta yaptığı konuşmada, “Yaşlı nüfusun, sosyal hizmet, bakım ve özellikle sosyal yardım ve sağlığa ilişkin gereksinimlerinin karşılanması amacıyla hizmetlerimizi çeşitlendiriyor ve yaygınlaştırıyoruz." dedi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık temaslarda bulunmak üzere geldiği Osmaniye’de Vali Erdinç Yılmaz'ı ziyaretinin ardından Özden Huzurevi'nde "Dijital Bahar Odası"nın açılış törenine katıldı.

Tören öncesi huzurevi sakinlerinin yaptığı el işi ürünlerin yer aldığı sergiyi gezen Bakan Yanık, daha sonra huzurevi sakinlerinin okuduğu şiirleri ve seslendirdiği şarkıları dinledi.

Buradaki törende konuşan Yanık Turkcell’in iş birliğiyle huzurevinde bu odayı açtıklarını ifade etti. Büyüklerin bilgiye erişim konusunda herkes kadar teknolojinin imkanlarından yararlanmasını çok önemli gördüklerini anlatan Yanık, şöyle devam etti:

"Sizin dünyayı, ülkemizi, bizi nasıl gördüğünüzü öğrenmeyi ve buna göre kendimizi geliştirmeyi, dönüştürmeyi önemsiyoruz. Bu bakımdan Dijital Bahar projesi bizi son derece heyecanlandıran ve mutlu eden bir proje. Kaldı ki geride bıraktığımız 2 yıllık sürede bu anlamda dijital imkanların, pandemi döneminde kapanma, herhangi bir hareket kabiliyetimizin, sosyal ilişkilerin çok kısıtlandığı dönemde dijital imkanların bu anlamda ne kadar önemli olduğunu da ayrıca maalesef tecrübe etmiş olduk. Bu sebeple siz kıymetli büyüklerimizin bu dijital mecraları kullanabilmesi, uzaktaki sevdikleriyle görüşebilmesi, buluşabilmesi, sesini duyabilmesi, görüntüsünü görebilmesi bizim için bu anlamda da çok önemli. Bakanlığımıza bağlı huzurevlerimizde yaşayan büyüklerimizin dijital dünyanın bir parçası olmalarını sağlayan, onları dijital dünyayla bağlarını kuran yaşlılarımızın dijital okuryazarlıklarını geliştiren Dijital Bahar projesini muhtelif huzurevimizde bugüne kadar kurduk, kurmaya devam ediyoruz."

Türkiye'de her 10 kişiden 1'i 65 yaş ve üzerinde

Bakan Yanık, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 9,8'ini, ülkede de yüzde 9,7'sini 65 yaş ve üzeri nüfusun oluşturduğunu ifade etti. Türkiye'de yaklaşık her 10 kişiden birisinin 65 yaş ve üzerinde olduğunu dile getiren Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizdeki yaşlı nüfus 2017-2021 döneminde sadece 5 yıllık dönemde yüzde 19,6 artış gösterdi. 6 milyon 895 bin 385 kişiden 8 milyon 245 bin 124 kişiye çıktı bu sayı. Bir başka şekilde söylersek Singapur, Norveç, İzlanda, Finlandiya, Bulgaristan gibi ülkelerinde aralarında bulunduğu tam 67 ülkenin nüfusundan daha fazla nüfusu ülkemizde 65 yaş üzeri olarak görüyoruz. Önümüzdeki 60 sene içinde ise ülkemizde yaşayan her 4 kişiden birinin 65 yaş ve üzeri olması bekleniyor, bugünkü yaptığımız istatistiklere göre böyle görünüyor. Bu açıdan baktığımızda gelecek süreç içinde bu alanda birçok hizmete ihtiyaç duyacağız. Bu sebeple o günler için şimdiden çalışıyoruz. Yaşlı nüfusun, sosyal hizmet, bakım ve özellikle sosyal yardım ve sağlığa ilişkin gereksinimlerinin karşılanması amacıyla hizmetlerimizi çeşitlendiriyor ve yaygınlaştırıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabulüyle 2019 yılını Yaşlılar Yılı olarak ilan ettiklerini hatırlatan Yanık, "Aynı yılın şubat ayında 1'inci Yaşlılık Şuramızı gerçekleştirmiştik. Yaşlılık konusunda toplumsal farkındalığı ve yaşlılarımız açısından, ülke vizyonumuzu şekillendiren bu şuranın sonuçlarını da birleştirerek 2030 Yaşlanma Vizyon Belgesi ve Eylem Planını hazırladığımızı da buradan duyurmuş olayım." diye konuştu.

Bakanlığın yaşlılara hizmetleri

Kurumsal Yatılı Yaşlı Bakım Hizmetleri kapsamında, ülkenin dört bir yanına yayılmış huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinde sosyal güvencesi olsun veya olmasın bütün yaşlılara hizmet verdiklerini belirten Yanık, şöyle devam etti:

"Kamu ve özel olmak üzere 37 bini aşkın kapasitesiyle 449 huzurevi ve yaşlı bakım merkezimizde 27 binden fazla büyüğümüzün bakım hizmetini gerçekleştiriyoruz. Osmaniye'mizde de bakanlığımıza bağlı Özden Huzurevi'mizde 87 büyüğümüze hizmet veriyoruz, huzurevimizin toplam kapasitesi 110. Yine Osmaniye'de bakanlığımıza bağlı 2 bakım ve rehabilitasyon merkezimizde ise 113 engelli bireye hizmet sunuyoruz. Bu merkezlerde ayrıca gündüz bakım hizmeti de sağlıyoruz. Bunun yanı sıra Osmaniye'de ruhsatlandırması, finansmanı ve denetimi bakanlığımız tarafından sağlanan 3 özel engelli bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 192 vatandaşımıza hizmet sunuyoruz. Yine 4 bin 930 vatandaşımıza, Osmaniyeli hemşehrimize evde bakım yardımı ödemesi yapıyoruz. Ekonomik durumu iyi olan ancak sosyal yönden yoksunluk içinde bulunan yaşlılarımızı hizmetlerimizden uygun ücretlerle yararlandırırken, ekonomik ve sosyal yönden yoksunluk içinde bulunan yaşlılarımızla İstiklal Madalyası verilen büyüklerimize bu hizmetlerimizi ücretsiz sunuyoruz. Geliri olmayan kuruluşlarımızdan ücretsiz yararlanan yaşlılarımıza bakanlık bütçemizden ayrıca aylık harçlık temin ediyoruz."

"Çözülmüş problemleri çözecekmiş gibi vaatte bulunan bir kısım çevreler var"

Türkiye'nin son 20 yılda her alanda çok büyük mesafeler katettiğini vurgulayan Yanık, şunları kaydetti:

"Eğitimden sağlığa, savunma sanayinden ulaşıma varıncaya kadar o kadar büyük hizmetler gerçekleştirdi ki bazen saymakta zorlanıyoruz. Zaman zaman 'Acaba çok mu fazla detaylı anlatıyoruz? Çok mu fazla konuşmalarımız uzun oluyor' diye düşünmüyor değilim doğrusu. Zaman zaman dinleyenler açısından 'Sabırlarınızı zorluyor muyuz?' diye düşünüyorum ama şunu teslim etmemiz gerekiyor; bu hizmeti yıllar içinde gerçekleştiren, 20 yıl içinde emeği geçen pek çok çalışma arkadaşlarımız, pek çok bizden önce bu sıralardan, bu sorumluluklardan geçmiş arkadaşlarımız var. Sizler varsınız. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın iradesi, mücadelesi, vizyonu ve Türkiye hayali var. İşte diyoruz ya 'Önümüzdeki yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak'. Daha biz bu memleketi, yüzyılın memleketi haline getireceğiz. Böyle bir hayalimiz var. Dolayısıyla hakikaten bazen belki sabırları biraz zorlamak pahasına bunları kayıtlara geçirmek gerekiyor. Çünkü biz söylemezsek, bizim yaptıklarımızı yeni bir hizmetmiş gibi yapılan işleri ortaya atan, yapılan işlere sahip çıkmaya kalkan, çözülmüş problemleri çözecekmiş gibi vaatte bulunan bir kısım çevreler var. Onlara da bu fırsatı doğrusu tanımak istemiyoruz."

Huzurevlerini birçok insanın aklında kalan eski yapısından çok ileride bir yere taşıdıklarını aktaran Bakan Yanık, bu kuruluşları eskisinden çok farklı bir vizyonla, site, avlu ve küçük ev tipi olmak üzere kendi içerisinde 3 ayrı proje tipinde tasarladıklarını söyledi.

Bakan Yanık, kuruluşlarında yaşlı odalarını tek ve çift kişilik olarak düzenlemelerini, fiziki şartları iyileştirmelerini en iyi bilenlerin bu hizmetlerden yararlanan yaşlılar olduğunu dile getirdi.

Hizmet kalitesi gereği bakım hizmetlerinin alanında eğitim almış kalifiye personel tarafından sunulduğunu aktaran Yanık, "Ailelerinin yanında bakılan yaşlılarımıza kurum bakımının yanı sıra gündüz bakım hizmet merkezlerimizde sunduğumuz hizmetlerimizle de destek oluyoruz. 37 gündüz hizmet sunan kuruluşumuzda 538 yaşlımız aktif olarak gündüz bakım hizmetlerimizden yararlanıyorlar." ifadesini kullandı.

YADES Programı

Yanık, gündüz ve evde bakım hizmetleri kapsamında yerel dinamikleri harekete geçirerek yaşlılık alanında farkındalık oluşturmak, yaşlıların ev ortamlarında desteklenmeleri ve sosyal hayata katılmaları amacıyla Yaşlı Destek Programını (YADES) başlattıklarını anımsattı.

Evde kişisel bakımından, ev temizliğine, yemek yapıma kadar birçok hizmeti bakanlığın destekleriyle yerel yönetimler eliyle gerçekleştirdiklerini ifade eden Yanık, "Bunlar çok önemli. Öz bakımını yerine getirmekte veya günlük hayatını devam ettirmekte güçlük çeken yaşlılarımızın YADES aracılığıyla desteklenmesi, onlar açısından çok hayati değerde. Biz de bakanlık olarak bu hizmeti onlara sağlamakla memuruz ve elimizden geldiğince güzel hizmetleri yerel yönetimlerimizle beraber gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Yanık, Osmaniye'de de hem il hem ilçe belediyeleri eliyle YADES'i hayata geçireceklerini duyurdu.

Sosyal yardımlarla da yaşlıları desteklediklerini aktaran Yanık, ilgili yasa kapsamında 765 bini aşkın yaşlıya düzenli olarak aylık verdiklerini ifade etti.

"4 Dijital Bahar Odası daha kurmayı hedefliyoruz"

Büyük bir sosyal dönüşümün yaşandığını, herkesin elinde akıllı telefonların, tabletlerin olduğunu anlatan Bakan Yanık, şöyle devam etti:

"Yani bir şekilde uzak kalamayacağımız, hayatın içinde olmasından kendimizi bağımsız tutamayacağımız bir gerçekle karşı karşıyayız. Etrafımızdaki herkes, her şey bu dijital dünyanın hızlı akışı içindeyken kıymetli büyüklerimizin bunun dışında kalıp, olanı biteni izlemenizi beklememiz mümkün değil. Bunun için biz de neler yapabiliriz diye düşünerek, Türkiye'nin dijital dünyasına damga vuran gruplarla görüşmeler gerçekleştirdik. Onlarla protokoller yapıp sizleri, dijital dönüşüm sürecine uyumlu bir biçimde dahil etmeyi, dijital okuryazarlık eğitimlerini sağlamayı hedefledik ve başlattık. Bu doğrultuda Turkcell ile çıktığımız yolda gerçekten güzel neticeler elde ettik. Dijital Bahar Odaları'nı kurduğumuz farklı huzurevlerimizde kıymetli büyüklerimiz çok yoğun bir biçimde ve çok fonksiyonel biçimde bu dijital mecraları kullanmaya başladılar, kullanıyorlar. Bunun yaygınlaştırılması da oradan zaten. Bize de bir anlamda ışık tutmuş oldu. Siz büyüklerimizin finansal ve dijital okuryazarlığını arttırmak için eğitim içerikleri ve programlar hazırladık. Bu eğitimler kapsamında huzurevlerimizde teknolojik yaklaşımları tanımanız, öğrenmeniz ve rahatça kullanmanız için güvenli internet kullanımı eğitimlerini de ayrıca veriyoruz. Dijital dünyada da eşit imkanları paylaşmak, yaşlılarımızın da bu mecraya katılımını sağlamak için Dijital Bahar Odalarımızı kuruyoruz. Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir'de toplam 5 huzurevimizde dijital bahar odalarını kurmuştuk. Burası 6'ncısı olacak. Osmaniye'den sonra bu senenin sonuna kadar farklı illerimizdeki huzurevlerimizde 4 dijital bahar odası daha kurmayı hedefliyoruz. Bakanlığımız ve Turkcell iş birliğiyle hayata geçen projemizle diğer huzurevlerimizde de yaşlılarımızın teknolojiyle buluşup kaynaşacakları bir ortamı oluşturmayı inşallah sağlayacağız. "

Dijital Bahar Odalarında yaşlıların sevdikleriyle görüntülü görüşebileceklerini, e-Devlet kapsamında işlemlerini gerçekleştirebileceklerini, zaman geçirmek için dijital oyunları oynayabileceklerini belirten Yanık, bu odaların yaşlılar açısından faydalarını anlattı.

Konuşmaların ardından Yanık ve katılımcılar Dijital Bahar Odası'nı kurdele keserek hizmete açtı. Odayı gezen Yanık, VR gözlük taktı, huzurevi sakinleriyle sohbet etti, huzurevi bocce takımıyla kurum bahçesinde bocce oynadı.

Törene Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve davetliler katıldı.

Şehit ailesine ve Toprakkale Belediyesine ziyaret

Bakan Yanık daha sonra Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu'nda teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Uzman Çavuş Fatih Kalkan'ın kentteki ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti.

Toprakkale Belediyesini de ziyaret eden Yanık, burada şehitler için oluşturulan bölümü inceledi.

Bakan Yanık, Belediye Başkanı Mehmet Daşöz'den belediyenin çalışmaları hakkında bilgi aldı.