…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
20 Ağustos 2024, Salı Bursa, Türkiye

Birlikte Güçlüyüz, Otizmin Farkındayız ve Yanınızdayız


Ülkemizde otizm spektrum bozukluğu alanında yaşanan gelişmeleri daha da ileri taşımak, otizmli bireyler ve ailelerine yönelik hizmetlerde ulusal vizyonumuzu ve yol haritamızı bütüncül bakış açısıyla ortaya koymak amacıyla oluşturulan Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik II. Ulusal Eylem Planı (2023-2030) kapsamında “ Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Programda, Milletvekili Emine YAVUZ GÖZGEÇ, Yıldırım Kaymakamı Metin ESEN, Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci ÇAĞLAR, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Ali REİSOĞLU ve İl Müdürümüz Faruk UYSAL, düşüncelerini ve değerli görüşlerini paylaştılar.

Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayımıza, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Balıkesir, Yalova, Sakarya ve Kütahya İl Müdürlerinin , akademisyenlerin, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım sağladı.

İlimizin özel ihtiyaçlarına uygun stratejik ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek için buradayız diyen Yıldırım Kaymakamı Metin ESEN; Çalıştayın, otizmli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler alanındaki ihtiyaçlarına yönelik en etkili çözümleri oluşturma açısından kritik bir adım olduğunu sözlerine ekledi.
 
Milletvekili Emine YAVUZ GÖZGEÇ; Devletimiz tarafından son 20 yılda gerçekleştirilen çalışmalardan bahsetti. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata eşit koşullarda katılımını sağlamak ulusal politikamız olduğunu ifade etti.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci ÇAĞLAR ; “Geliştirilen yeni eylem planları ve izleme araçları, otizm bireylerinin hem fiziksel hem de sosyal ihtiyaçlarını daha etkili bir şekilde karşılayabilmemiz için kritik önem taşıyacak. Hep birlikte daha iyi bir gelecek için el birliğiyle ilerlemeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Ali REİSOĞLU, otizmli bireylerin toplumsal hayata katılımında eğitimin kritik bir rol oynadığını belirterek, her bireyin potansiyelinin ancak sevgi ve kararlılıkla verilen nitelikli bir eğitimle ortaya çıkarılabileceğini vurguladı.

İl Müdürümüz Faruk UYSAL; Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı'nın önemine vurgu yaparak, otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmak için yürütülen çalışmalardan söz etti. Devletin bu alanda yaptığı yasal düzenlemeler ve Bakanlığın aile odaklı politikalar geliştirdiğini belirtti. İl Müdürlüğümüzce alanda sunulan hizmetlerden bahsetti, bu çalıştayın mevcut hizmetlerin iyileştirilmesi ve yeni stratejiler geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Çalıştay; Toplumsal Kabulü ve Bilinci Artırmak, İstatistik Üretilerek Veriye Dayalı İzlemeyi Sağlamak, Erken Tanı, Takip ve Müdahale Programlarını Güçlendirmek, Etkili Sosyal Hizmet Modelleriyle Bireyi ve Aileyi Güçlendirmek, Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Çalışmalarını Desteklemek, Özel Eğitim ve Destek Eğitim Hizmetlerini Güçlendirmek, Çalışma Ortamları Oluşturmak, Sportif, Sanatsal ve Kültürel Etkinliklere Katılımı Desteklemek, İş Birliği ve Koordinasyona Dayalı İzleme Sistemini Geliştirmek amacıyla 5 tematik masada otizm bireylerinin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli çözüm önerileri ve stratejiler görüşüldü.