…
08 Temmuz 2021, Perşembe Çanakkale, Türkiye

Bakanımız Derya Yanık; “Dünyanın Filistin’deki savaş ve insanlığa karşı işlenen suçlara sessiz kalması kabul edilemez”


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 8. Kadından Sorumlu Bakanlar Konferansı’na katıldı.

Bu yıl Mısır’da düzenlenen konferansın teması ‘Üye Devletlerin Çabalarının Gözden Geçirilmesi Kadının Güçlendirilmesi ve Uygulanması Alanında Kadınların İlerlemesi İçin İİT Eylem Planı (OPAAW)’ oldu. Bakanlar oturumunda söz alarak genel kurula hitap eden Bakanımız Derya Yanık, işgal atındaki Filistin topraklarının savaş suçlarına ve insanlığa karşı işlenen suçlara tanık olduğunu, dünyanın bu suçlara karşı sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kudüs Filistin'in başkentidir diyerek dünyaya mesaj veren Bakanımız Derya Yanık, “Kadınların baskıdan kurtulduğu bağımsız ve egemen bir Filistin, ulaşmaya çalıştığımız hedeftir. Filistin'in, Yemen'in, Rohingya'nın, Somali'nin, Suriye'nin, Bosna-Hersek’in, Doğu Türkistan’ın ve insanların akıl almaz şekillerde zulme uğradığı ve adaletin tecelli etmesi gereken her yerin refahı için birlik ve beraberlik içinde çalışmalıyız” dedi.

Ramazan Ayının son haftasında işgalci İsrail’in Filistinlilere uyguladığı şiddet eylemlerini kınamak için İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerdeki meslektaşlarına ve uluslararası kuruluşlara bir mektup gönderdiğini belirten Bakanımız Derya Yanık, “Hem desteğimize ihtiyaç duyanlara hem de bu desteği engellemeye çalışanlara güçlü mesajlar vermeliyiz. İşgalci güç olan İsrail'in işlediği savaş suçlarına karşı, tüm kurum ve ülkeler, tarihi, ahlaki ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde hareket etmelidir” diye konuştu.

Bakanımız Derya Yanık, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle kuruluşuna öncülük ettiği İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Danışma Konseyi'nin çalışmalarını ise en başından beri desteklediklerini belirtti.

Kadına şiddetle mücadelede ulusal eylem planı uygulamaya konuldu

Oturumda, Türkiye olarak 2007 yılından bu yana kadına yönelik şiddete ilişkin üç ulusal eylem planının hayata geçirildiğini duyuran Bakanımız Derya Yanık, “Şiddete Birlikte Dur Diyelim! ilkesiyle önümüzdeki 5 yılı kapsayan 4. Eylem Planını 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren uygulamaya koyduk. Önümüzdeki 5 yıl boyunca kadına yönelik şiddetin her biçimiyle mücadeleyi, önleme ve erken müdahaleyi hizmetlerimizin sunumunda temel yaklaşım haline getirmeyi ve şiddet mağduru kadınlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Şiddetle mücadele kapsamında rolü, fikri ve sorumluluğu olan tüm tarafların katkılarıyla belirlediğimiz yeni yol haritamız şiddetsiz bir toplum inşasında bizlere güç katacak” ifadelerini kullandı.

Bakanımız Derya Yanık, 2006 ve 2016 yıllarında Türkiye olarak iki kez ev sahipliği yaptıkları bu konferansa katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Türkiye, 2006 yılında gerçekleştirilen Birinci Bakanlar Konferansı'ndan bu yana, “güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplum” mottosuyla özellikle kadınların insan haklarının geliştirilmesi ve kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması amacıyla kanun ve yönetmeliklerde önemli değişikliklere gitmiştir” ifadelerini kullandı.

Bakanımız Derya Yanık, İİT Eylem Planı’nın (OPAAW) öncelikli hedeflerini göz önünde bulundurarak, 2018-2023 yılları için Kadının Güçlenmesine İlişkin Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın hazırlandığını ve çalışmaların aralıksız sürdüğünü kaydetti.

Eylem Planı kapsamında eğitim, sağlık, ekonomi, karar alma mekanizmalarına katılım ve medya olmak üzere beş politika ayağında hedefler belirlendiğinin altını çizen Bakanımız Derya Yanık, “Kadınların ve kız çocuklarının eğitim düzeylerinin yükseltilmesi başından beri en büyük önceliğimiz. Ayrıca kadınların işgücüne katılımı, kadın istihdamı, kadın girişimciliği ve kadının iş-yaşam uyumunun desteklenmesi de temel politika hedeflerimiz arasında” dedi.

Şiddet en büyük engel

Şiddetin, kadın emeğinin ve kadının toplumsal hayata katılımının önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayan Bakanımız Derya Yanık, şunları söyledi: “Yasal düzenlemelerin, kamusal alanlarda kadın hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasının ve aile-iş-yaşam dengesinin sağlanması için oluşturduğumuz aile dostu yaklaşımların kadınların iş gücüne katılımında önemli bir yere sahip. Geliştirdiğimiz stratejik eylem planları ile ortak hedefler belirleyerek şiddeti sona erdirme mücadelemizi sürdürmenin ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz.”

Sadece kapılar değil kalpler de açıldı

Türkiye'nin mültecilere sadece ülke kapılarını değil, milletin kalbini de açtığını kaydeden Bakanımız Derya Yanık, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Aralık 2020 raporuna göre; Türkiye, 3,6 milyon kişi ile en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Ülkemizdeki mültecilerin çoğunluğu kadın ve çocuklar olduğunu belirten Bakanımız Derya Yanık, “Bunu göz önünde bulundurarak eğitimden sağlığa, barınmadan tüm ihtiyaçlara kadar çok yönlü hizmetler sunarak kendi kaynaklarımızla, ülkemize sığınan insanlara onurlu yaşam koşulları sağlıyoruz” dedi.

Bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız

Bakanımız Derya Yanık, uluslararası toplumun, kadınların karşılaştığı zorluklar için daha fazla sorumluluk üstleneceğine ve sürdürülebilir kalkınmaya daha fazla katkıda bulunacağına olan inancının olduğunu ve Türkiye olarak bilgi ve tecrübeleri paylaşmaya ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Gelişen bir topluma ulaşmanın yolunun, kadın ve erkek dayanışmasını tesis etmek ve sürdürmekten geçtiğini belirten Bakanımız Derya Yanık, sözlerine “Allah'ın (c.c) Kuran-ı Kerim'de bildirdiği gibi: "Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir." (Tevbe, 9:71) ayetiyle son verdi.