Anka Çocuk Destek Programı


ANKA ÇOCUK DESTEK PROGRAMI

İhtisaslaşmış Çocuk Evleri Sitesindeki çocukların olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan örselenme veya davranış bozukluklarını sağaltma, çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak olumlu tutum ve davranış değişikliği oluşturma, aile ve sosyal çevre ile uyum sağlamalarına yönelik olarak Anka Çocuk Destek Programı uygulanmaktadır. Anka Çocuk Destek Programı ile çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak kişilik gelişimlerinin sağlanması, travmalarının ortadan kaldırılması ve olumlu tutum ve davranış geliştirmeleri amaçlanmaktadır.
Çok yönlü yaklaşım ve müdahaleyi amaçlayan Anka Çocuk Destek Programı, Bireysel İhtiyaç ve Risk Değerlendirme Formu (BİRDEF), Grup Çalışmaları, Bireysel Danışmanlık, Aile Çalışmaları, Destekleyici Ortam Bileşenleri, Destekleyici Personel İçin Yaklaşım İlkeleri, Krize Müdahalede Kurumsal Yaklaşım bileşenlerinden oluşmaktadır.
Anka Çocuk Destek Programı çerçevesinde kuruluşa kabulü yapılan her çocuğa kuruluş müdürü tarafından bir meslek elemanı danışman atanmaktadır. Danışman tarafından ilk 10 gün içinde çocuğa BİRDEF doldurulmaktadır. Formda çocuğun kuruluşa geliş şekli, geliş nedeni, çocuğun eğitim durumu, ailenin ekonomik durumu, yaşadığı yer, arkadaş ilişkileri, fiziksel durumu, ruhsal durumu, madde kullanım durumu, istismar ve suça sürüklenme durumu, kişisel özellikleri, davranış sorunları ve ailevi özellikleri sorulmaktadır. Form sonrası ortaya çıkan ihtiyaç ve risklere göre çocuğa ve ailesine grup çalışmaları ve bireysel danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Bireysel danışmanlık çalışmalarında; evden kaçma, kendine zarar verme davranışı, intihar, istismar mağduru, kriz yönetimi, krize müdahale ve travma modülleri uygulanmaktadır. 
Grup çalışmaları ise kişisel gelişim, sağlıklı yaşam, duygusal düzenleme, kişilik gelişimi ve bağımlılık olmak üzere 5 bölüm ve 78 oturumdan oluşmaktadır.  Her bir oturum 45 dakika sürmektedir. Kişilik gelişimi ve sağlıklı yaşam modülleri tüm çocuklara uygulanırken, suça sürüklenme, istismar mağduru olma, madde bağımlılığı, gebelik, öfke kontrolü, dürtü bozukluğu vb. durumlara göre uygulanan modüller çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınmaktadır. 
Aile ile çalışmada öncelikle ailenin çocuğun güvenliğini tehlikeye atacak bir eylemde bulunma riski bulunup bulunmadığı değerlendirilmektedir. Çocuğun ailesi ile görüşme yapılmasına engel bir durum olmaması halinde ailenin de katılımı sağlanarak sözleşme yapılmaktadır. Program kapsamında; ailelere, çocuk aile ilişkisinin güçlendirilmesi, etkin ebeveynlik becerileri, suça sürüklenen, madde bağımlısı ve istismar mağduru çocuğa yaklaşım konularında bireysel danışmanlık yapılmaktadır.
 
Etkin danışmanlık sistemi ile kuruluştaki her bir çocuğun etkin bir şekilde takibinin sağlanması hedeflenmektedir. Çocuğun katılım hakkı ilkesi doğrultusunda çocuklar ile sözleşme yapılmaktadır. Her İÇES kendi puanlama ve basamaklandırma sistemini oluşturarak bu sistemin yürütülmesinde ceza değil ödül odaklı yaklaşımı esas almaktadır.
Program kapsamında; çocuklar ile güne başlarken toplantısı yapılmaktadır. Kuruluşun işleyişine ilişkin temel kurallar, çocuklar ve personel tarafından görülebilecek büyüklükte uygun yerlere asılmasını, sosyal, kültürel, sportif faaliyetler ile meslek edindirme kursları çocukların özellikleri, ilgileri, yetenekleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak planlanmakta, çocukların gelişim düzeylerine göre günlük yaşam becerileri kazandırma faaliyetleri yapılmaktadır.
Program ile kuruluşta görev yapan tüm personelin çocukların iyileştirilme sürecinde ortak bir anlayış ve yaklaşım geliştirilmesi amacıyla destekleyici personel ( bakım, temizlik, güvenlik, aşçı vb. ) için yaklaşım ilkeleri belirlenmiştir. 
Anka Çocuk Destek Programı bileşenleri kuruluşta sorumlu meslek elemanları tarafından Aile Bilgi Sisteminin BİRDEF Modülüne kaydedilerek bu sistem üzerinden takip ve raporlama yapılmaktadır.
3 aylık sürelerle doldurulan BİRDEF sonucu çocuklar hakkında Hizmeti Sonlandırma, Aileye Dönüş, Diğer Hizmet Modellerinden Yararlandırma ve Programın Devamı yönünde karar verilmektedir.
Anka Çocuk Destek Programı eğitimlerine 
https://www.aile.gov.tr/eydb/uzaktan-egitim-modulu/ adresinden ulaşılabilmektedir.