KORUYUCU AİLE HİZMETİ
Çocukların kendilerini önemli hissettiği, sevgi, saygı, kabul görme ve ait olma gibi önemli duyguları hissedebileceği bir aile ortamının; çocuğun yaşamının kritik evrelerinde psikolojik ve sosyolojik varlığını sağlıklı tamamlamasına yardımcı olacağı bilinmektedir.
Koruyucu aile hizmeti bir çocuğun, aile içerisinde yetişme ve gelişme haklarını güvence altına alırken aynı zamanda alternatif bir çocuk koruma modeli olarak Çocuk Koruma Sistemini güçlendirmektedir. Bu hizmet modeli kurum tarafından belirlenen güvenli ve destekleyici bir aile ortamında çocuğun öz benliğinin ve öz saygısının gelişmesine katkı sağlanmakta, çocuğun toplumsal yaşama katılımını güçlendirmekte ve sosyal becerilerini ilerletmektedir.
Koruyucu aileler; çeşitli nedenlerle biyolojik ailesi yanında bakımları sağlanamayan çocukların eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun dönemler halinde, ücretli veya gönüllü olarak devlet ile paylaşan kişi ya da ailelerdir.
Bu hizmet sayesinde biyolojik ailesi yanına dönmesi mümkün olmayan özel gereksinimli çocuklar da dâhil olmak üzere bütün çocuklar koruyucu ailesiyle birlikte yaşamlarına uzun yıllar devam edebilmektedirler. Hizmet süreci sonlansa bile çocuklar koruyucu aileleriyle yaşamaya devam edebilmektedirler.
Çocuklar koruyucu aile yanına yerleştirildikten sonra ilk bir yılda her ay; ikinci yıldan itibaren ise 3 ayda bir yerinde ziyaretler yapılarak izlenmektedirler. İzlemelerde çocukların psiko-sosyal gelişimleri ve eğitime devam durumları değerlendirilmektedir.
Buna ek olarak koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık ödemelere ilave edilerek karşılanmaktadır.
Kimler Koruyucu aile olabilir;
Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;
-T.C. vatandaşı iseniz
-Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız
-25-65 Yaşları arasındaysanız
-En az ilkokul mezunu iseniz
-Düzenli bir gelire sahipseniz
-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz
Nasıl Başvuru Yapılır?
- İkamet ettiğiniz yer Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Web Sitesi
- koruyucuaile.gov.tr adresi
- e-Devlet
Başvuru esnasında istenilen belgeler nelerdir?
-Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.
-İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.
-Adli sicil belgesi
-Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu