20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Özellikle savaş, yoksulluk ve sefaletin hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi imzalamış ve o tarihten bugüne 20 Kasım; “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak ilan edilmiştir.
Sadece Ülkemiz çocuklarının değil, tüm Dünya çocuklarının İhmal ve istismardan korunması, kötü muamele ile karşılaşmaması ve çocuk haklarının korunması amacıyla 20 Kasım 1989 yılında B.M. Genel Kurulunda 193 Ülke tarafından “Çocuk Hakları Sözleşmesi” kabul edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti de 1990 yılında bu sözleşmeyi imzalayarak, Uluslararası alanda bağlayıcılık kazanmıştır.
Çocuk Hakları, tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, barınma, yaşama, oyun, fiziksel/psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.
Bugünün küçükleri olan çocuklarımız, yarının büyükleri olacaktır. Bir toplumun en değerli varlıkları çocuklarıdır. Bugünü mutlu ve huzurlu kılmak, geleceğe güvenle bakmak; milli ve manevi değerlere sahip, bilimin ışığında yetiştirilen çocuklarımızla mümkündür.
- Nasıl bir gelecek planlıyorsunuz? Sorusuna verilecek cevap; Çocuklar için bugün ne yaptığımızla bağlantılıdır…
Nüfusumuzun büyük bir bölümün oluşturan çocuklarımızın; sosyal ve kültürel değerlerimiz çerçevesinde yetiştirilmesi, tüm kurumlarımızın ve hepimizin öncelikli görevidir.
Bu konuda sorumluluk; anne/babalara, öğretmenlerimize, toplumumuza, tüm kuruluşlarımıza ve yöneticiler olarak bizlere düşmektedir.
Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak bizler çocuklarımızın her zaman yanındayız. Mesleki rol ve sorumluluk gereği; Dünyada ve ülkemizde çocukların uğradığı, fiziksel, cinsel, sınıfsal ve psikolojik her türlü istismarın takipçisi ve ayrıca sorunların çözümünde çocuk haklarının korunması için mücadele etmeyi onur sayan sosyal hizmet mesleğinin uygulayıcılarıyız.
Çocuklarımızın iyilik halini güçlendirmek için; eğitimden, sağlığa, sosyal hizmetlerden, adalet sistemine kadar, bütüncül hak temelli bir yaklaşımla, bakanlığımızın hizmet modelleri kapsamında; koruyucu, önleyici ve rehabilite edici destek ile ayrımcılığın yaşanmayacağı, çocuğun yüksek yararının gözetileceği çalışmaları önemsemekte ve uygulamaktayız.
Unutulmamalıdır ki “sevgi, eğitim, yaşam, sağlık, korunma, vb. haklar” çocukların en doğal haklarıdır. Çocuklarımıza yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır.
Siz değerli ve duyarlı bireylerden ricamız; herhangi bir nedenden dolayı, çocuklarımız sahip olduğu haklarını yaşayamıyor ve bu haklara uzak kalıyor ise bizleri arayabilir, çocuğun üstün yararına olacak durumu bildirebilirsiniz. Alo 183 üzerinden 7 gün 24 saat çağrı merkezimizdeki uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.
Lütfen; Gitmiş olduğumuz yerlerde, karşınıza çıkabilecek olan “sokakta mendil satan, su satan, hediyelik eşya satan, tartı tutan, dilenen, müzik aleti çalan, ayakkabı boyayan, çiçek satan, trafik ışıklarında cam silen, vb. durumda çalışan çocuklardan” alış-veriş yaparak onları sokağa mahkum etmeyelim… Özellikle işlek caddelerde, cami bahçelerinde, trafik ışıklarında çocuğunu kullanarak, ona istismar yapmaya çalışan anne ve babalara fırsat vermeyelim. Bu durumlar ile karşılaştığınızda lütfen Alo 183’ten durumu bizlere bildirin…
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü münasebetiyle, Dünya’nın neresinde olursa olsun, çocukların; çalıştırılma, şiddet, ihmal, istismar, açlık, savaş, terör, göç, erken evlilikler gibi nedenlerle yaşadıkları mağduriyetlerin son bulmasını temenni ediyor, tüm çocuklarımızın “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününü” kutluyorum…
Bilgin ÖZBAŞ
Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü