Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarda görevli meslek elemanlarına (öğretmen, sosyolog, sosyal çalışmacı, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, psikolojik danışman) yönelik “Psikososyal Destek Yaklaşımları” konusunda hizmet içi eğitim verildi.
14.03.2023 tarihinde Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen eğitimin sunumu Trakya Üniversitesi öğretim üyesi aynı zamanda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Seda Donat BACIOĞLU tarafından gerçekleştirildi.
Eğitimin açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ;
“Bugün burada, mesleğimiz ile ilgili önemli bilgilerin ve bildiklerimizi tekrar hatırlamanın temel alındığı “Psikososyal Destek Yaklaşımları” konusunda eğitim gerçekleştirilecek. Bildiğiniz üzere “Psikososyal” kelime anlamıyla birbirini sürekli etkileyen psikolojik ve sosyal etkilerin hareketli ilişkisi anlamına gelirken; afetlerde psikososyal destek ise; afet sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik uyumsuzlukların ve bozuklukların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması veya geliştirilmesi, etkilenenlerin “normal” yaşamlarına geri dönmesi sürecinde kendi kapasitelerini fark etmeleri ve güçlenmelerinin sağlanması, toplumda gelecekte ortaya çıkması muhtemel afet ve acil durumlarla başa çıkma, iyileşme, toparlanma becerilerinin artırılması ve yardım çalışanlarının desteklenmesini içeren ve afet döngüsünün her aşamasında yürütülen çok disiplinli hizmetler bütünü olarak ifade edilmektedir. Hizmetlerimizin sürdürülmesinde çalışma alanlarımız ile ilgili Bakanlığımızın hizmet modellerinin uygulandığı engellilerimizle, yaşlılıklarımızla, kadınlarımızla, çocuklarımızla, Şehit yakınlarımızla, Gazilerimizle, dezavantajlı gruplarla, afetlerden ve olağanüstü durumlardan etkilenen vatandaşlarımız ile yakından ilgilenmekteyiz. Özellikle afet ve acil durumlarda gerçekleştirilecek psikososyal destek müdahalelerinde afetten etkilenen bireylerin; normal yaşantılarına geçiş sürecini hızlandırmaya, toplumun var olan gereksinimlerini tespit ederek, gelecekte ortaya çıkması olası afetlerle başa çıkmaya, vatandaşlarımızın iyileşme ve toparlama becerilerini arttırmaya, yardım çalışanlarının desteklenmesine ve görevli meslek elemanlarının vakalara yönelik müdahale edebilme kapasitelerinin arttırılmasına yönelik etkinlik ve hizmetler bütününü kavramak, yeni yaklaşım modelleri ile vatandaşlara uygulanacak hizmet modellerini sahaya yansıtmak son derece önemlidir. Bu kapsamda; Trakya Üniversitesi öğretim üyesi aynı zamanda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Seda Donat BACIOĞLU’na, meslek elemanlarımıza yönelik gerçekleştireceği eğitim için şimdiden teşekkür ediyorum, biliyorsunuz ki 6 Şubat 2023 Pazartesi günü ülkemizi derinden etkileyen iki büyük depremin ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız; paydaş kurumlar işbirliği ile bünyesindeki Psikososyal destek ekipleriyle depremden etkilenen vatandaşlarımızın ve ailelerinin durumuyla yakından ilgilenmeye devam ediyor. Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak ta 6.psikososyal destek ekibimiz ile afet bölgelerindeki vatandaşlarımıza destek olmaya devam ediyoruz. Bugünkü bu eğitimin bu salonda bulunan çalışma arkadaşlarımın mesleki tecrübelerine değer katacağına inanıyorum” dedi.
Gerçekleşen eğitime; Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ, İl Müdür Yardımcısı Sebahattin BİLGİÇ ve meslek elemanları katılım sağladı.
Eğitim sonunda; Dünyada ve Ülkemizde yaşanan çeşitli olayların ve vakaların üzerinde örneklemlerde bulunularak, eğitim tamamlandı.