Roman Vatandaşlarımızın istihdam edilebilirliklerinin arttırılması, fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitim seviyelerinin yükseltilmesi, yaşam alanlarının iyileştirilmesi, temel sağlık hizmetlerine ulaşımlarının kolaylaştırılması ve refahın arttırılması amacıyla 30.04.2016 tarih ve 29699 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Roman Stratejik Eylem Planı yürürlüğe girmiştir.
Stratejik Eylem Planı doğrultusunda ilimizde yaşayan Roman Vatandaşlarımızın sorunlarımı ve çözüm yollarını tespit etmek amacıyla Valiliğimiz himayelerinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri, Kaymakamlar, Sivil Toplum Kuruluşları, Roman Vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı mahalle muhtarlarının katılımıyla Roman Çalıştayı 30.04.2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Gerçekleştirilen bu Çalıştay sonrasında tespit edilen sorunların çözümüne yönelik İl Eylem Planı oluşturulmuş ve Edirne Valiliğinin 22.07.2019 tarih ve 1795148 sayılı oluru ile uygulamaya konulmuştur. İl Eylem Planı doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyeti ve kurumların Eylem planındaki faaliyetlerini değerlendirmek üzere, belirtilen tarihten bugüne dört kez “Edirne İli Roman İl Eylem Planı İzleme Ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı” düzenlenmiş, düzenlenen toplantılar sonrasında “Edirne İli Roman İl Eylem Planı Tablosunda” kamu kurum/kuruluşlarına ve Edirne ilinde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına düşen görevler hakkında yapılan çalışmalar görüşülmüş, çalışmaların arttırılarak “Eylem Planı” kapsamındaki iş konularına ağırlık verilmesi, gerçekleştirilen çalışmaların kayıt altına alınarak Eylem Planında belirtilen işleyiş gerçekleştirilmiştir.
24.09.2021 tarihinde, Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf GÜLER başkanlığında “Edirne 5. Roman İl Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Toplantısı ile Geniş katılımlı Çalıştay Revizyon Çalışması” gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantı ve revizyon çalışmasına; Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf GÜLER, İlçe Kaymakamları, Merkez ve İlçe Belediye yetkilileri, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Selim AK, Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla BEYAZIT, Edirne İŞKUR Müdürü Şengül ÇİLDAM, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal SOYTÜRK, İl Ticaret Müdürü Mustafa ALTUN başta olmak üzere Eylem Planı kapsamında sorumlu kuruluş amirleri, Emniyet ve Jandarma yetkilileri, konu ile ilgili Edirne Merkez ve İlçe Mahalle Muhtarları, Romanlar alanında çalışmalar gerçekleştiren Sivil Toplum Kuruluşların temsilcileri katılım sağladı.
Gerçekleştirilen toplantı ve revizyon çalışması; Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç TOPÇU’nun, Eylem Planı kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının paydaş çalışmaları kapsamında hazırlanan “Edirne ili genelinde yapılan çalışmalar sunumu” ile başladı.
Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürü Selim AK, İl Eylem Planı kapsamında kurumsal olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları toplantıya katılanlara aktardı.
Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf GÜLER; Edirne İli Roman İl Eylem Planı kapsamında yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirme konuşması yaparak, Merkez ve İlçeler de uygulanmak üzere hali hazırda olan “Edirne İli Roman İl Eylem Planı” çalışmalarında yer alan görev ve sorumlulukların, yeni yaklaşımlara ve yeni taleplere göre revize edilerek gerçekleşecek çalışmaların öneminden bahsetti. Gerçekleşen konuşmanın ardından Edirne Merkez ve İlçe çalışma grupları, geniş katılımlı Roman İl Eylem Planı Revizyon Çalışması kapsamında; görüş, öneri ve taleplerini belirleyerek, Romanlar alanında çalışmalar gerçekleştiren Sivil Toplum Örgütleri ile çözüm yolları üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.
Toplantı; katılımcıların birbirlerine ve kamu kurumlarınca gerçekleşen çalışmalara yönelik soru/cevap sonrası son buldu. Toplantıda alınan kararlar, görüş ve öneriler Roman İl Eylem Planı Revizyonu çalışması kapsamında, her bir çalışma grubu tarafından kaleme alınarak, revizyon için çalışmalara başlandı.