25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Erzurum’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen etkinlikler yoğun ilgi gördü. Erzurum halkı genç, yaşlı, kadın, erkek demeden 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe destek vermek için Erzurum Yakutiye ilçesinde bulunan Lalapaşa Meydanında, Havuzbaşı Kent Meydanına kadar’ Kadına Şiddet İnsanlığa İhanettir’ pankartlarıyla yürüdü.
Şiddet mağdurlarının Başvurabileceği kurumların yazılı olduğu broşürler dağıtılarak, kadınlara bilgiler verildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Erzurum Valiliğinin ortak hazırlamış olduğu broşürlerde, şiddete uğrayanlara, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), ALO 183 Sosyal Destek Hattı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri, Polis 155, Jandarma 156, Sağlık Bakanlığı Aile Hekimlerine başvurabilecekleri bilgisi verildi.
YÜRÜYÜŞE YOĞUN İLGİ
Yürüyüşe, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, AÇSH İl Müdür Yardımcısı Harun Akpınar, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Şükran Gökdaş, AÇSH Şube Müdürü Cemil İlbaş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Engelli Koordinasyon Merkezi üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yürüyüş sonrası basın açıklaması yapan AÇSH İl Müdürü İlbaş, ”Kadına Yönelik Hizmet Çeşitlerimiz; Kadın Konukevi aracılığıyla sunulan koruma, bakım ve eğitim hizmeti, şiddet önleme ve izleme ve merkezi aracılığıyla Önleyici ve tedbir kararı izlemesi, aile ve boşanma süreci danışmanlığı hizmeti ve eğitim programlarıdır. Erzurum’da kurulan kadınlara yönelik Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, doğuda ilk kurulan merkez olma özelliğini taşımaktadır. ŞÖNİM, Şiddetin önlenmesi ile koruyucu önleyici ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, yedi gün yirmi dört saat çalışmaların yürütüldüğü kuruluşumuzdur. Hizmetleri üç başlıkta toplarsak; Şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının izlenmesi Şiddet mağduru kişilere yönelik hizmetler, Şiddeti uygulayan kişilere karşı tedbirler olarak özetleyebiliriz.
Özellikle kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla 2019 yılında bin 386 koruyucu ve önleyici tedbir kararı verilmiştir
“Dünyanın her yerinde kadına şiddet, üzerinde önemle durulması gereken bir sorun olduğundan dolayı bizlerinde bu konuda üzerimize düşen görevi hassasiyetle yerine getirmemiz gerekmektedir. Kadınlarına sahip çıkmayan, onlara değer vermeyip şiddete maruz bırakan kişiler en değerli varlıklarımız olan annelerimizin manevi değerlerini yok saymış olmaktadırlar. Dünya kadınları için kabul edilen bu günde kadınlarımıza sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha hatırlamamız ve unutmamamız temennisiyle, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’nün farkındalık oluşturmasını temenni ediyorum” dedi.
Öte yandan Şiddet Önleme ve izleme Merkezi tarafından Cumhuriyet Caddesinde bulunan ağaçlara turuncu kurdela çalışması yapılarak, konuyla ilgili farkındalık çalışması oluşturulurken, kentin farklı alanlarında, kadına şiddetle mücadele konusunda farkındalık billboardları asıldı. İşyerlerinde ‘’Bu işyeri kadına şiddete karşıdır’’ tabelalarına yer verildi.