Aile Haftası kapsamında İl Müdürlüğümüz ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün destekleri ile Eskişehir İl Müftülüğü koordinesinde katılımcılarımıza Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde “Savaş, Göç ve Aile” konulu konferans programı düzenlendi.
Program Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Kur’an-ı Kerim Tilavetinin ardından programda açılış konuşmalarını gerçekleştiren İl Göç İdaresi Müdürü Sayın Mustafa TURAN Savaş ve Göç konularının hayli zor olduğunu bu nedenle programda emeği geçen ve katılım sağlayanlara teşekkürlerini iletti.
Daha sonra İl Müdürümüz Orhan BAYRAK “Ulus devletler ve sınırlar var olduğundan beri önemli bir mesele haline dönüşen göç olgusu; Günümüz dünyasında yaşanan bölgesel savaşlar, ekonomik ve çevresel sorunlar nedeniyle ivme kazanan önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda Türkiye’nin sınır ülkelerinde yaşanan savaş ve çatışma ortamı Türkiye’nin göç alan ülke konumunu güçlendirmektedir.
Bu bağlamda göçün, sosyal, ekonomik, psikolojik, kültürel ve psikolojik birçok yönü bulunmakla birlikte, her göç tecrübesinin göç etmek zorunda kalan kişilerin uyum problemlerini de beraberinde getirdiği gözlenmektedir. Özellikle yaşanılan yere ait koşulların bütünüyle sarsıldığı, gündelik hayat pratiklerine ilişkin rutinlerin bozulduğu ve göçün zorunlu bir seçenek haline geldiği zorunlu göçmenlik deneyiminde kişiler açısından daha yıkıcı ve telafisi zor bir süreç ortaya çıkmaktadır.
Göç öncesinde ve göç sırasında karşılaşılan olumsuz yaşam koşulları sığınmacıları çeşitli zorluklarla karşı karşıya bıraksa da; var olan eşitsizlikler bu süreçte en çokta kadınları, çocukları dolayısıyla da aile kavramını etkilemektedir. Bu sebeple Göç eden grupların psikolojik gereksinimleri doğrultusunda, kültürlerine uyumlu psikososyal destek hizmetleri geliştirmek, ihtiyaç sahibi ile kaynaklar arasında köprü oluşturarak göçten etkilenen birey ve grupların (eğitim, istihdam, barınma, sağlık vb.) hizmete erişimini kolaylaştırmak sosyal hizmet anlayışının temelini oluşturmaktadır.
Bu çerçevede zorunlu göç edenlerin psikososyal iyilik halini arttırmada yaşamlarının tüm alanlarında gereksinimlerinin karşılanması, temel hizmetlere erişebilmeleri, sosyal haklardan yararlanmaları ve eşit bireyler olarak topluma katılımlarının sağlanması Sosyal Hizmetler olarak bizim öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Özellikle son dönemde göçe zorlanan Gazze halkının yaşadığı bu zulme, savaşın toplumda nasıl derin yaralar açtığına ve savaşın küçük çocukların zihin dünyalarında nice yıkımlar gerçekleştirdiğine şahit olduğumuz bu dönemde toplum olarak sorumluluklarımız olduğunun bilincindeyiz.
Onların yanında olduğumuzu ve bu zulmün bitmesi için dualarımızın onlarla olduğunu belirtmek istiyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.” dedi.
İl Müdürümüzün konuşmalarının ardından katılımcılarımıza Kırım Tatarları Korosu Kırım’a ait türküleri seslendirdiler. Ardından İl Müftüsü V. Sayın Faruk LATİFOĞLU’nun konuşmasında; “Savaş ve göç, milyonlarca insanın hayatını alt üst eden iki trajik olay, bunun örnekleri tarihimizde olduğu gibi acı bir senaryo ile Gazzede de yaşanmakta, bu durum aileleri parçalayarak, evleri ve geçim kaynaklarını yok ederek insanlık için yıkıcı bir etkiye sahip olabiliyor. Bu zorluklar karşısında, aile kurumunun önemini her zamankinden daha fazla hissediyoruz. Aile, sevgi, destek ve dayanışma kaynağıdır. Aile, Cenab-ı Allah’ın Cennette tesis ettiği bir kurumdur. Aile kurumunu korumak ve güçlendirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu vesileyle katkılarından dolayı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Orhan BAYRAK’a ,İl Göç İdaresi Müdürümüz Mustafa TURAN’a ve konuşmalarını gerçekleştirecek olan Prof. Dr Fatma Asiye ŞENAT Hanımefendiye ve siz değerli katılımcılara teşekkür ederim. ”dedi.
İl Müftümüzün konuşmalarının ardından katılımcılara “Filistin” konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.
Açılış konuşmaları ve gösterimin ardından “Savaş, Göç ve Aile” konulu başlığı altında konferans düzenleyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Fatma Asiye ŞENAT konuşmasında “Göç ve muhacir kavramları, vatan sevgisi imandandır. Göç ve savaşlardan en çok kadın ve çocukların etkilendiği, kadın için göç etmiş olmanın kök salma gereksinimi, göçe zorlanan kadınların yaşadığı sıkıntılar, göçe zorlanılan hayatların korkunun hala orada devam ettiği, empati duygusunun geliştirilmesi, olumsuz duyguları rehabilite edebilme, toplumun koşullarını kabul ederek entegrasyonun gerçekleşmesi, Müslümanların yaşadıkları coğrafyalarda güçlü olmak zorunda olduğunu vurguladı.” dedi.
Konferans programı sonunda İl Müftülüğü tarafından Prof. Dr. Sayın Fatma Asiye ŞENAT’a programa katılımlarından dolayı teşekkür edilerek hediye takdim edildi.