Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'nin 81 ilinde Bakanlığa, belediyelere ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı tüm kadın konukevlerinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ek tedbirleri uygulamaya aldı.
Bakanlığımız, salgınla mücadele kapsamında, şiddet mağduru veya şiddete uğrama riski olan kişilerin kaldığı kadın konukevlerinde özel tedbirler uyguluyor.
Bakanlığımızın 13 Mart'ta yayımladığı genelge ile kadın konukevlerindeki kadınlar ve çocuklarının sağlık kontrollerinin yaptırılması, gerekmedikçe kuruluş dışına çıkmalarına izin verilmemesi, toplu etkinliklerin iptal edilmesi ve konukevlerinin periyodik şekilde dezenfekte edilmesine ilişkin tedbirler alınmıştı. Kadınların nakil süreçlerinden kuruluşa kabullerine yönelik de 81 ildeki tüm kadın konukevlerine ek talimatlar gönderildi.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce 81 ilde Bakanlığa, belediyelere, sivil toplum kuruluşlarına bağlı tüm kadın konukevleri ile Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM) iletilen yazıya göre, kuruluşlara kolluk aracılığıyla yapılacak başvurularda kadın ve beraberindeki çocukların sağlık kontrolünün yapıldığına dair belgeler bulunacak.
Ek tedbirler kapsamında kuruluşa kabul süreci sonrasında, çalışan personel de dahil periyodik sağlık kontrollerine alınıyor. Şüpheli durumlarda kişiler, ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.
Nakil İşlemleri Çok "Acil" Durumlar Harici Durduruldu
Bakanlıkça salgının yayılmaması amacıyla can güvenliği riski yüksek olan kadınlar ile zorunlu tedavi görmesi gerekenler dışında kadın ve çocuklara ilişkin nakil işlemleri de koronavirüs riski geçene kadar durduruldu.
Can güvenliği riski yüksek kişilerin kolluk güçlerince oluşturulacak tedbir planı çerçevesindeki nakillerinde de konukevine kabul süreci sağlık kontrollerinin ardından yapılacak.
6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" kapsamında hakkında işlem başlatılarak, "Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması" tedbiri alınan kadınlar ve çocuklarına konukevleri dışında uygun barınma hizmetleri veriliyor.
Bu çerçevede güvenlik riski olmayan sadece barınma amacıyla yapılan müracaatlarda kişilerin 6284 sayılı Kanun'da yer alan hüküm uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesis, yurt veya benzeri yerlerde geçici olarak misafir edilmesi sağlanıyor.