Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Nasreddin Hoca salonunda gerçekleştirilen program Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Odabaşı, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ESKAM Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Canan Akay, Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Dilek Çamursoy ve İş Kadını Nazlı Hotiç Hatipoğlu’nun panelist olarak katılımlarıyla gerçekleşti.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Milletvekili Sayın Prof. Dr. Ayşen Gürcan “Kadınların ekonomik ve sosyal olarak hayatın her alanında yer alması, bir ülkenin sürdürülebilir kalkınmayı başaran ülkeler arasında yer alabilmesinin önemli unsurlarından birisidir. Bunun yanında, insani değerlerin yaşatılması ve güçlendirilmesini de kadının güçlendirilmesi noktasında önemli konulardır. Dolayısıyla kadının güçlenmesi, bireysel hak ve menfaatlerine erişim sağlaması; aile ve toplumsal yapımızın güçlenmesi bakımından da son derece hayati bir hedeftir.”
Kadın Kooperatiflerinin güçlendirme faaliyetlerinden bahseden Sayın Gürcan “Bu kapsamda ilgili kurumlarımızın iş birliğinde oluşturulan “Kadın Kooperatifleri Çalışma Grubu” ile 81 ilde bugüne kadar gerçekleştirilen birçok çalıştay, eğitim, bilgilendirme toplantıları ve kadın kooperatif ziyaretleri ile yaklaşık 50 bin kişiye ulaşılmış olup, binin üzerinde yeni kadın kooperatifi kurulmasına destek sağlanmıştır. Bunun yanında başlatılan “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında birçok kadınımıza ürün geliştirme ve gıda güvenirliği gibi konularda danışmanlık ve eğitim hizmeti verilmiştir.”
Açılış konuşmaları sonrası Kadının Güçlendirilmesinin Psikolojik ve Sosyolojik Boyutu başlığı altında konuşan Prof. Dr. Aliye Mavili kadının güçlendirilmesinin çok boyutlu ve bütünleşik bir mesele olduğunu, her kadına dokunmak bir toplumun kültürü norm ve değerleri temel unsurlardır. Bu unsurlar bizi özgün kılan parçalardır. Doğrudan direkt kendini ifade eden kadınların oluşturulmasının ana amaç olması gerekmektedir. Kooperatifler ve girişimcilik destekleri sayesinde kadının yaşam kalitesinin arttırılması ve kendini var etmesine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Canan Akay kadının güçlendirilmesinde STK’ların önemine vurgu yaptığı konuşmasında “STK’lar kadın toplumdaki konumunu güçlendirmede kilit bir rol oynayarak, daha adil ve eşit bir dünya yaratma çabalarında önemli birer paydaştır. Bu kuruluşların çalışmaları, kadınların hayatlarında somut değişiklikler yaratmakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği için küresel çapta ilerleme kaydedilmesine de katkıda bulunur.”
Kadının güçlendirilmesinde kooperatiflerin rolü ve kooperatiflerin çalışmaları hakkında katılımcılara sunum gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcımız Dilek Çamursoy, kadının statüsünün yükseltilmesi, kadının hayatının her alanına etkin katılımının sağlanması, fırsatlar ve kaynaklara erişimlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğüne vurgu yaptı. Kooperatiflerin amaçlarına da değinen Çamursoy “Kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, üretim becerilerini geliştirme ve kadın emeğinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yaparak ekonomik menfaatlerini korumak amaçlanmaktadır.”
Panelistler arasında yer alan İş Kadını Nazlı Hotiç Hatipoğlu ise iş hayatında kadın olarak aştığı zorlukları ve başarı ile vazgeçmeyiş arasında bulunan güçlü bağlardan bahsetti.
Kadının Güçlendirilmesinde Neredeyiz? Paneline Eskişehir Milletvekili Sayın Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Beylikova Kaymakamı Kübra Eroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emine Gümüşsoy, çok sayıda akademisyen, öğrenciler ile kuruluşlarımızda görevli idareci ve personellerimiz katılım gösterdi.