Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilen KA210-Gençlik Projemiz olan “Kriz ve Afet Zamanlarında Bağımlılıkla Mücadelede Kamu-STK İş Birliği” nin açılış toplantısı Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Eskişehir Valiliğimiz, Kırıkkale Valiliği, Hırvatistan (Sirius - Psikolojik Danışmanlık, Eğitim ve Araştırma Derneği) ve Kuzey Makedonya (Siber Güvenlik, Kurumsal Güvenlik ve Kriz Yönetim Girişimi Derneği) ortaklığıyla yürütülen "Erasmus+ KA210-YOU Projesi" kapsamında, bağımlılıkla mücadelede kamu ve STK iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen bir açılış toplantısı düzenlendi.
Projenin temel hedefi, özellikle proje ortaklarına odaklanarak dünya genelinde yaşanan afetler ve krizlerin neden olduğu sıkıntılardan gençleri kurtarmaya yönelik çalışmalarda bulunarak, madde bağımlılığını en aza indirmek ve katılımcılar arasında farkındalığı artırmaktır. Aynı zamanda bu süreçte, deneyimlerin paylaşılması teşvik edilerek, işbirliği güçlendirilecektir.
Proje sonucunda, katılımcı ülkelerde gençler arasında madde bağımlılığına karşı farkındalık önemli ölçüde artacaktır. Ayrıca, projenin kapsamında yer alan ülkelerde madde bağımlılığına ilişkin yasal çerçeve ve uygulamaları analiz eden kapsamlı bir bilgilendirme raporu hazırlanacaktır. Madde bağımlılığı farkındalığına yönelik altı adet infografik oluşturulacak ve kamu ile STK çalışanları için madde bağımlılığını önlemeye yönelik stratejiler geliştirilecektir.
Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Orhan Bayrak; Projede kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla el ele vererek gençlerimizi bağımlılıktan korumayı ve toplumumuzun direncini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtirken, katkı sunan tüm ortaklara teşekkürlerini iletti.
Eskişehir Milletvekilimiz Prof. Dr. Ayşen Gürcan Hanımefendi konuşmasında; “Kriz ve Afet Zamanlarında Bağımlılıkla Mücadelede Kamu-STK İş Birliği” projesi, özellikle gençlerimizi hedef alan madde bağımlılığı gibi önemli bir soruna çok yönlü bir çözüm yaklaşımı sunmaktadır. Afet ve kriz dönemlerinde gençlerin psikolojik dayanıklılığı zayıflamakta, riskli davranışlara yönelme eğilimleri artmaktadır. Bu noktada kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi son derece önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da defalarca vurguladığı üzere, “aileyi korumak, gençleri desteklemek, bağımlılıkla mücadele etmek bir kalkınma meselesidir.” İşte bu proje, bu vizyonun yerel ve uluslararası düzlemde somut bir örneğidir.
Aynı zamanda bu proje, Erasmus+ programı sayesinde farklı ülkelerden gelen katılımcıların bilgi ve deneyimlerini birleştirerek, kültürler arası anlayış ve dayanışma ruhunu da güçlendirecektir
Projenin; gençlerde farkındalık yaratacağına, kamu-STK iş birliğini güçlendireceğine ve uluslararası deneyim paylaşımına katkı sağlayacağına inanıyorum.
Emeği geçen tüm kurumlara ve proje ortaklarına teşekkür ediyor, çalışmalarda başarılar diliyorum.” dedi.
Toplantıya katılan Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy yaptığı açıklamada; "Türkiye, Hırvatistan ve Kuzey Makedonya ile birlikte Eskişehir Valiliği ve Kırıkkale Valiliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Kriz ve Afet Zamanlarında Bağımlılıkla Mücadelede Kamu-STK İş Birliği” projesinin açılış toplantısına hepiniz hoş geldiniz.
Bağımlılıkla mücadele, tüm ülkelerin gündeminde yer alan ve etkin çalışmalar yürütülmesi gereken önemli bir konudur. Ülkemizde, bağımlılıkla mücadeleye yönelik İl Koordinasyon Kurulları valiliklerimizin bünyesinde, ilçelerde ise kaymakamlarımızın başkanlığında büyük bir titizlikle görevlerini sürdürmektedir. Geçtiğimiz cuma günü Eskişehir Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulumuzu toplayarak son üç aylık mevcut durumu değerlendirdik, aldığımız tedbirleri gözden geçirerek yeni tedbirler geliştirme kararı aldık.
Bağımlılıkla mücadele, yalnızca kamu kurumlarının değil, sivil toplum kuruluşlarının, bireylerin ve tüm paydaşların katkılarıyla mesafe alınabilecek bir alandır. Bu kapsamda, Eskişehir Valiliği bünyesinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen Kadın Sağlığı Projesi içinde yer alan bağımlılıkla mücadele eğitimleriyle 15-69 yaş grubundaki kadınlarımızın bu konuda bilinçlenmesini sağlıyoruz. Bu mücadelede, her türlü boyutu ele alarak topyekûn bir yaklaşım benimsemek çok önemli.
Özellikle kriz ve afet dönemlerinde bağımlılıkla mücadele, çok daha fazla önem arz etmektedir. Afet veya kriz durumlarında bireyler daha kırılgan hale gelmekte ve bu süreçte bağımlılıkla mücadele çalışmaları daha fazla özen gerektirmektedir. Ülkemiz, doğal afetler ve deprem riski açısından sık karşılaşılan bir coğrafyada bulunmaktadır. Dolayısıyla, böylesi durumlarda alınan tedbirleri gözden geçirerek, uluslararası alanda güzel örneklerden yararlanmak, yürütülen çalışmaları daha üst seviyeye taşımamıza katkı sağlayacaktır.
Bu projeyle, Hırvatistan ve Kuzey Makedonya gibi ülkelerin tecrübelerinden yararlanarak, gençlerimizi bağımlılıkla mücadele konusunda daha bilinçli bir hale getirmeyi ve uluslararası iş birliği sayesinde daha güvenli bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz.
Başta desteklerinden dolayı Milletvekilimiz Ayşen Gürcan olmak üzere projede emeği geçen ve katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların, gelecekteki mücadelelerimize önemli katkılar sağlayacağına olan inancım tamdır. Projemizin hayırlı olmasını diliyor, tüm katılımcılarımıza hoş geldiniz diyorum." dedi.
Konuşmaların ardından proje ortakları olan Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüğümüz, Kırıkkale Valiliği, Hırvatistan SIRIUS Kurumu, Kuzey Makedonya Syber Security İnsiyatifi, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve Yeşilay Eskişehir Şubesi tarafından bağımlılık farkındalığını artırmaya yönelik faaliyetlerin detayları ve proje kapsamında yapılacak çalışmalar ile ilgili sunumlar yapıldı.