Başkanlığımız koordinasyonunda, Bakanlığımız Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) iş birliğinde gerçekleştirilecek olan "Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi" başladı.
27-29 Nisan 2023 tarihleri arasında Antalya'da üç gün sürecek olan eğitime Bakanlığımız taşra ve merkez teşkilatlarından 100 meslek elamanı katılım sağladı.
Programın açılış konuşmalarını UNHCR Türkiye Temsilciliği adına Sayın Berk Sinan ÇORABATIR, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü adına Daire Başkanı Sayın Esra YAMAN ile Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı adına Sayın Serdal ÇOLAK yaptı.
Sayın ÇORABATIR konuşmasında kurumsal iş birliğinin önemine değinirken Sayın YAMAN ise taşra teşkilatında görev yapan personelimizin kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Daire Başkanlığımız adına konuşma yapan Sayın ÇOLAK; Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi'nin arkasında bir vizyon olduğunu ve Bakanlığımıza bağlı Sosyal Hizmet Merkezlerinden hizmet alan, başta dezavantajlı gruplar olmak üzere, tüm İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yönelik verdiğimiz hizmetlerin bizim için ayrı bir önem taşıdığını, bu nedenle; Çözüm Odalı Terapi Eğitimlerinin de buralarda çalışan personelin yeni teknik ve yöntemlerle kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için verilen eğitimlerden biri olduğunu dile getirdi.
Eğitimde, Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Sayın Dr. Zeynep ZAT ÇİFTÇİ ve danışmanlardan oluşan ekip tarafından;
-Çözüm odaklı terapinin teorik ve kavramsal temelleri, tarihi, temel kavramlar, teorik çerçeve, varsayımlar, prensipler, terapist ve danışan ilişkisi, grup içi spesifik örnekler,
-temel çözüm odaklı dinleme ve soru sorma becerileri, canlı demonstrasyon, uygulama (praktikum),
-Geri bildirim, dile getirilen sorunu dinlemek, terapi için hedef belirlemek, istisnaları bulmak, değerlendirme,
-Terapi öncesi değişim, mucize ve canlı demonstrasyon,
-Revizyon günü, ölçek sorusu, baş etme soruları ve istisna soruları,
-Ölçek sorusu, ilk seans, ev ödevleri, terapi sürecini sonlandırmak,
-Çözüm odaklı terapinin müdahale edebileceği spesifik sorun, konularında eğitimler verilmesi planlanmıştır.