23 Eylül 'Dünya İşaret Dilleri Günü’nde Sağırlarda ve İşitme Engellilerde Dijital Dönüşüm Sempozyumu Düzenlendi
Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürlüğünün girişimiyle 23 Eylül 'Dünya İşaret Dilleri Günü'nde Sağırlarda ve İşitme Engellilerde Dijital Dönüşüm Sempozyumu Saray Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlendi.
23 Eylül 2019 Pazartesi Günü Saray Engelsiz Yaşam Merkezi Konferans salonunda Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Uluslararası İşaret Dilleri Günü”nü kutlamak amacıyla bu alanda faaliyet gösteren 8 federasyon başkanı, bir konfederasyon başkanı ile birlikte kamu kurumu, üniversite ve özel sektör temsilcilerinin de konuşmacı olarak yer aldığı sempozyum gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler'in (BM), 72 milyon işitme engelliye ve işaret dilinin önemine dikkat çekmek amacıyla 19 Aralık 2017'de ilan ettiği 23 Eylül 'Uluslararası İşaret Dilleri Günü kutlandı.
Dünya İşitme Engelliler Federasyonu verilerine göre dünya çapında 72 milyon işitme engelli var ve bu bireylerin yüzde 80'den fazlası gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
Engelli ve yaşlı bireyler ile ailelerinin; sosyal hayata katılımlarını arttırmak, bağımsız yaşam becerilerini dijital teknolojik enstrümanlar ile geliştirmek, hayatı kolaylaştırmak için sektörde öncü olan kuruluşların hizmet sunumlarını tüketici olan kitle ve kamuoyuna tanıtmak, bu alanda farkındalık ve bilinçlenmeyi sağlamak amacıyla düzenlenen ‘Sağırlarda ve İşitme Engellilerde Dijital Dönüşüm Sempozyumu’nun açılışında; Sağlık Bilişim ve Teknoloji Derneği (SABİT) Başkanı Recep USLU, Sağırlar Konfederasyonu Başkanı Orkun UTSUKARCI, Pursaklar Kaymakamı Mehmet YILDIZ, Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ konuştu.
Program İşaret Diliyle İstiklal Marşının Okunmasıyla Başladı
Sağlık Bilişim ve Teknoloji Derneği (SABİT) Başkanı Recep USLU, faaliyet amaçlarının sağırlar ve işitme engelli bireyler için farkındalık oluşturmanın yanı sıra çözüm üretmek olduğunu, ülkemizde yaşlı nüfusun her geçen gün artığını, yaş almakla işitme kaybının ilerlediğini, 130 bin işitme engelli bireye ödeme yapıldığını, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un çözüm odaklı hizmetlere ve faaliyetlere imza attığını belirtti.
Sağırlar Konfederasyonu Başkanı Orkun UTSUKARCI konuşmasında, 23 Eylülde bu sempozyumun düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu belirtti. Slayt eşliğinde dünyanın birçok ülkesinde farklı mesleklerden işitme engelli bireylerin başarılı iş hayatlarından kesitler sundu.
5378 Sayılı Engelliler Kanunun 15. Maddesinin kapsamının biraz daha genişletilmesi ve işitme engellilerin dil kimliğinin kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmasını “ Bu millet varsa biz varız. Türk İşaret Dili Çevirmenleri varsa biz varız” sözleriyle tamamladı.
Pursaklar Kaymakamı Mehmet YILDIZ ise göreve yeni atanmasına rağmen katıldığı ilk toplantı olduğunu, Saray Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin çok güzel hizmetler verdiğini söyledi ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ: Bilgiye Erişim En Temel Haktır
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK’un yoğun programı nedeniyle sempozyuma katılamadığını, 23 Eylül 'Dünya İşaret Dilleri Günü'nü en içten dilekleriyle kutladığını, katılımcılara selamlarını ilettiğini söyledi. Sağırlarda ve İşitme Engellilerde Dijital Dönüşüm Sempozyumu organizasyonunu kısa sürede başardıklarını, sempozyum ile 23 Eylül 'Dünya İşaret Dilleri Günü’ kutlamalarının denk getirilmesinin farkındalık oluşturduğunu ve konuya verilen önemi gösterdiğini ifade etti.
Alanda çalışan sivil toplum örgütlerinin tamamıyla birlikte hareket ettiklerini, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve üniversitelerle eşgüdümlü olarak koruyucu, önleyici tedbirlerin alınması süreçlerini takip ettiklerini belirtti.
Yeni doğan işitme tarama testi uygulamasının, tüm yeni doğan bebeklere, genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti sunucuları tarafından ücretsiz verildiğini, yeni doğan işitme tarama testlerinin geçmişe kıyasla daha yaygın olarak yapılabildiğini, her yıl işitme tarama testi ile 3500 civarında yenidoğan bebeğin işitme engelinin belirlendiğini, gerekli masrafların Genel Sağlık Sigortası kapsamında karşılandığını ifade etti.
Uzm. Dr. KOÇ; erişebilirliği önemsediklerini, bilgiye erişimin en temel hak olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmalarının sonrasında Tofaş otomotiv A. Ş. İle Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında “İşitme engelli bireylerin, kendilerini etkin bir şekilde ifade edebilmelerine yönelik Türk İşaret Dili ile konu anlatımlarının yer aldığı dijital platformun geliştirilmesi ve yeni projelere yönelik işbirliği yapılması”na ilişkin protokol imza töreni gerçekleştirildi.
Sempozyumun; “Sağır Ve İşitme Engelli Bireylerin Sorunları Ve Beklentileri” başlıklı birinci oturumunda Federasyon temsilcileri, “Uluslararası İşaret Dilleri Günü Ve Türk İşaret Dili Çalışmaları” başlıklı ikinci oturumunda alanda çalışan akademisyenler ve “Sağır Ve İşitme Engellilerde Erişilebilirlik Ve Teknoloji” konulu üçüncü oturumunda ise dijital dönüşümün avantajlarını kullanan özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri görüşlerini belirtti.
Sempozyuma; Ülke genelinden 55 ilden Sağır ve İşitme engelli bireylerin temsilcilerinden 240, Kamu kurum kuruluş temsilcilerinden 50 ve AÇSHB 59 TİD Tercümanının iştiraki ile oldukça geniş ve etkili bir katılım sağlandı.