Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Orhan Koç, Covid- 19 Salgını Sırasında Yaşlı ve Engellerimize Başta Karantina Olmak Üzere Tüm Tedbirlerin Hızla Hayata Geçirildiğini Söyledi
Uzm Dr Orhan Koç, Doktorclub Tarafından İnternet Üzerinden Düzelenen ‘Geriatri Paneline’ Katılarak Meslektaşlarına Ve Kamuoyuna Yapılan Çalışmalara Yönelik Soruları Cevapladı
Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç korona virüs salgınıyla mücadelede en hassas kesimin yaşlılar ve engellilerin olduğunu açıkladı
Koç, internet üzerinden doktorlarclub tarafından düzenlenen ‘geriatri paneline’ katılarak yapılan çalışmalar hakkın da bilgi verdi.
Her türlü geri bidirimleri yakından takip ediyoruz
Uzm. Dr. Orhan Koç, Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak salgın öncesine kadar uzun çalışmalarla yaşlı ve engellilere yönelik hizmetlerin bir sistemle başarıyla yönetildiğini ancak salgınla birlikte yeni sistemleri derhal devreye soktuklarını ve burada da en çok geri bidirimlerin önemine değindi.
Koç, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu bir salgın ve toplumun tümünü olumsuz etkiliyor. Hepimiz aile ortamında çocuklarımızın, yaşlılarımızın bütün ritminin bozulduğunu, biyolojik sistemimizin, uyku, yemek sistemimiz olumsuz etkilendi.
Ülkemizde aslında bulaştırıcılık açısından en riskli grup gençler olmasına rağmen, hastalığın etkileri açısından en riskli grup olan kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü yaşlılarımızdır.
Bu salgın böyle bir süreç. Bu nedenle, gerek akademi, gerek sivil toplum kuruluşlarıyla yakın temasta bulunarak geri bildirimleri yakından takip ediyoruz. Burada da önceliği engelliler açısından down sendromlu, ağır engelli, spektrum bozukluğu olan vatandaşlarımıza veriyoruz.
Halen 523 bin evde bakım hizmeti verdiğimiz vatandaşlarımız var
Uzm. Dr Orhan Koç, Genel Müdürlük olarak halan 523 bin kişiye evde bakım hizmeti verildiğini evde kalma zorunluluğunun yeni sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Kurumsal olarak bakımı sağlana 27 bin 500 yaşlının kurum içinde geniş bahçelerde izole bir ortamda kurallarına uyarak, bahçede gezinip, egzersizlerini yaparak izole edilmiş olmalarının avantaj sağladığını ifade etti.
İlk vaka görüldükten sonra derhal karantina uygulamasına geçtik. İlk tedbirimiz karantina oldu
Sürekli Sağlık Bakanlığı ile iletişim içinde olduklarını belirten Uzm. Dr. Orhan Koç, ilk vakanın görüldüğü 11 Marttan sonra derhal tedbirler almaya başladıklarını belirterek; ilk tedbirin 12 Mart dan itibaren karantina uygulaması olduğunu söyledi.
Yapılan çalışmalarla ilgili detaylı bilgi veren Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü “ 26 Marta da bütün personelimizi sabit vardiya ya geçirdik. 7-10 gün gibi kısa bir sürede kuruluş içeresinde nöbet sistemine geçtik. Daha sonra nöbetleri 14 güne çıkardık.
Personelimiz 8 saat çalışıp, sonra dinlendirildi. Tabi test bizim için çok önemliydi. Çünkü bulaşı riski büyük tehlike arz ediyordu. Bu da yetmez dedik. Bu şekilde korucuyu önlemleri artırdık. Hatta Kurumda çalışan personelimizin de klinik bulgularına baksak bile yine bir risk diye, kuruluşa girmeden de tarama testi yaptırarak önlemler aldık.
Maalesef bu bir salgın olduğunu için kuruluş içinde pozitif çıkanlar oldu. Bizde huzurevlerinde a tipik bulgular bile olsa bunu önemsedik ve hemen tarama yaptırdık. Pozitif çıkanları hemen hastaneye gönderildi Kuruluş içinde herkesi hemen taramadan geçirdik. Hiçbir semptomu olmayan bu şekilde bulduğumuz yaşlımız oldu. Erken tanı ve tedaviye başlamış olmamız, çok etkili oldu. Bu mortaliteyi çok yakından direk etkiler.
Hastanede tedavisi bitmiş, kişilerin bile kuruluşlara alınmadığını hatta test sonrası pozitif çıkanların tedaviden sonra negatif bulunsa bile bulaş süresi uzun olduğu için kuruma alınmadığını söyledi.
Koç açılışa hazır olan huzur ve bakım evlerinin izolasyon kuruluşu yapıldığını dile getirerek İzmir Urla’daki oteli karantina kuruluşuna çevirdiklerini ifade etti. Koç daha sonra oradaki yaşlıların tekrar kendi kaldıkları kurumsal merkezlere yatırıldığını söyledi.
Tüm personelimiz hiçbir zorlama olmadan can siperhane mücadele verdiler
Bu süreçte mücadele veren personeline teşekkür eden Koç şunları söyledi: ‘Bu süreçte ciddi bir şekilde, taşradaki il müdürlerimiz ve personeliz çok özverili çalıştı. Gönüllü olarak çalıştılar. 14 gün bir kuruluşta gönüllü olarak kalmak, hem çok zor hem de büyük özveri ister.
Bizim en önemli tedbirimiz, bütün kuruluşları belediyeler dâhil, karantina koşullarına göre işletiyor olmamızdır. En ufak bulguyu hemen hastaneye götürdük. Sonrasında da karantina kuruluşlarını da takip ettik.
Kimsesiz yaşlılarımızın yanında olduk
kimsesiz yaşlılar, ya da hastanede tedavi görürken, ailesi tarafından farklı sebeplerden taburculuk işlemi yapılamayan yaşlılarımızı engellilerimizi kurumsal bakım merkezlerini, kimsesiz olanları oteller, misafirhanelere aldık.
Hiçbir ücret talep edilmedi. Hepsini devlet karşıladı. Bakıma ihtiyacı olan herkesi, Kanunda düzenleme yapılarak gelir durumuna bakılmaksızın hizmet verildi. Bütünleşik sağlık sistemin, sağlık sistemimizin alt yapısının güçlü olması, bizim bu süreci atlatmamızı sağladı.
Avrupa ülkelerine göre büyük başarı elde ettik
Bütün Avrupa Ülkelerinde kurumsal bakımda ölenlerin oranları çok yüksek olduğune dikkat çeken KOÇ, Kanada, Fransa ve İtalya’da ölenlerin kurumsal bakımda olmaları çok yüksek ve dikkat çekici olduğunu ifade ederek virüsün kuruluşlara girmemesinin önemine değindi.
Narlıdere Huzurevinde görülen pozitif vakalarla ilgili de bilgi veren Koç, oradaki yapılan çalışmaları şöyle özetledi: ‘Orada bizim 900 kişi yaşlılarımız var. Katlardaki görevlileri sabitledik. Her görevli en üst düzeyde koruyucu tedbirleri alındı. El yıkama, temas öncesi, sonrası, yaşlıların odalarında izole edilmeleri, toplu yemeklerin yasaklanması, odaların silinmesi, dezenfekte süreleri, hepsinin yayılımı önlendi. 12 Marta ilk defa İzmir de vaka görüldü. Düşerek hastaneye giden hastanın taradığımızda pozitif olduğu saptandı. Sonra başka vakalar bulduk. Ancak bunu sıfırladık. Çok şükür yaşlılarımız kuralları uydu, personeliz de özveri ve çok titizlikle çalıştı.
Bu süreçte manevi destek çok önemli
Panelin sonunda tekrar söz alan Koç bu süreçte insanların ve özellikle yaşlılarımızın manevi desteğe çok önem verilmesi gerektiğini söyledi. Kendi yaşadığı olayla ilgili örnek de veren KOÇ, sosyal mesafeyi koruyarak komşuluk ilişkilerin daha çok artırılması gerektiğini söyledi. 14 gün aralıksız hizmet veren personelin hal ve hatırları müdürlükler tarafından sorulduğunu bildiren Koç, 14 gün aralıksız hizmetin ülke projesi olarak ilk kez ülkemizde gerçekleştirilen bir olduğunu ifade ederek tüm annelerin anneler gününü kutlayarak sözlerini tamamladı