Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2020 Bütçesinde Yaşlı ve Engelliler İçin 21 Milyarlık Kaynak!
2020'de Bütçesinde 65 Yaş Üstü Yaşlılar İle Bakıma İhtiyacı Olan Engelli Vatandaşlar ve Yakınları İçin 11,6 Milyar Lira, Engellilerin Evde Bakımına Destek İçin 9,4 Milyar Lira Ayrıldı.
Dar gelirlerinin sağlık giderlerine 13.4 milyar lira, 65 yaş üstü yaşlılar ile bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve yakınlarına bağlanan aylıklar kapsamında 11,6 milyar lira, engellilerin evde bakımına destek için 9,4 milyar lira, 2020'de bütçenin harcama kalemleri içinde olacak.
Bütçe ilk defa 2020'de 1 trilyon lirayı aşacak 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan 2020 yılı bütçesi, ilk kez 1 trilyon lira sınırı aşarak 1 milyar 95 milyon lira büyüklükte olacak. Meclis Genel Kurulu'na inen 2020 Yılı Bütçesi, 20 Aralık tarihinde yapılacak oylamanın ardından Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.
"Engelsiz Vizyon Belgemizi ve Engelli Hakları Eylem Planı'nı Yakında Yayınlayacağız"
2020 yılı bütçelerinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmelere katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, Engelli vatandaşların da eğitimden istihdama sosyal hayata katılımlarını destekleyen önemli adımlar attıklarını belirtti. SELÇUK konuşmasına şöyle devam etti; "Bildiğiniz gibi Engelliler Haklarına İlişkin Sözleşme'yi imzalayan ilk ülkelerden birisiyiz ve sözleşme doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarımızla sosyal diyalog çerçevesinde irtibatlarımız devam ediyor. Engelli Hakları İzleme Değerlendirme Kurulunu da aktif hale getirmekteyiz. Engellik sağlık kurumları raporlarını esas alan Ulusal Engelliler Veri Sistemi'ni hayata geçirerek kanıta dayalı politikalar geliştiriyoruz. Yine, ilk defa, engelliler için Ulusal Erken Müdahale Eylem Planı'nı hazırlamaya başladık.
Engelsiz Vizyon Belgemizi ve Engelli Hakları Eylem Planı'nı da yakında yayınlayacağız. Erişilebilirlik Destek Projemizi önemsiyoruz ve Türkiye'nin her yerinden erişilebilir olması için bu konudaki toplumsal bilincin ve farkındalığın artması için de uğraşıyoruz. Engellik sağlık kurumları raporlarını esas alan Ulusal Engelliler Veri Sistemi'ni hayata geçirerek kanıta dayalı politikalar geliştiriyoruz. Yine, ilk defa, engelliler için Ulusal Erken Müdahale Eylem Planı'nı hazırlamaya başladık. Engelsiz Vizyon Belgemizi ve Engelli Hakları Eylem Planı'nı da yakında yayınlayacağız.”
2019 Yılı İtibarıyla 52 İlde 69 Merkeze Çıkardık. 2020 Yılı Bitmeden 81 İlimizde Engellilerimiz İçin Gündüz Yaşam Merkezleri Olacak
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK konuşmasında; “Evde bakım desteği uygulamamızdan yarım milyonu aşkın engelli vatandaşımız yararlanmakta. Yine, diğer bir önem verdiğimiz konu, gündüz yaşam merkezleri. 2018 yılında sadece 7 olan gündüz yaşam merkezlerini 2019 yılı itibarıyla 52 ilde 69 merkeze çıkardık. İnşallah, 2020 yılı bitmeden 81 ilimizde engellilerimiz için gündüz yaşam merkezleri olacak." Engelli vatandaşların, bakıma ihtiyacı bulunanların çaresiz kalmadıkları bir Türkiye için 2002 yılından bugüne bakım hizmeti modellerini geliştirdiklerini dile getiren SELÇUK, şu anda 354 bakım merkezinde 27 bin engelli bireye hizmet verdiklerini söyledi.
Engelli Atamasında On Yedi Yılda 10 Kat Artış Sağlanmış Olacak
Engellilerin istihdama katılmalarını da önemsediklerini vurgulayan SELÇUK, "2002 yılına kadar 5 bin 777 engelli memur ataması yapıldığını görmekteyiz, şu ana kadar yapılan atamalarla 56 bini geçmiş olacak. Atama süreci tamamlandığında tam tamına on yedi yılda 10 kat artış sağlamış olacağız." dedi.
"İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın"
Sosyal kalkınma veya koruma sisteminin temelde üçlü bir sacayağı üzerine oturduğunu ifade eden SELÇUK, bunların, sosyal yardımlar, sosyal güvenlik ve sosyal hizmetler olduğunu belirterek, bunlara ilişkin çalışmaları anlattı. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." perspektifiyle sosyal yardımları, sosyal güvenliği ve sosyal hizmetleri içeren sosyal koruma ağından toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçları oranında faydalanmasını sağlayarak tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir sosyal devlet anlayışını sürdürdüklerini vurguladı.
Ailelere ve toplumun tüm kesimlerine yönelik sosyal hizmetleri bütüncül bir yaklaşımla tek çatı altında topladıklarını ifade eden SELÇUK, "333 tane sosyal hizmet merkezimiz var ve 333 sosyal hizmet merkezimizde 6 milyon vatandaşımıza hizmet ulaştırdık ve Sosyal Hizmet Merkezi sayımızı 2020 yılında 353'e çıkaracağız." dedi. SELÇUK, kadınların psikososyal, sosyokültürel, mesleki ve kişisel gelişimlerine destek olmak amacıyla 226 Aile Destek Merkezinin bulunduğunu ve bu merkezlerden 2,6 milyon kişinin yararlanmış durumda olduğunu söyledi.