Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, Konya Valiliği ve Evde, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD) işbirliğinde düzenlenen Konya Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu, Konya Valisi Muammer Erol, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Emre Yatman Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Gökhan Darılmaz’ın katılımlarıyla 13 Kasım 2014 Perşembe günü Konya’da gerçekleştirildi.
Konya Karatay Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda gerçekleştirilen Sempozyumun açılışını yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, “Bizlerin amacı hastalara kaliteli hizmet sunmaktır. Ülkemizde son yıllarda sağlık alanında ciddi atılımlar gerçekleştirdi. Ülkemizin hastalara olan hassasiyeti değişti ve güzel bir noktaya geldi. Sağlıkta devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldı. Evde sağlık hizmetleri ise, ülkemizde son zamanlarda önemli bir yere geldi. Hastanelerde Evde Sağlık Hizmetleri ile ilgilenen birimler kuruldu. Bakanlığımızın bu konudaki hassasiyeti bellidir. Hizmetlerin daha da gelişeceğini umuyorum” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, burada yaptığı açılış konuşmasında, evde sağlık ve bakım hizmetlerini koordine etmek ve daha sistematik hale getirmek için bu tür sempozyum ve toplantılar düzenlediklerini dile getirdi. Belediyelerin hizmetlerinde, sağlık ya da sosyal yardım anlamında eksiklerin kalabildiğini belirten Alataş, “Belediye kendi açısından hizmet götürdüğünde, sağlık ya da sosyal yardım anlamında eksiklik kalabiliyor. Bu yüzden tüm bunları koordine eden yeni yapı olması gerekiyor” dedi.
“Koordinasyonu sivil toplum kuruluşu sağlamalı”
Valilik ve belediyelerin bu konuda kendilerine destek vermesini çok önemli gördüklerini vurgulayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, şunları kaydetti: “Bundan sonra beklentimiz, evde sağlık hizmeti ve evde bakım hizmetinin koordine edilerek vatandaşa ilk seferde en sağlıklı hizmet götürmektir. Çünkü sağlık ekibi eve gittiğinde sağlık perspektifinden hizmeti üretiyor ama eksik kalan mutlaka bir şeyler oluyor. Belediye kendi açısından hizmet götürdüğünde, sağlık ya da sosyal yardım anlamında eksiklik kalabiliyor. Tüm bunları koordine eden yeni yapı olması gerekiyor. Bu anlamda sivil toplum kuruluşlarının devreye girerek olaya hem destek veren hem de kontrol eden bir yapıda olması çok önemli.”
Sempozyumun açılışında konuşan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Emre Yatman, teknolojinin ilerlemesi, refah ortamının artması, tanı ve tedavi imkanlarının gelişmesiyle dünyada ve Türkiye'de ortalama yaşam süresinin uzadığını belirtti. Tü Yatman evde sağlık hizmeti kapsamındaki mevcut hizmetlerden bahsederek, bununla beraber kronik hastalıklar, yaşlı nüfus ve yaşlılıktan kaynaklanan hastalıklarda artma meydana geldiğini ifade etti. Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Gökhan Darılmaz ise sağlık politikalarının bir sonucu olarak, evde sağlık hizmetlerinin Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da gelişme gösterdiğini söyledi. Darılmaz, "Sağlık Bakanlığı'nın vermiş olduğu 440 bine yakın evde sağlık hizmetine erişim sağlanan vatandaşımız var. Bunun yanında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bakım aylığı verdiği 440 bine yakın insan var. Evde sağlık hizmetleri bir ihtiyaçtır" ifadelerini kullandı. Evde sağlık hizmetinden yararlanan hastaların, hizmetten büyük bir memnuniyet duyduklarını da ifade eden Darılmaz, “Evde sağlık hizmeti götürdüğümüz hastalardan olumlu tepkiler alıyoruz. Daha önce de bir kez belirttiğimiz gibi, bu insanların bizlere ihtiyacı var. Şu an bir çok hastanemizde Evde Sağlık Birimleri bulunmaktadır. Yatağından kalkmakta güçlük geçen hastalarımızın ayağına giderek, onlara sağlık götürüyoruz” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş’ın açılışını gerçekleştirdiği programa çok sayıda kamu kuruluşu ile sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Yapılan konuşmaların ardından plaket teslim töreni yapıldı. Sempozyumda, evde sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetler konularında bilgiler verildi. “Evde Sağlık Hizmetleri” ve “Sosyal Hizmetler” başlıklı iki ayrı oturumda gerçekleştirilen Sempozyum, her oturum sonunda soru-cevaplarla tamamlandı.
$(document).ready(function() { $("a[rel=5465d2dd369dc343b8b89319]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });