Belediyecilikte Engelsiz Vizyon Seminerlerden ilki Kocaeli Büyükşehir, Bolu, Düzce ve Bilecik İl ve İlçe Belediyelerinden Temsilcilerin Katılımı ile Gerçekleştirildi
Belediyecilikte Engelsiz Vizyon Seminerlerden ilki Kocaeli Büyükşehir, Bolu, Düzce ve Bilecik il ve ilçe belediyelerinden temsilcilerin katılımı ile 13 Temmuz 2021 tarihinde düzenlendi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan ‘2030 Engelsiz Vizyon’ belgesinin tanıtılması ve bu kapsamda yerel yönetimlerle iş birliği yapılmasının sağlanması, engellilik kapsayıcı politikalar konusunda ortak anlayışın güçlendirilmesi, yerel yönetimlerin engellilere yönelik faaliyetlerinin görünür kılınması, bu konudaki iyi uygulama örneklerinin paylaşılması ve ulusal düzeyde yaygınlaştırılması, amacıyla düzenlenen seminerlerin ilki Kocaeli Büyükşehir, Bolu, Düzce ve Bilecik il ve ilçe belediyelerinden temsilcilerin katılımı ile yapıldı.
Seminer; Türkiye Belediye Birliği Genel Sekreteri Doç.Dr. Birol EKİCİ ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un açılış konuşmaları ile başladı. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Birol EKİCİ açılış konuşmasında belediyelerin engellilere yönelik hizmetlere önem verdiğini ve erişilebilirlik konusunda çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Türkiye Belediyeler Birliği ve belediyeler olarak “2030 Engelsiz Vizyonu”nun bir parçası olmaktan gurur duyacağını söyleyen EKİCİ, konu ile ilgili her türlü desteğin sağlanacağının altını çizdi.
Daha sonra bir konuşma yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, engellilerin sağlıktan istihdama, spordan kültüre her türlü hizmete erişebilmesi için belediyelerin rolünün çok önemli olduğunu vurguladı. Özellikle ruhsatlandırma yapılırken belediyelerin ilgili birimlerinin erişilebilirlik ölçütlerini göz önünde tutması halinde engellilerin önündeki pek çok engelin ortadan kalkacağını belirlen KOÇ, yerel yönetimlerin böylelikle diğer sektörlere de öncülük edeceğini aktardı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan bina ve yaşam alanlarında erişilebilirlik ile ilgili uyulması gereken ölçü ve ölçütlerin anlatıldığı Erişilebilirlik Kamu Spotu ile toplumda konuyla ilgili farkındalığın artırılması için biri animasyon olmak üzere üç kamu spotu hazırlandığını ifade etti. Ülkemizde son yıllarda artan bir farkındalık ile hız kazanan engellilere yönelik çalışmaların, ortak bir payda ile şekillenmesine ihtiyaç olduğunu belirten Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu ihtiyaçtan hareketle Engelsiz Vizyon Belgesi ile Engelli Hakları Ulusal Eylem Planını hazırladığını belirtti.
Çalışmaların engellilik alanındaki önemine vurgu yapan Uzm. Dr. KOÇ, Engelsiz Vizyon Belgesi ve Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın, engellilerin diğer bireylerle birlikte tüm haklardan içermeci bir anlayışla yararlanabilmelerini temin etmek açısından önem taşıdığını söyledi. Bu kapsamda gündüz yaşam merkezlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için farklı engel durumlarına yönelik STK buluşmaları altında tematik toplantıların yapılarak sivil toplum kuruluşları ile istişarelerde bulunulduğunu, yerelde iyi uygulama örneklerinin paylaşıldığını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Bakanlık tarafından hazırlanan ‘Erişilebilirlik Animasyonu’ yayınlandı ve ‘2030 Engelsiz Vizyonu’ ile ilgili olarak bilgilendirme sunumları yapıldı. Kocaeli Büyükşehir, Bilecik, Bolu ve Düzce il ve ilçelerinden katılımcıların yer aldığı ilk seminerde; Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Keziban KARÇKAY’ın ‘2030 Engelsiz Vizyon’ başlıklı sunumunun ardından, Araştırma Geliştirme ve İstatistik Dairesi Başkanı Tayyar KUZ ‘Engellilik Kapsayıcı Politikalar Açısından Yerel Yönetimlerin Rolü’ başlıklı sunumda bulundu. Tayyar KUZ’un moderatörlüğünde devam eden seminerde belediyeleri temsilen söz alan katılımcılar tarafından engellileri gözeterek planlanan ve sunulan hizmetler paylaşıldı. Söz konusu etkinlik, katılım sağlayan belediye temsilcilerinin yorumlarının ardından son buldu. Konu ile ilgili seminerler farklı belediyelere yönelik olarak ilerleyen süreçte devam edecek.