Bursa’da Bakanlığına Bağlı Kuruluşlarda İncelemelerde Bulunan Bakan Selçuk Gündüzlü Bakım Merkezi ve Huzurevi Açılışlarını Gerçekleştirdi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK ilk olarak, Bursa Osmangazi ilçesinde Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ile Nilüfer ilçesinde Hasan Öztimur Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin açılışlarını yaptı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK ilk olarak, Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesindeki Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Burada bir konuşma yapan SELÇUK, engellilerin aslında her alanda bir ayna olduğunu söyledi.
Engellileri ailenin bir parçası olarak gördüklerini vurgulayan Bakan SELÇUK, "Engelli kardeşlerimiz için sunduğumuz her hizmeti, toplumun huzuru ve ülkemizin geleceği için önemli bir gelişme olarak değerlendirmekteyiz. Çünkü onlara dair sorumluluklarımız olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
SELÇUK, engellilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için büyük bir değişim süreci içinde olduklarını dile getirdi. Öncelikle 2005'te yayımlanan Engelliler Hakkında Kanun ve alt düzenlemeleriyle Türkiye'de ilk kez engelliler hukukunu oluşturduklarını hatırlattı.
Engelli Memur Sayısı 2002 Yılında 5 Bin İken, Bugün Bu Rakamı 10 Kattan Fazla Artırarak 56 Bine Yükseldi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, "Devrim niteliğinde bir düzenlemeyle de engellilerimize yönelik pozitif ayrımcılığı 2010 yılında anayasal güvence altına aldık. Önem verdiğimiz bir diğer konu, erişilebilirlik. Bu kapsamda, başta eğitim ve sağlık olmak üzere her türlü hizmete kolaylıkla ulaşabilmelerini istiyoruz. Ücretsiz seyahatten özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ücretsiz eğitime kadar engellilerimize pek çok imkan sağladık, engelli çalıştırma zorunluluğu getirdik, engelli iş koçluğunu başlattık. Yine e-KPSS ile kamuda engelli memur atamasını başlattık. Engelli memur sayısı 2002 yılında 5 bin iken, bugün bu rakamı 10 kattan fazla artırarak 56 bine yükseltmiş durumdayız."dedi.
354 Bakım Merkezinde 27 Bini Aşkın Engelliye Hizmet Veriyoruz Bakım İçin Sırada Bekleyen Engelli Yok
"Engellilerimizin hem sosyal hem çalışma hayatına katılımları konusunda elimizden geldiğince teşvik ve desteklerimizle onların yanında olmaya devam ediyoruz." diyen Bakan SELÇUK, engelliler için girişimcilik hibe destekleri de verildiğini anlattı. SELÇUK, engelli haklarının iyileştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Engellilerin aile yanında bakımını sağlayabilme konusuna da büyük önem verdiklerine değinen Bakan SELÇUK, şöyle konuştu: "Aile odaklı bir yaşam vizyonumuz var. Bu anlamda, bakıma muhtaç engellilerimiz için 2007 yılında başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında, bugün Türkiye'de 513 bin engelli vatandaşımız için yaklaşık 7 milyar liralık bir ödeme yapmaktayız. Yaşamlarını kendi başlarına sürdüremeyen engelli kardeşlerimize ve ailelerine yönelik yatılı bakım hizmetleri mevcut ve 354 bakım merkezimiz var. Bu merkezlerde 27 bini aşkın engellimize hizmet sunmanın gururunu yaşamaktayız. Yine 2002 yılında 2 bin 600 engelli sırada bekliyorken şu anda bakım için sıra bekleyen engelli vatandaşımız bulunmamakta."
Türkiye'de 67 merkezde gündüzlü bakım hizmeti sunulduğu bilgisini veren SELÇUK, "Gündüzlü bakımevlerini çok önemsiyoruz. Çünkü aileler için de bir moral kaynağı oluyor bu merkezler. İnşallah bu 67 merkezi yılsonunda 81 ile yaygınlaştırarak ailelere bir nefes, mola olmasını temenni ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bir Gülümseme, Bizim İçin Vazgeçilmez ve Paha Biçilmez
Bakan SELÇUK, evlerinde engelli yakınlarına bakan ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaları için de hizmet verildiğini belirtti. Aileleri belli sürelerde seyahat, hac, umre gibi nedenlerle yanında olamayacak engellileri 45 güne kadar yatılı bakım merkezlerinde ücretsiz misafir ettiklerini söyleyen SELÇUK, "Bu şekilde hem engelli kardeşlerimizin sosyal hayata katılımını sağlıyoruz hem de ailelerin kendilerine vakit ayırmaları için imkân sağlıyoruz. Dolayısıyla bütün bu çalışmalarda, hizmetlerde amacımız hem engellilerin hem ailelerin sosyal hayata daha fazla katılmalarını sağlamak ve onların hayat kalitesini yükseltmek. Çünkü inanıyoruz ki onların yüzünde göreceğimiz bir gülümseme, bizim için vazgeçilmez ve paha biçilmez oluyor." ifadelerini kullandı.
SELÇUK, açılışı gerçekleştirilen merkezdeki kurslar ve etkinlikler sayesinde çok başarılı, yetenek sahibi gençlerin çıkacağına inandığını vurguladı. Bir kişinin hayatına dokunmanın önemine işaret eden Bakan Selçuk, "İstiyoruz ki uyumlu ailelerle müreffeh bir topluma ulaşabilelim. Bu merkez, bu açıdan çok önemli. Özel gereksinimli evladı olan anne, babalar için çok önemli. Engelli ailelerimizi aile birliği açısından birlikte tutmak için uğraşıyoruz. Onların yükünü bu şekilde biraz daha azaltmış olacağız. Çocuklarınızı, aile bireylerinizi gönül rahatlığıyla emanet edebileceğiniz güvenli bir kapı olacak." görüşlerini aktardı.
Daha sonra SELÇUK, Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nin yapımını üstlenen Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal SÖNMEZ ile eşine teşekkür plaketi takdim etti. Merkezin açılış kurdelesini kesen Bakan SELÇUK, ardından binada incelemelerde bulundu, çocuklarla ilgilendi ve onların oyununa katıldı. Törene, Bursa Valisi Yakup CANBOLAT, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan ÇAVUŞOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ ve vatandaşlar katıldı. Bakan SELÇUK, Kadın Ekonomi Platformu ile bir araya geldi. Toplantıda platform çalışmaları hakkında Bakan SELÇUK’a bilgi verilirken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verdiği hizmetler ele alındı.
"26 Bini Aşkın Büyüğümüzü Huzurevlerinde Misafir Ediyoruz"
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, merkez Nilüfer ilçesindeki Hasan Öztimur Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, vatandaşların huzur ve refahını temin eden her hizmetin çok önemli olduğunu söyledi. Bakan SELÇUK, "26 bini aşkın büyüğümüzü toplam 411 huzurevinde misafir etmekteyiz." dedi.
Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken SELÇUK, şöyle devam etti: "26 bini aşkın büyüğümüzü toplam 411 huzurevinde misafir etmekteyiz. En önemlisi de büyüklerimizin hayatlarını sürdürdükleri mekânları çoğaltırken aynı zamanda bu mekânları sosyal hayata daha uygun, ev sıcaklığını aratmayacak bir hale getirmek ve bu merkezlerde sosyal, kültürel, hobi faaliyetleri düzenlemek ki yaşlılarımızın bu faaliyetlere katılımlarını da önemsiyoruz. Hasan Öztimur Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, kıymetli büyüklerimizin bakım ve rehabilitasyona olan ihtiyaçları doğrultusunda şehre kazandırdığımız güzel bir hizmet olacak."
Bakan SELÇUK, konuşmasının ardından merkezin yapımını üstlenen Hasan Öztimur'a teşekkür plaketi verdi. Merkezin açılış kurdelesini kesen SELÇUK, binada incelemelerde bulundu. Törene, Bursa Valisi Yakup CANBOLAT, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan ÇAVUŞOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ ile vatandaşlar katıldı. Bakan SELÇUK, merkez Osmangazi ilçesindeki Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Sırameşeler Çocuk Evleri Sitesi'ni ziyaret etti. Daha sonra Merinos Parkı içinde Bursa Çölyakla Yaşam Derneği tarafından işletilen "Glutensiz Yerim Kafe ve Restoran"ı gezen SELÇUK, burada işletme hakkında bilgi aldı.
Ardından Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ'yi ziyaret eden Bakan SELÇUK, fabrikanın üretim bölümünü gezdi ve burada çalışanlarla sohbet edip fotoğraf çektirdi. Fabrikada çalışan işitme engelli çalışanlarla yakından ilgilenen SELÇUK, tercüman eşliğinde bir süre sohbet etti. Bakan SELÇUK daha sonra, Yıldırım İstihdam Merkezini ziyaret etti. Yeni hizmete açılan merkezi inceleyen Bakan SELÇUK, yetkililerden bilgi aldı. Bakan SELÇUK, son olarak Şehit Üsteğmen Aykut KÖROĞLU'nun Yıldırım ilçesinde yaşayan ailesini ve evde bakım yardımı uygulamasından yararlanan SÖNMEZ ailesini ziyaret etti.