‘COVID-19'un İİT Üye Devletlerindeki Yaşlı ve Engelli Bireyler Üzerindeki Etkisi’ Başlıklı Çevrim İçi Toplantıda Ülkeler Deneyimlerini Paylaştı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) işbirliğinde İslam İşbirliği Teşkilatı İİT üye ülkelerde Covid 19’un engelli ve yaşlı bireylere etkisi konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda her kıtadan bir ülke söz aldı, toplantıya Türkiye ile birlikte Gine, Uganda ve Fas’tan temsilciler katıldı.
“Ülkeler arasında bilgi ve deneyim paylaşımı bu süreçte her zamankinden daha önemli”
Toplantının açılış konuşmalarını SESRIC Genel Direktörü Nebil DABUR ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan KOÇ yaptı.
DABUR konuşmasında özellikle Covid 19 ile mücadele ederken engelli ve yaşlılara ilişkin özel önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi ve ülkelerin bu dönemde buna ilişkin yeni önlemler deneyimlediğini gördüklerini belirtti. Geniş kapsamlı uluslararası kararlar alınması gerekliliğine değinen DABUR, İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından belirlenen strateji belgelerini de hatırlattı. Nebil DABUR, özellikle engelli ve yaşlı bireyler için farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılması gerektiğini de belirtti . DABUR , “Ülkeler arasında bilgi ve deneyim paylaşımı bu süreçte her zamankinden daha önemli” diyerek toplantının önemine işaret etti.
“Sosyal Hizmetlerde Bir Dönüşüm Gerçekleştirdik”
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan KOÇ da konuşmasında ülkeler arasındaki bilgi alış verişinin öneminin altını çizdi. KOÇ, “Görenek ve inançlarımızın bu durumlarda ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Engelli ve yaşlılarımıza öncelik verdik.” dedi. Engelli ve yaşlılara sunulan hizmetlerin ‘önce insan ilkesi’, ‘evrensel insan hakları yaklaşımı’ ve ‘aile odaklı bir bakış açısıyla’ verildiğini belirten KOÇ, sosyal hizmetlerde bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini vurguladı.
“Sağlık sektöründeki ve sosyal hizmetlerdeki çalışanlar 7/24 özel yaşamlarından feragat ederek çalıştı. Onlara teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle ekiplerin bu süreçte evlerine bile gitmeden aralıksız çalıştıklarına dikkat çekti.
Batı’daki olumsuz çalışmaları hatırlatan Koç, engelli ve yaşlılara yönelik hizmetlere öncelik verildiğini ve testlerden ilaçlara kadar tüm hizmetlerin ücretsiz verildiğini kaydetti.
Bütünleşik bakım sistemi ile aileyi güçlendirerek, aile yanında yaşlı ve engelliyi desteklemek, gündüz hizmetleri vermek, kurumsal bakım ihtiyacı olanı da kurumsala alarak Covid 19 döneminde de hizmet sağlamayı sürdürdüklerini dile getirdi.
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN engelli ve yaşlılar alanındaki hizmetlere öncelik verdi, 2020 yılını erişilebilirlik yılı ilan etti” diyen KOÇ, bu alanda yoğun bir katılımla ödül töreni düzenleneceğini ve bunu ileride uluslararası hale getirmeyi planladıklarını ifade etti.
Toplantıda SESRIC Araştırma Görevlisi Cem TİNTİN, İİT üyesi ülkelerin aldığı tedbirleri ve bu ülkelerdeki uygulamaları aktarırken toplantıda Yaşlı Bakım Hizmetleri Dairesi Başkanı Coşkun GÜRBOĞA Covid 19 pandemisi sürecinde Türkiye’de engelli ve yaşlılara yönelik hizmetleri detaylı olarak paylaştığı bir sunum yaptı.
Toplantıda COVID-19’un ülkelerindeki engelli ve yaşlılar üzerindeki etkilerini ve bu süreçte alınan tedbirleri aktarmak üzere Gine’den Pepe LOUA, Uganda’dan Anthony Oleja ENYOGU ve Fas’tan Mohamet Ait AAZIZI de birer sunum gerçekleştirdi.