…
…
…
…
24 Aralık 2020, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

‘COVID-19'un İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Devletlerindeki Yaşlı ve Engelli Bireyler Üzerindeki Etkisi’ Başlıklı Çevrim İçi Toplantı Gerçekleştirildi


SESRIC iş birliğinde ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkelerin katılımıyla 23 Aralık 2020 tarihinde ‘COVID-19'un İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Devletlerindeki Yaşlı ve Engelli Bireyler Üzerindeki Etkisi’ başlıklı çevrim içi toplantı düzenlendi.

Halk sağlığı açısından küresel bir tehdit oluşturmaya devam eden COVID-19 salgınının İslam ülkelerindeki engelli ve yaşlılar üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve konuyla ilgili bilgi ve deneyim paylaşımı amacıyla çevrim içi bir toplantı gerçekleştirildi.

The Statistical, Economic and Social Research and Training Centre for Islamic Countries (SESRIC) / İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi iş birliğinde ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkelerin katılımıyla 23 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantı, Youtube üzerinden canlı yayınlandı.

Toplantı, SESRIC Genel Müdürü Nebil DABUR’un açılış konuşmalarıyla başladı. DABUR konuşmasında, COVID-19’un tüm dünyada olduğu gibi İİT üyesi ülkelerde de sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda etkili olduğunun ve ölümler de dâhil birçok olumsuz sonuç yarattığının altını çizdi. DABUR, sosyal mesafe ve karantina uygulamalarının hayata geçirilmek zorunda kalındığı bu dönemde, SESRIC’in, üye ülkelerle olan iş birliklerini daha da arttırmayı hedeflediğini ifade etti. SESRIC Genel Müdürü Nebil DABUR, üye ülkelerde yaşanan ortak sorunları ve bu sorunlara çözüm üretme yollarını değerlendirmek üzere gerçekleştirilen bu toplantıyı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile iş birliğinde düzenlemekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerine son verdi.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Engelli ve yaşlılara sunulan hizmetler ‘önce insan ilkesi’, ‘evrensel insan hakları yaklaşımı’ ve ‘aile odaklı bir bakış açısıyla’ veriliyor

SESRIC Genel Müdürü Nebil DABUR’un ardından söz alan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, sözlerine, İİT’ye üye ülkelerle bir araya gelmiş bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Salgın süresinde alınan tüm tedbirlerde kültürümüzün, medeniyetimizin ve inancımızın etkisi olduğunun altını çizen Uzm. Dr. KOÇ, sunulan hizmetlerde engelli ve yaşlılarımıza her zaman olduğu gibi bu süreçte de öncelik tanındığını belirtti. Engelli ve yaşlılara sunulan hizmetlerin ‘önce insan ilkesi’, ‘evrensel insan hakları yaklaşımı’ ve ‘aile odaklı bir bakış açısıyla’ verildiğini  söyleyen  Uzm. Dr. KOÇ, hem sağlık hem de bakım personelinin bu süreçte gösterdiği özveriye de değinerek kendilerine teşekkür etti. Ülkemizde engelli ve yaşlılarımıza sunduğumuz bakım hizmetlerini bütünleşik bakım modeli kapsamında, ailelerinin yanında sağlamanın salgın döneminde yararlarını gördük

Uzm. Dr. KOÇ, özellikle kuruluşlarda bakım alan engelli ve yaşlıların terk edilme haberlerini aldığımız bir Batı dünyasına karşılık; Türkiye’de personelimizin verdiği üst düzey bakım sayesinde bulaş ve ölüm oranlarımızı en az seviyede tutmayı başardığımızı ifade etti. Ülkemizde engelli ve yaşlılarımıza sunduğumuz bakım hizmetlerini bütünleşik bakım modeli kapsamında, ailelerinin yanında sağlamanın salgın döneminde yararlarını gördüğümüzü aktaran  Uzm. Dr. KOÇ, son 20 yılda engelli ve yaşlılık alanında ülkemizde yaşanan gelişmelere değindi. Bu toplantının gerçekleşmesini mümkün kılan SESRIC’e ve katılımcılara teşekkür eden  Uzm. Dr. KOÇ, COVID-19 salgınının neden olduğu olumsuzlukları birlikte onarmak adına bu toplantının tüm katılımcılar ve İslam coğrafyası için verimli olmasını dileyerek sözlerine son verdi.

 Uzm. Dr. KOÇ’un ardından yapılan ülke örnekleri sunumunda; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nü temsilen söz alan Yaşlı Bakım Hizmetleri Dairesi Coşgun GÜRBOĞA; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün salgın sürecinde hem kurum bakımında olan hem de toplum içerisinde yaşamını sürdüren engelli ve yaşlı bireylere yönelik aldığı tedbirlere ilişkin sunumunu gerçekleştirdi.

Toplantıya ayrıca, engellilik ve yaşlılık alanında çalışan uzmanlar olarak COVID-19’un ülkelerindeki engelli ve yaşlılar üzerindeki etkilerini ve bu süreçte alınan tedbirleri aktarmak üzere Gine’den Pepe LOUA, Uganda’dan Anthony Oleja ENYOGU ve Fas’tan Mohamet Ait AAZIZI katılım sağlayarak sunumlarını gerçekleştirdi.