Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün STK Buluşmaları; “Şizofreni” gündemiyle 28 Kasım 2019 Perşembe günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Söğütözü Yerleşkesinde Bakanlık Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından planlanan, farklı ihtiyaçları bulunan engel türleri için sorun ve ihtiyaç analizi kapsamında “STK Buluşmaları” toplantılarında, belirli engel gruplarına yönelik faaliyet göstermekte olan sivil toplum kuruluşlarının engelli birey ve ailelerinin yaşadıkları sorun ve çözüm önerilerini istişare ederek, bu sorunlara çözüm bulacak hizmet sunucularıyla aynı platformda bir araya gelmeleri sağlanıyor.
STK Buluşmaları “Şizofreni” gündemiyle sivil toplum kuruluşlarının, ilgili kurum temsilcilerinin ve uzmanlar ve şizofreni tanısı almış bireyler ve ailelerinin katılımıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Söğütözü Yerleşkesinde Bakanlık Toplantı salonunda 28 Kasım 2019 Perşembe günü düzenlendi.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, toplantının açılış konuşmasında; kamu-sivil toplum işbirliğini önemsediklerini, bu amaçla bir dizi tematik toplantı yaptıklarını, bu toplantılarda STK ve akademisyenleri dinlediklerini, tek masa etrafında konu ile ilgili sorunların ve çözümlerin ele alındığını belirtti. KOÇ ayrıca kamu, kurum ve kuruluşları ile STK’lardan yoğun katılım olmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. KOÇ, bugüne kadar önemli işler yapıldığını, toplantı sonuçlarının ilgili diğer paydaşlara da iletileceğini ifade etti.
Toplantıda Engelli ve Yaşlı Genel Müdür Yardımcısı Sebiha BAŞARAN, tanı almış birey yakınlarının soruları üzerine, aile yanında bakımın öncelikleri olduğunu, hiç bir engelli bireyi geride bırakmadan çalışmalara devam edildiği söyledi. BAŞARAN ayrıca engelli istihdamı, korumalı iş yeri konularında bilgi paylaştı. Genel Müdür Yardımcısı Avni ÖZKAYA; geçmişten günümüze engellilik alanında yapılan çalışmaları, AR-GE Proje Dairesi Başkanı Tayyar KUZ, engelli raporları ve hizmet modelleri hakkında bilgi verdi.
Toplantıda; kamu, kurum ve kuruluşları ve STK temsilcileri ile şizofreni tanılı bireyler ve aileleri söz alarak konuya ilişkin görüş ve önerilerini paylaştılar. Damgalama, ayrımcılık, istihdam, çalışma arkadaşlarının olumsuz tutumları dışlama, korku, kaygı vb tutumları sebebiyle Kamu Kurumları çalışanları ve ailelerin, özel sektör, medya gibi yayın organlarında eğitim verilmesini, kamu spotu vb. çalışmalarla farkındalık oluşturulmasını, sosyal uyum, Mavi At Cafe benzeri alanların yaygınlaşmasını, mevzuat ve yeni yapılar oluşturulurken, STK, aileler ve akademisyenlerin görüşlerinden de yararlanılması talebini ilettiler.