“Engelliler ve yaşlılara hem kurum bakımında hem de aile yanında verilen hizmetlerle başarılı bir uygulamayı devam ettiriyoruz”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı pandemi sürecinde yürüttüğü başarılı uygulamaları uluslararası arenada paylaşmaya devam ediyor. Dünya İslam Sağlık Birliği tarafından düzenlenen “Pandemilerde Dezavantajlı Gruplar” temalı panelde Türkiye’de özellikle engelli ve yaşlılara yönelik geliştirilen uygulamalar masaya yatırıldı. Panelin oturum başkanlığını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan KOÇ yaptı.
KOÇ, panelin açılış konuşmasında salgın mücadelesinde ilk günden bugüne ciddi tedbirler alındığını kaydetti. “Tüm kurum ve kuruluşlarda alınan etkin tedbirler sayesinde özellikle dezavantajlı gruplarda salgının etkilerini minimumda tutmayı başardık” diyen KOÇ, “Tüm dünyaya örnek olacak şekilde engelliler ve yaşlılara hem kurum bakımında hem de aile yanında verilen hizmetlerle başarılı bir uygulamayı devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı. KOÇ, “7 Ocak’tan itibaren tedbir almış olmamız, olmanın izolasyon kuruluşları gibi yeni kuruluşlar açmamız, personelin 14 günlük vardiyalarla çalışıyor olması, yaşlı ve engellilere sağlığa erişimde öncelik vermiş olmamız, taburcu olduktan sonra 14 gün daha kuruluşlarda takibinin yapılması salgının kuruluşta yayılmasını engelledi. Bu uygulamalarımız Uluslararası camiada da yankı buldu.” değerlendirmesinde bulundu.
KOÇ konuşmasını Covid 19’a yakalanmış yaşlı ve engellileri ötekileştiremeyen, onlardan ilgi ve alakasını eksik etmeyen, özverili çalışmalarından dolayı sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına teşekkür ederek onların haklarını ve hukuklarını koruyacaklarını vurgulayarak tamamladı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ergül HASGÜL, Fizyoteapist Emre ÇALIŞKAN ve Kenyalı uzman Dr. Zahra ALİ de panelde birer sunum gerçekleştirdi.