…
05 Aralık 2020, Cumartesi Ankara, TÜRKİYE

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS)’in 13. Taraf Devletler Konferansı Çevrimiçi Olarak Gerçekleştirildi


Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS)’nin Taraf Devletler Konferansı, 2009 yılından beri her yıl düzenli olarak New York’ta Sözleşme’ye taraf olan devletlerin resmi temsilcileri, uluslararası kuruluşların temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin aktif katılımıyla Birleşmiş Milletler (BM) binasında gerçekleştirilmişti. Bu yıl ise, 10-12 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan 13. Taraf Devletler Konferansı, COVID-19 salgını nedeniyle ertelenerek BM kararı doğrultusunda 30 Kasım- 3 Aralık 2020 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlendi.

Konferans bu yıl “Kapsayıcı Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin On Yıllık Eylem ve Uygulama: EHİS ve 2030 Gündeminin Engelli Kişiler İçin Uygulanması” ana teması ile gerçekleştirildi.

Konferans kapsamında; ‘Engellilik ve İş Hayatı: Engelliler İçin Açık, Kapsayıcı Ve Erişilebilir Ortamlarda Çalışma Hakkını Anlamak’; ‘Engeli Olan Yaşlıların Haklarını ve İhtiyaçlarını Ele Almak: Yaşlanma ve Demografik Eğilimler’; ‘EHİS’in Tam Olarak Uygulanması İçin Kapsayıcı Ortamların Teşvik Edilmesi’ başlıklarında üç yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Her yıl Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan ve ülkemiz adına Genel Oturum’da aktardığımız, son bir yılda Sözleşme’nin uygulanmasına ilişkin kaydettiğimiz gelişmelere yer verdiğimiz Ulusal Beyanımız; bu yıl Konferans’ın çevrim içi gerçekleştirilmesi nedeniyle BM Resmi Gazetesi'nde yayınlanmak üzere BM Sekreteryası’na iletildi.

Akabinde, ‘Engellilik ve İş Hayatı: Engelliler İçin Açık, Kapsayıcı ve Erişilebilir Ortamlarda Çalışma Hakkını Anlamak’ başlıklı oturuma katılım sağlayan Türk Heyetinden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve İstatistik Daire Başkanı Sn. Tayyar KUZ, ülkemizdeki engelli istihdamına dair iyi uygulama örneklerini aktardı. İstihdam olanaklarından yararlanabilmenin ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan desteklere ulaşabilmenin kapsayıcı kalkınma hedefini gerçekleştirmedeki ön koşullardan biri olduğunun altını çizen Sn. KUZ, ülkemizdeki engelli istihdamına dair tüm uygulamaların bu bakış açısıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Bu kapsamda, ülkemizdeki kota/kota-ceza, destekli istihdam ve kendi işini kurma yöntemlerinden söz eden Sn. Kuz, söz edilen istihdam yöntemlerine ait bilgi ve verileri paylaşarak konuşmasına son verdi.

‘EHİS’in Tam Olarak Uygulanması İçin Kapsayıcı Ortamların Teşvik Edilmesi’ başlığında düzenlenen oturumda ise Türk Heyetinden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Daire Başkanı Sn. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, ülkemizdeki erişilebilirlikle ilgili iyi uygulama örneklerini aktardı. Ülkemiz için erişilebilirliğin temel öncelik alanlarından biri olduğunun altını çizen Sn. ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, ilk olarak izleme ve denetim sistemi çerçevesinde verilen Erişilebilirlik Belgeleri’nden bahsetti. 2019 yılında oluşturulan Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü ve 2020 yılında yayınlanan Erişilebilirlik Kılavuzu ilgili bilgiler veren Sn. ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, ‘Erişilebilir Türkiye, Engelsiz Yaşam’ hedefiyle 2020 yılının Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Erişilebilirlik Yılı ilan edildiğini aktardı. Sn. ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, Erişilebilirlik Yılı etkinlikleri kapsamında konu ile ilgili farkındalığın arttırılması ve tüm sektörler açısından iyi uygulama örneklerinin teşvik edilmesi amacıyla 9 kategoride Erişilebilirlik Ödülleri verileceğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.