…
24 Ekim 2017, Salı

Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri'nin İkincisi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Gerçekleştirildi


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce engellilere yönelik erişilebilirliğin önemini üniversitelere aktarmak amacıyla düzenlenen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ikincisi, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Yükseköğretim Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Vehbi Çelebi’nin katılımlarıyla 24 Ekim 2017 tarihinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığıyla ve üniversitelerle yapılan görüşmeler sonucunda belirlenen 4 farklı ilde 4 üniversitenin ev sahipliğinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ikincisi bugün Ankara ve çevre illerden üniversitelerin idarecileri, yapı işleri birimlerinde görevli teknik personel ve engelli öğrenci birimi temsilcilerinin yoğun katılımıyla Ankara’da gerçekleşti.
 
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Vehbi Çelebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen seminere Üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi açılışta yaptığı konuşmada, “Erişilebilirliğin sağlanması üniversitelerin de dahil olduğu tüm kurumlarca hakkıyla yerine getirilmesi gereken birer yükümlülük, hızlı bir şekilde halledilmesi gereken bir konu aslında. Biz , kurumlarımıza yükümlülüklerini hatırlatmak ve yapılması gerekenler konusunda destek olmak üzere bu seminerleri planladık. Bu seminerlerin ilkini 21 üniversitenin katılımıyla Erzurum'da başlattık. Bunu, İstanbul ve İzmir'de de devam ettireceğiz” dedi.
Erişilebilirlik konusundaki çalışmaları çok önemsediklerini vurgulayan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, geçmişte engellilerin üniversitelerde yaşadığı bazı sıkıntıların çözümlendiğini hatırlattı. Bugün üniversitelerin engellilere yönelik çalışmaların gelişmesinde çok önemli bir yeri olduğunu belirten Genel Müdür Çiftçi, “Üniversitelerimizin artık hepsinin, tam anlamıyla standarda uygun olarak engellilerin her türlü bilgiye ve fiziksel erişilebilirliğe ulaşacakları ortamlar haline getirmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısına ve çalışma ekibine teşekkür eden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin üniversitelere erişilebilirliğin önemini aktarmak ve üniversitelerle Bakanlığımız işbirliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirildiğini vurgulayarak seminerlere toplamda 144 üniversiteden katılımcı sağlanacağı bilgisini verdi.
 
Açılış konuşmasında son olarak söz alan Yükseköğretim Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, üniversiteler ve eğitim programlarının erişilebilir olmasının engelli öğrenciler ve aileleri için son derece önemli olduğunu ve bu konuda başarılı çalışmaları olan üniversitelerin bulunduğunu vurgulayarak Yüksek Öğretim Kurulunca üniversitelerde engelli ve erişilebilirlik farkındalığını arttırarak erişilebilirliğin yaygınlaşmasına karar verildiğini ifade etti. Farkındalık çalışmaları kapsamında, 2016 – 2017 “eğitim öğretim” yılını “engelsiz erişim”, 2017 – 2018 yılını ise “engelsiz eğitim” başlıkları altında çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Koçak Tufan, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. 7 milyonun üzerinde yükseköğretim öğrencisinden 13.655’inin engelli olduğunu tespit ettiklerini, bu öğrencilerin ise yaklaşık yarısının açık öğretim fakültelerinde öğrenim gördüklerini ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda 288.000 engelli öğrencinin olduğunu vurgulayan Koçak Tufan ortaöğretimden yükseköğretime erişebilen öğrenci sayısının sadece %5 olduğunu ve bu rakamın öğrencilerin yükseköğretime yeterince erişemediğini gösterdiğini belirtti. Yükseköğretim Kurulu olarak engelli konusu “engelli” kalmasın diye konuya merhamet odaklı değil hak odaklı yaklaştıklarını ifade eden Koçak Tufan eğitim programlarının ve fiziki yapının her tür engel grubuna uygun olması gerektiğini ve bu konuda çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
 
“Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri” kapsamında ilk oturum “Erişilebilirlik Filmi” gösterimi ve Erişilebilirlik Dairesi Başkan V. Dr. Deniz Çağlayan Gümüş tarafından yapılan “Erişilebilirliğe Giriş” konulu sunum ile başladı. Seminerde katılımcılara ayrıca “Erişilebilirliğin Önemi” ve “Erişilebilirlik Mevzuatı” konularında sunumlar yapıldı. Öğleden sonraki oturumunda farklı engel gruplarının yapılı çevredeki gereksinimlerine yönelik bilgilerin kazanımı ve yapılması gerekenler anlatıldı. Ayrıca “Erişilebilirlik Standartları”, “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları”, “Hissedilebilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri Uygulama Esasları” konularında sunumlar yapılarak proje uygulama örnekleri verildi.
 
Seminerin son oturumunda Anadolu Üniversitesinden Engelli Öğrenciler Birimi Müdürü Doç. Dr. Osman Tutal ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanlığından Y. Mimar Tuba Tunç Kurt “Üniversitelerde Erişilebilirlik Uygulama Örnekleri”ni içeren sunumlar gerçekleştirdiler. 
 Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri
 
Üniversitelere erişilebilirliğin önemini aktarmak ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile üniversiteler işbirliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ve üniversitelerle yapılan görüşmeler sonucunda, bölgesel olarak dört farklı ilde dört üniversitenin ev sahipliğinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Seminerlerin temel hedefi, erişilebilirlik uygulamalarının tüm üniversitelere yaygınlaştırılmasını ve standartlara uygun düzenlemeler yapılmasını sağlamaktır.
 
Her ilde bir gün süreyle gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ilk olarak 12 Ekim 2017 tarihinde Erzurum Atatürk Üniversitesi ve 24 Ekim 2017 tarihinde ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”,
 

 

7 Kasım 2017 tarihinde İstanbul ilinde İstanbul Üniversitesi’nde İstanbul ve çevre illerdeki 61 üniversite için,

16 Kasım 2017 tarihinde İzmir ilinde Ege Üniversitesi’nde İzmir ve çevre illerdeki 21 üniversite için

 
gerçekleştirilecek olan seminerler ile devam edecek. “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nde katılımcılara Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığınca “erişilebilirlik mevzuatı” ve erişilebilirlik standartları’na ilişkin güncel bilgilerin yanı sıra, “farklı gruplarda yer alan engellilerin yapılı çevredeki gereksinimleri ve yapılması gerekenler”, “erişilebilirlik izleme ve denetleme formları”, “hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri uygulama esasları” gibi konularda sunumlar yapılıyor.

$(document).ready(function() { $("a[rel=59f099f9290eac132426717d]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });