Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce erişilebilirliğin önemini üniversitelere aktarmak ve işbirliğini arttırmak amacıyla düzenlenen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin üçüncüsü, İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde 7 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Seminere, İstanbul ve çevre illerdeki 61 üniversiteden 185 kişi katılım sağladı.
Seminerin açılış konuşmaları, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın tarafından gerçekleştirildi.
Açılışta yaptığı konuşmada İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, erişilebilirlik konusunda farkındalık oluşturmak ve dikkatleri bu alana çekmek üzere düzenlenen seminerden dolayı memnuniyetini dile getirerek, “Üniversitelerimizde ve üniversitelerin öncülüğünde ülkemizin tamamında engelli ve erişilebilirlik konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen bu seminerde aynı zamanda geleceğe yönelik neler yapılabileceğimizi de karara bağlanması amaçlanıyor. Bu vesile ile üniversitemizin topluma temas eden diğer hizmetleri yanında engellilik konusunda da yıllara dayalı bir farkındalık içerisinde olduğunu hem görmek hem de size duyurmanın mutluluğunu yaşıyorum. Üniversitemiz binalarını engelli erişimine uygun hale getirme çalışmalarımızı her ne kadar büyük bir kararlılıkla sürdürsek de hala bu konuda alacağımız çok mesafe bulunduğunun farkındayız” şeklinde konuştu. Engelli bireylerin halen hayatlarını kısıtlamalar altında yaşamak durumunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mahmut Ak, engellilerin hayatlarını rahatlatmak adına bizlere önemli görevlerin düştüğünü bu itibarla bu toplantının çok uygun bir zamanda gerçekleştirildiğini ifade etti.
İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın ise yaptığı konuşmada, Erişilebilir Üniversiteler Semineri’nin İstanbul Üniversitesi’nde yapılmasından mutluluk duyduğunu dile getirerek, “Bizler Öğrenci Koordinatörlükleri ve Merkezler olarak, ne kadar çok çabalarsak çabalayalım Rektörlüklerimizle, Yapı İşleri Daire Başkanlıklarımızla çok yakın çalışmadıktan sonra, gerçekten büyük bir istek ve irade olmadıktan sonra bu erişilebilirlik meselesinin çözümlenebilmesi çok zor. Yasalar birçok şeyi hallediyor ama birçok şey de eksik kalıyor. Bu nedenle bu toplantıdan çok ümidimiz var. Eksik kalan, gerçekleştiremediğimiz, erişilebilir olmayan binalarımızın öğrencilerimiz ve bütün insanlarımız için erişilebilir olması dileğiyle” ifadelerini kullandı. Aydın’ın konuşmasının ardından İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili olarak hazırlanan film gösterildi.
Erişilebilir Üniversiteler Semineri kapsamında katılımcılara Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığınca erişilebilirlik mevzuatı ve erişilebilirlik standartları konusunda güncel bilgiler aktarılarak, “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları”, “Hissedilebilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri Uygulama Esasları” ve “Erişilebilirlik Proje Örnekleri” konularında sunumlar yapıldı.
Seminer kapsamında ayrıca erişilebilirlik düzenlemeleri yapmış olan üniversitelerin düzenleme örnekleri aktarıldı. Seminerin son oturumunda İstanbul Üniversitesinden Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığından Yüksek İç Mimar Gülsemin Kılıçaslan ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden Doç. Dr. Göksenin İnalhan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Çağrı Artan “Üniversitelerde Erişilebilirlik Uygulama Örnekleri”ni içeren sunumlar gerçekleştirdi.
Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri
Üniversitelere erişilebilirliğin önemini aktarmak ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile üniversiteler işbirliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ve devlet üniversiteleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, bölgesel olarak dört farklı ilde dört üniversitenin ev sahipliğinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor.
Seminerlerin temel hedefi, erişilebilirlik uygulamalarının tüm üniversitelere yaygınlaştırılmasını ve standartlara uygun düzenlemeler yapılmasını sağlamaktır.
“Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ilki 12 Ekim 2017 tarihinde Erzurum Atatürk Üniversitesinde 21 üniversiteden 65 kişinin katılımıyla gerçekleştirlmiştir. 24 Ekim 2017 tarihinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde çevre illerden üniversitelerin rektör yardımcılarının, yapı işleri birimlerinde görevli teknik personelin ve engelli öğrenci birimi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. 44 üniversiteden 140 kişilik katılım sağlanmıştır.
7 Kasım 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Seminere İstanbul ve çevre illerdeki 61 üniversiteden 185 kişilik katılım sağlanmıştır.
2017 yılında gerçekleştirilecek “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin sonuncusu ise 16 Kasım 2017 tarihinde İzmir ilinde Ege Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olup İzmir ve çevre illerdeki 21 üniversiteden yaklaşık 65 kişilik katılım planlanmaktadır.
“Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nde katılımcılara Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığınca “erişilebilirlik mevzuatı” ve erişilebilirlik standartları’na ilişkin güncel bilgilerin yanı sıra, “farklı gruplarda yer alan engellilerin yapılı çevredeki gereksinimleri ve yapılması gerekenler”, “erişilebilirlik izleme ve denetleme formları”, “hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri uygulama esasları” gibi konularda sunumlar yapılıyor.
$(document).ready(function() { $("a[rel=5a04127b290eac8e3c596dc6]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });