…
21 Haziran 2018, Perşembe

Gören Göz Yazılımı Hakkında Duyuru


Görme engellilerin bilgi çağının getirdiği yeniliklerden faydalanabilmeleri için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile başlatılan ve görme engellilerin gitmek istedikleri yere ulaşmalarını sağlayarak bağımsız hareket edebilmelerine destek olmak amacıyla yürütülen Gören Göz Projesi 2018 yılı kapsamında devam ediyor. Proje kapsamında ilk defa kendi telefon cihazları üzerinden destek almak isteyen görme engellilere teknolojik yönden güncel Gören Göz desteği sunacak Gören Göz Yazılımı sağlanacaktır.
 
Gören Göz Projesi kapsamında daha önceden Gören Göz cihazı dağıtımı yapılmış 26 il ile birlikte 2018 yılı kapsamında Gören Göz Cihazı dağıtımı yapılan 41 ili kapsayacak şekilde toplam 67 ilde görme engelliler tarafından kullanılmak üzere 25.000 Gören Göz Yazılımı sağlanacaktır.
 
Gören Göz Yazılımı, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek ve/veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilmeleri amacıyla tasarlanmış ve GPS alıcısı bulunan güncel akıllı telefonlara yüklenebilecek bir yazılımdır. Gören Göz Yazılımı, Android işletim sistemi için Android 5 ve üzeri, IOS işletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akıllı telefonlara http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden işletim sistemine göre indirilebilecektir.
 Gören Göz Yazılımı için başvuru koşulları:
 
Gören Göz Yazılımı başvuruları, harita çalışması yapılan 67 il için alınacak olup, Gören Göz Yazılımı yalnızca bu 67 ilde kullanılabilecektir.
 
Gören Göz Yazılımı için başvuru koşulları şunlardır:Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,12 yaş ve üzerinde olmak,Görme engelini belirten ve ilgili yönetmeliğe uygun olarak alınan
Engelli Sağlık Kurulu Raporuna göre görme engeline ilişkin tüm vücut
fonksiyon kaybı oranı %70 ve üzerinde olmak,Görme engellinin Gören Göz Yazılımının dağıtımının yapılacağı 67 ilden
birinde ikamet etmesi veya bu illerdeki eğitim kurumlarında eğitime
devam ediyor olması gerekmektedir (Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı,
Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir,
Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale,
Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Eskişehir, Erzincan,
Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir,
Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale,
Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin,
Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop,
Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yalova, Yozgat,
Zonguldak).Görme engellinin Gören Göz Yazılımının dağıtımının yapılacağı 67 ilden
birinde ikamet etmesi veya bu illerdeki eğitim kurumlarında eğitime
devam ediyor olması gerekmektedir (Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı,
Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir,
Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale,
Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Eskişehir, Erzincan,
Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir,
Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale,
Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin,
Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop,
Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yalova, Yozgat,
Zonguldak).Gören Göz Yazılımının çalışabileceği Android işletim sistemi için
Android 5 ve üzeri, IOS işletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki
akıllı telefona sahip olmak.Gören Göz Yazılımı için başvuru koşullarında sayılan şartlara sahip ve cihazın çalışacağı 67 ilde ikamet eden veya bu illerdeki eğitim kurumlarında eğitim gören görme engelliler Gören Göz Yazılımını http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden kendi işletim sistemlerine göre indirilebilecektir.
 Yazılım Nasıl Yüklenecektir?
 
Gören Göz Yazılımı, Android işletim sistemi için Android 5 ve üzeri, IOS işletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akıllı telefonlara http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden işletim sistemine göre indirilebilecektir.
  Android 5 ve üzeri sürümdeki akıllı telefonlara nasıl yüklenecektir?
 http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden akıllı telefon cihazına indirilen Gören Göz Yazılımı, doğru bir şekilde çalışması için yazılımın yüklenmesinde gerekli adımlar izlenerek telefona yüklenmelidir. Buradaki sayfada Android bağlantısı aracılığıyla ilgili Gören Göz Yazılım Dosyası (.apk uzantılı) akıllı telefona indirilmelidir.
 
Akıllı telefona indirilen Gören Göz Yazılım Dosyası (.apk uzantılı) çalıştırılıp, gerekli onaylar verilerek paket uygulamaların akıllı telefon sistemine yüklenmesi sağlanmalıdır. Yüklenen uygulamalardan Navibaston uygulaması ilk defa başlatılmasının ardından navigasyon sisteminin doğru bir şekilde çalışabilmesi için gerekli erişim izinlerini verildikten sonra otomatik olarak gerekli olan harita dosyalarını indirecektir. (Harita dosyaları önemli miktarda veri içerdiğinden, indirilirken yüksek veri ücretleri yansıyabilir. Bu sebeple kablosuz bağlantı (WIFI) tercih edilerek yüklemenin yapılması önerilir.)

 
Yüklenen Navibaston uygulaması, internetten çalışması için gerekli harita dosyalarını indirmesinin ardından yazılım lisanslama ekranına geçecektir. Yazılım lisanslama ekranında görme engelli başvurucu, Gören Göz yazılımı için belirlenen başvuru şartlarını taşıdığına dair bilgilerin kontrol edilebilmesi ve cihazın lisanslanabilmesi için ekranda sorulan kişisel bilgilerini ilgili forma girecek ve kaydet butonuna basacaktır. Başvurucunun girdiği bilgiler, varsa kişinin daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sisteminde bulunan bilgileri ile karşılaştırılarak başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığı otomatik olarak kontrol edilecektir.
 
Başvuru şartlarını sağladığına ilişkin detaylı bilgileri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sisteminden kontrol edilen başvurucunun indirdiği Gören Göz Yazılımı, indirmiş olduğu akıllı telefon cihazı için lisanslanacaktır. Bu şekilde lisanslanması tamamlanan uygulama, lisanslanmasının başarılı olduğuna ilişkin ekrana gelen bildirimin ardından kapatılıp yeniden başlatılmalıdır. Uygulamanın yeniden başlatılmasının ardından kullanıma hazır hale gelecektir.
 
Başvuru şartlarına ilişkin detaylı bilgileri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sisteminden kontrol edilemeyen başvurucunun bilgileri uygulamada açılacak olan ekran kullanılarak gönderilecektir. İlgili ekranda, başvurucunun bilgileri ile birlikte şartlara uygun Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nun mühürlü ve ıslak imzalı aslının fotoğrafı ya da taranmış görüntüsü eklenerek başvuru yapılacaktır. Gönderilen bilgilerin teyidi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından resmi mesai saatleri içerisinde ve başvuru sırasına göre yapılacaktır. Gönderilen bilgilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teyidi sonrasında lisanslamaya ilişkin durum hakkında kayıt esnasında sisteme girilen e-posta adresine bilgi gönderilecektir.
 
Başvuruda iletilen bilgilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teyidi sonrasında başvurucu uygulamayı yeniden başlattığında, uygulama internet aracılığıyla otomatik olarak lisanslama yapacaktır. Lisanslama doğrulamasının ardından yazılım akıllı telefon cihazı için lisanslanmış olacak ve uygulama kullanıma hazır hale gelecektir.
 
Gönderilen bilgilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından henüz teyidi sağlanmamış cihazdaki uygulama yeniden başlatıldığında lisanslama henüz onaylanmadığı için yazılım lisanslama ekranı ilk başvuru ekranında görülecektir. (Bu durumda, daha önceden yapılmış başvuru var ise tekrardan bilgilerin gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.)
 
Gönderilen bilgilerin (eksik, yanlış bilgi ya da başvuru şartlarını sağlayamama vb.) çeşitli sebeplerle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teyit edilememesi/onaylanmaması/reddedilmesi durumunda, durum hakkında başvurucuya kayıt esnasında sisteme girdiği e-posta adresinden bilgi gönderilecektir. Bu durumda, eksiklik sebebiyle başvurusu reddedilen başvurucular bilgilerini tamamlayarak yeniden başvuru yapabileceklerdir.
 IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akıllı telefonlara nasıl yüklenecektir?
 http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden akıllı telefon cihazına indirilen Gören Göz Yazılımı, doğru bir şekilde çalışması için yazılım yüklenmesinde gerekli adımlar izlenerek telefona yüklenmelidir. Bu sayfada yüklemeye Iphone bağlantısı aracılığıyla yükleme dosyası indirilecek sayfaya ulaşılmalıdır. Açılan sayfada Navibaston bağlantısı kullanılarak yazılım yükleme işlemi başlatılır. (İlgili sayfada yer alan uyarılar takip edilerek, uygulamanın çalışabilmesi için gerekli izinler sağlanmalıdır.)
 
Yükleme işlemi onaylanarak başlatıldıktan sonra Ana Ekran’da uygulamalar listesine otomatik eklenecek olan Navibaston imgesinden indirme işlemi ilerlemesi takip edilebilir. (IOS işletim sisteminin kısıtlamalarından kaynaklı olarak indirme işlemi yalnızca kablosuz bağlantı (WIFI) kullanılarak yapılabilmektedir.) Uygulama Navibaston imgesinden, indirme ve yükleme işlemi ilerlemesi tamamlandıktan sonra başlatılacaktır.
 
Yüklenen uygulama, Navibaston imgesinden çalıştırılmasının ardından gerekli izinler sağlandı ise yazılım lisanslama ekranına geçecektir. Yazılım lisanslama ekranında görme engelli başvurucu, Gören Göz yazılımı için belirlenen başvuru şartlarını taşıdığına dair bilgilerin kontrol edilebilmesi ve cihazın lisanslanabilmesi için ekranda sorulan kişisel bilgilerini ilgili forma girecek ve kaydet butonuna basacaktır. Başvurucunun girdiği bilgiler, varsa kişinin daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sisteminde bulunan bilgileri ile karşılaştırılarak başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığı otomatik olarak kontrol edilecektir.
 
Başvuru şartlarını sağladığına ilişkin detaylı bilgileri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sisteminden kontrol edilen başvurucunun indirdiği Gören Göz Yazılımı, indirmiş olduğu akıllı telefon cihazı için lisanslanacaktır. Bu şekilde lisanslanması tamamlanan uygulama, lisanslanmasının başarılı olduğuna ilişkin ekrana gelen bildirimin ardından kapatılıp yeniden başlatılmalıdır.   Uygulama yeniden başlatılmasının ardından kullanıma hazır hale gelecektir.
 
Başvuru şartlarına ilişkin detaylı bilgileri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sisteminden kontrol edilemeyen başvurucunun bilgileri uygulamada açılacak olan ekran kullanılarak gönderilecektir. İlgili ekranda, başvurucunun bilgileri ile birlikte şartlara uygun Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nun mühürlü ve ıslak imzalı aslının fotoğrafı ya da taranmış görüntüsü eklenerek başvuru yapılacaktır. Gönderilen bilgilerin teyidi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından resmi mesai saatleri içerisinde ve başvuru sırasına göre yapılacaktır. Gönderilen bilgilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teyidi sonrasında lisanslamaya ilişkin durum hakkında kayıt esnasında sisteme girilen e-posta adresine bilgi gönderilecektir.
 
Başvuruda iletilen bilgilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teyidi sonrasında başvurucu uygulamayı yeniden başlattığında, uygulama internet aracılığıyla otomatik olarak lisanslama yapacaktır. Lisanslama doğrulamasının ardından yazılım akıllı telefon cihazı için lisanslanmış olacak ve uygulama kullanıma hazır hale gelecektir.
 
Gönderilen bilgilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından henüz teyidi sağlanmamış cihazdaki yazılım için uygulama yeniden başlatıldığında lisanslama henüz onaylanmadığı için yazılım lisanslama ekranı ilk başvuru ekranında görülecektir. (Bu durumda, daha önceden yapılmış başvuru var ise tekrardan bilgilerin gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.)
 
Gönderilen bilgilerin (eksik, yanlış bilgi ya da başvuru şartlarını sağlayamama vb.) çeşitli sebeplerle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teyit edilememesi/onaylanmaması/reddedilmesi durumunda, durum hakkında başvurucuya kayıt esnasında sisteme girdiği e-posta adresinden bilgi gönderilecektir. Bu durumda, eksiklik sebebiyle başvurusu reddedilen başvurucular bilgilerini tamamlayarak yeniden başvuru yapabileceklerdir.
 
 
 EK: Gören Göz Yazılımı Kullanılabilecek İller Listesi.
       

 

YAZILIM KULLANILABİLECEK İLLER




S.N.


İL ADI




1


ADIYAMAN




2


AFYONKARAHİSAR




3


AĞRI




4


AKSARAY




5


AMASYA




6


ANKARA




7


ANTALYA




8


ARDAHAN




9


ARTVİN




10


AYDIN




11


BALIKESİR




12


BARTIN




13


BAYBURT




14


BİLECİK




15


BİNGÖL




16


BOLU




17


BURDUR




18


BURSA




19


ÇANAKKALE




20


ÇANKIRI




21


ÇORUM




22


DENİZLİ




23


DİYARBAKIR




24


DÜZCE




25


EDİRNE




26


ERZİNCAN




27


ESKİŞEHİR




28


GAZİANTEP




29


GİRESUN




30


GÜMÜŞHANE




31


IĞDIR




32


ISPARTA




33


İSTANBUL




34


İZMİR




35


KAHRAMANMARAŞ




36


KARABÜK




37


KARAMAN




38


KARS




39


KASTAMONU




40


KAYSERİ




41


KIRIKKALE




42


KIRKLARELİ




43


KIRŞEHİR




44


KOCAELİ




45


KONYA




46


KÜTAHYA




47


MALATYA




48


MANİSA




49


MARDİN




50


MUĞLA




51


NEVŞEHİR




52


NİĞDE




53


ORDU




54


OSMANİYE




55


RİZE




56


SAKARYA




57


SAMSUN




58


SİNOP




59


SİVAS




60


ŞANLIURFA




61


TEKİRDAĞ




62


TOKAT




63


TRABZON




64


UŞAK




65


YALOVA




66


YOZGAT




67


ZONGULDAK