Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce çalışmaları tamamlanan “Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü Tanıtım Toplantısı” Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’un katılımlarıyla 16 Mayıs 2017 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü Tanıtım Toplantısında, işitme engelliler, işaret dili tercümanları, yabancı dil olarak işaret dili öğrenenler, işaret dili araştırmacıları gibi grupların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hazırlanan ve içerik, tür, yöntem gibi açılardan dünyada ilk olma özelliği taşıyan "Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü" tanıtıldı.
"Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü Tanıtım Toplantısı"na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe Kardaş, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir, Türkiye Sağırlar Konfederasyonu Başkanı Orkun Utsukarcı ve işitme engelliler katıldı.
Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü tanıtım toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün, hem hazırlanış şekli hem kapsamı itibarıyla dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Bütün vatandaşların dünya nimetlerinden eşit ve adil şekilde hakkaniyet ölçüsünde faydalanması için devlet politikalarının geliştirilmesinin 2002'den sonra oluşmaya başladığını ifade eden Ersoy, engellilerin de bu hizmetlerden en iyi şekilde faydalanmasının yolunun 2005'teki çalışmalarla daha hissedilir hale geldiğini söyledi.
“Engelleri Kaldırmak İçin Mücadelemiz Sürecek”
Bakan Yardımcısı Ersoy, engelliler ile ilgili mevzuat çalışmaları yapıldığını vurgulayarak, 1950'lerde kullanımı yasaklanan işaret dilinin, yeniden resmi dil olarak kabul edilmesinin 2005'li yıllardan sonra olduğunu kaydetti. Bundan sonraki süreçte fırsat eşitliğini sağlamak için daha çok çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Ersoy, "Hayatın her alanında bir şekilde dezavantaj yaşayan, karşısında bir engel gören bütün kardeşlerimizin hayatlarını daha kolaylaştırmak, önlerindeki bütün engelleri bir bir kaldırmak adına hükümetlerimizin bundan sonra da vereceği mücadele devam edecek." dedi. Bakan Yardımcısı Ersoy Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün işitme engellilerle birlikte tüm kullanıcılara hayırlı olmasını temenni etti.
“İşitme engelli bireylerin iletişim ihtiyacı daha çok karşılanacak”
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, dünya üzerinde 100'ün üstünde işaret dili bulunduğu tahminini dile getirerek, en eskilerden biri olduğuna inanılan Türk işaret dilinin, diğerleri ile tarihsel açıdan direkt ilişkili olmadığını aktardı. Bu dilin, başka bir işaret dilinden türetilmediğine dikkati çeken Çiftçi, “Kendimize has, özgü ve dolayısıyla oldukça önemli bir işaret dilidir. Ülkemizde, Türk işaret dili işitme engellilerin iletişim aracı olarak ana dillerdendir. Dolayısıyla Türk işaret dili, sağır toplum içinde önemli bir iletişim kaynağıdır” diye konuştu. Genel Müdür Çiftçi, “sağır” toplumu tanımak ve onlarla iletişime geçebilmek için işiten bireylerin Türk işaret dili öğrenmesinin toplumsal bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.
İşitme engelli veya konuşarak iletişim ihtiyacını karşılayamayan her yaştan bireyler ile iletişim ihtiyacında olan toplumun diğer tüm kesimlerini kapsayan "Türk İşaret Dili Araştırma Projesi"ni hayata geçirdiklerini anlatan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, bu proje ile Türk işaret dilini kullanmaya ve öğrenmeye ihtiyacı olan toplumun tüm kesimlerinin hedeflendiğini söyledi. “Türk İşaret Dili Araştırma Projesi”nin, 26 ilde 109 katılımcıyla gerçekleştirildiğini, bunun çok güçlü bir akademik ekiple bilimsel yöntem ve teknikler kullanılarak yapıldığını ve Türkiye'de bir ilk olduğunu aktaran Genel Müdür İshak Çiftçi, “Bu sadece bizim ülkemizde değil dünyada da bir ilktir çünkü bugüne kadar Türk işaret diliyle ilgili olarak bu kadar kapsamlı ve bu kadar fazla kişinin katıldığı bir işaret dili araştırma projesi mevcut değildir. Dünyada da bir ilktir, sözlük de bir ilktir” ifadesini kullandı. Bu çalışmayla dünyanın en gelişmiş Türk işaret diline sahip olunduğunu belirten Çiftçi, bu dilin geliştirilmesi halinde milyonlarca insanla iletişim kurabilme şansı olacağını vurguladı.
Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’nü tanıtan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü, Türk işaret dilini öğrenmek isteyenlerin, işitme engelliler okulunda öğrenim gören tüm öğrencilerin, alanda Türk işaret dili eğitimi veren eğitimcilerin ve tüm kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Türk işaret dili araştırma projesi çıktılarıyla bugüne kadar yetersiz olan işaret dili kurs eğitim veya müfredat programlarının ve materyallerinin sayısı ve niteliğinin artırılmasının yolu açılacaktır. İşitme engelli bireylerin iletişim ihtiyacı daha çok bununla karşılanacak” şeklinde konuştu
Gelecekte eğitimde işaret dili kullanılmasının, işitme engelliler için artık hayal olmayacağını vurgulayan Çiftçi, Türk işaret dili konusunda yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla işitme engellilere yönelik verilecek hizmetlerin niteliğinde ülke olarak daha iyi bir seviyeye ulaşılacağını kaydetti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe Kardaş ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi tarafından “Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü Tanıtım Toplantısı” sonrasında projede emeği geçen araştırmacı ve çalışanlara teşekkür belgesi verildi.
Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’ne Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ…
$(document).ready(function() { $("a[rel=591af94b290eac1070b31f94]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });