Son 10 yılda yaşlanma sürecine girmiş olan ülkemizde yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2019 yılı itibariyle %9,1 ile tarihinin en yüksek noktasına ulaştı. Bu demografik olgu, yaşlı bireylerin sosyal çevrelerinden koparılmadan aktif bir şekilde yaşlanmalarını sağlayacak, yaşlı bakımı konusunda daha az maliyetli olan gündüz hizmet modellerinin hayata geçirilmesi yönünde adımlar atılmasını gerektiriyor.
Ülkemizin yaşlanma verilerini dikkate alan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu kapsamda yerel yönetimler, STK’lar ve tüzel kişiler işbirliğinde çeşitli hizmetler hayata geçirilmesini önemsiyor. Bu çerçevede yaşlı bireylere gündüz hizmet sunmak üzere ülke genelinde Bakanlığa bağlı 3’ü müstakil, 27’si kuruluşlara bağlı olmak üzere toplamda 30 Yaşlı Gündüz Bakım Merkezi, Belediyelere bağlı 127 ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı 3 olmak üzere toplamda 161 yaşlı gündüz bakım merkezi aktif çalışıyor.
Özellikle tek başına veya komşu akraba gibi diğer destek unsurlarına rağmen evde yaşamını tek başına devam ettiremeyecek durumda olan yaşlıları desteklemek üzere hizmete alınan yaşlı gündüz bakım merkezleri aracılığıyla, yaşlıların yaşam ortamlarının iyileştirilmesi, günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı olunması ve sosyal, fiziksel, psikolojik destek hizmetlerinin sunulması hedeflenmektedir. Yaşamını evde ailesi, akrabalarıyla veya yalnız sürdüren sağlıklı yaşlıların boş zamanlarını değerlendirmelerini sağlayan yaşlı gündüz bakım merkezleri, özellikle kendi imkânlarıyla karşılamakta güçlük çektikleri konular ile günlük yaşam faaliyetlerinde yaşlılara destek hizmetleri vermek, aktivitelerini artırmak ve yaşlıların yaşam kalitesinin artırılmasını sağlamaktadır.
Aydın Germencik'te Yaşlı Gündüz Bakımı İçin Örnek Kuruluş ve Model Faaliyetler
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Aymelek Derneği arasında yaşlılara yönelik gündüz bakım hizmetleri konusunda işbirliği 2012 yılından bugüne sürmektedir. Bakanlık sivil toplum işbirliğine örnek teşkil eden paydaşlık neticesinde, ilk olarak 2012’de hizmete açılan ve 30 Mayıs 2014 tarihinde imzalanan protokolle işbirliğinin somutlaştığı “Aymelek Derneği Yaşlı Gündüz Bakımevi” o tarihten bu yana Aydın Efeler’de yaşlılara gündüz bakım ve destek hizmeti veriyor.
Yaşlılara yönelik sivil toplum işbirliği ile açılan ilk yaşlı gündüz merkezi olan “Aymelek Derneği Yaşlı Gündüz Bakımevi”, 50 kapasite ile Aydın ilinde kayıtlı 152 yaşlının toplumsal hayata aktif katılımını ve psiko-sosyal açıdan daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Özellikle yaşamını evde yalnız veya ailesi ve akrabaları ile sürdüren sağlıklı yaşlılar ve ailelerine destek olmayı hedefleyen Yaşlı Gündüz Bakımevi, yaşlıların ilgilerine göre faaliyet grupları kurarak sosyal faaliyet düzenlemek suretiyle sosyal ilişkileri zenginleştiriyor.
İlk yaşlı gündüz bakımevinin başarısıyla güçlenen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Aymelek Derneği arasındaki işbirliği neticesinde ikinci yaşlı gündüz bakımevi ise Aralık 2019’da Aydın ili Germencik ilçesinde faaliyete geçti. 3 Aralık 2019 tarihinde imzalanan protokol kapsamında hizmetlerine başlayan ve toplumdaki gönüllü çalışmaların desteklenmesi konusunda örnek teşkil eden Aymelek Derneği Germencik Yaşlı Gündüz Bakımevi’nde hizmetler, beşi yönetim kadrosunda olmak üzere toplamda 20 kadın tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştiriliyor.
Aydın’ın Germencik İlçesinin altı mahallesinde yaşlılara yönelik gündüz bakım hizmeti vermek amacıyla faaliyete başlayan Aymelek Derneği Germencik Yaşlı Gündüz Bakımevi, bu kapsamda haftanın 4 günü günde 10 yaşlıyı misafir ediyor. Aylık süreçte 150’nin üzerinde yaşlıya hizmet sunan merkezde, yaşlı misafirlerin talep ve istekleri doğrultusunda Kuran-ı Kerim okuma, iğne oyası, okuma yazmayı geliştirme, canlı müzik aktiviteleri vb. gerçekleştiriliyor. Tüm masrafları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanan Aymelek Derneği Germencik Yaşlı Gündüz Bakımevinde hizmetten yararlanan yaşlı konuklar, sunulan hizmetten çok memnun olduklarını dile getirerek bu hizmet modelinin diğer ilçelerde de yaygınlaşması gerektiğini belirtiyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; geçtiğimiz yıl Aydına gerçekleştirdiği ziyarette bu alanda yapılan çalışmaları yerinde gözlemlemiş, bu merkezlerin ülke genelinde yaygınlaşmasını hedeflediklerini ifade etmişti.