Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Pursaklar Belediyesi bünyesinde hizmet veren Engelliler Sosyal Tesisi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; ailenin güçlendirilmesi ve müreffeh bir Türkiye’ye ulaşmak amacıyla, toplumun tüm kesimlerine yönelik sosyal hizmet uygulamalarını ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyor.
2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun sayesinde, engelli bireyin yaşadığı çevrenden koparılmadan ihtiyaç duyduğu her türlü hizmete ulaşması mümkün hale geldi. Engelli bireylere yönelik en temel ihtiyacın “bakım hizmeti” olduğu gerçeğinden hareketle, aynı zamanda kendine güvenen, üreten ve bağımsız bireyler konusunda Gündüz Yaşam Merkezleri dikkat çekiyor.
Mevcut işlevleri doğrultusunda ülke genelinde yaygınlaşarak son yıllarda önemli bir ivme kazanan Gündüz Yaşam Merkezleri, Şubat 2020 tarihi itibariyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı 76 Yaşam Merkezi ile hizmet sunuyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sunduğu hizmetlerin yanında, Belediyelerin engelli bireylere sunduğu hizmetler, toplumsal farkındalığın gelişmesi konusunda önemli bir katkı sağlıyor.
Sosyal belediyecilik uygulaması kapsamında Pursaklar Belediye Başkanlığı tarafından hizmete açılan “Engelliler Sosyal Tesisi”nde engelliler ve ailelerinin ihtiyaç duyduğu hizmetler sunuluyor, toplumun bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalar yürütülüyor.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Pursaklar “Engelliler Sosyal Tesisi”ndeki incelemeleri sırasında yaptığı konuşmasında, “2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun sayesinde, engelli bireyin yaşadığı çevrenden koparılmadan ihtiyaç duyduğu her türlü hizmete ulaşması mümkün hale geldi.
Engelli bireyin ihtiyacı çerçevesinde bireysel gelişim ve gereksinimleri ile günlük yaşam aktivitelerine yönelik beceriler kazanması yönünde önemli bir işleve sahip olan Gündüz Yaşam Merkezleri; aynı zamanda engelli bireye sahip ailelere rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuyor.
Yaşam Merkezlerimiz, özellikle annelerin rahatlatılması konusunda da önemli çalışmalar yapıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Engelli bireylere yönelik belediye hizmetlerinin yaygınlaşması konusunda her türlü destek ve iş birliği çalışmalarını desteklemektedir.” dedi.
Pursaklar Engelliler Sosyal Tesisi Merkezi üyelik sistemi ile çalışıyor. Düzenli olarak 30 kişi kapasiteli gezi programları doğum günü etkinlikleri, aile ziyaretleri düzenliyor. Merkezde 15-20 kapasiteli öğle yemeği servisi ve tüm gün sınırsız içecek ikramı yapılıyor.