Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Garanti Bankası işbirliği ile yürütülen ve engelli bireylerin istihdamında umut vadeden yepyeni bir anlayışı temsil eden “İşe Katıl Hayata Atıl Projesi” Çalıştayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş’ın katılımlarıyla 22 Aralık 2014 tarihinde Ankara Sürmeli Otel’de gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş konuşmasında destekli istihdam sisteminden bahsederek, “Destekli istihdam, engelli bireylerin iş piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak becerileri edinmelerini, kendi özellik ve tercihlerine göre iş sahibi olmalarını sağlayan bir sistem. Bu sistemde görev yapan İş Koçları, istihdamda yer alan engelli kişinin en doğru ve en uygun bir şekilde istihdamının sağlanması ve iş yaşantısına uzun vadeli olarak devam edebilmesi için, hem engelli kişiye hem de işverene yol gösteren kişilerdir. Sistemde engelli bireyler ihtiyaç duydukları desteği alarak, gelişim ve uyumları konusunda ilerleme sağlarlar. Burada en doğru ve uygun yerleştirme ile engelli kişinin ve işverenin yanında, gerekirse engelli kişi ile kısa bir süre birlikte çalışan ve ona işin nasıl yapılacağı konusunda yol gösteren kişi olan iş koçu, engellilere yapacakları işi doğru bir şekilde tanımlayarak iş hayatındaki başarılarını arttırmaktadır” dedi.
İşe Katıl Hayata Atıl Projesi’nin destekli istihdamın ülkemizde yerleşmesi için önemli bir örnek teşkil ettiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş, “İş Koçluğu tüm dünyada yeni gelişen bir sistem. Biz ülke olarak bunun öncülerinden olmak istiyoruz. İşe Katıl Hayata Atıl Projesi ile Türkiye’de ilk kez uygulanan “destekli istihdam” modelinde, engelli bireylere; özelliğine, becerilerine ve tercihine göre iş seçmesi, iş ortamına ve sosyal hayata uyumu gibi konularda katkıda bulunuluyor. Bu sistemin yerleşmesi ile özellikle özel sektörde işten çıkarmalar, iş bırakmalar ve iş değiştirmelerin önüne geçilmiş, işverenlerin kafasındaki soru işaretleri de ortadan kaldırılmış olacak. İşverenlere de rehberlik edecek İş Koçluğu sistemi ile artık engellimizin tüm sektörlerdeki istihdam sorunu azalacak ve inşallah zamanla ortadan kalkacak. Bizim nihai hedefimiz işe yerleşen tüm engellilerimizin bu şekilde yanında olmak” dedi.
“İşe Katıl Hayata Atıl Projesi”
Engelli bireylerin istihdamında umut vadeden yepyeni bir anlayış olan “İşe Katıl Hayata Atıl Projesi” ile Türkiye’de ilk kez başlatılan destekli istihdam yönteminin bir modeli olan “İş Koçluğu” sistemi uygulaması hayata geçirildi. Proje kapsamında, mesleki eğitim almamış engelli bireylere, yetkinliklerine ve geliştirilebilir özelliklerine uygun mesleki beceriler kazandırılması hedefleniyor.
Proje kapsamında şimdiye kadar Ankara’da 15 iş koçu eğitim sürecini tamamladı ve 3 aylık bir süredir çalışmalarına başladı. Projede görevlendirilen iş koçları görevleri boyunca engelli bireylere iş bulmakta, engelli bireyin işe uyumunu sağlamakta ve işvereni, çalışanları ve engelli bireyin ailesini bilgilendirmektedir. Proje kapsamında 5 ilde, 300 engelli bireye 60 iş koçunun rehberliğinde mesleki beceriler kazandırılarak, güçlü yönlerini ortaya koyup yaşamlarının sorumluluğunu alabilecekleri bir ortam sunulacak.
“İşe Katıl Hayata Atıl Projesi” Çalıştayı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Garanti Bankası işbirliği ile yürütülen Proje kapsamında iş koçlarının yetkinliklerine dönük multidisipliner yaklaşımlar ortaya kondu.
Çalıştay kapsamında oluşturulan küçük gruplarla yapılan grup çalışmalarında;
Kişisel Özellikler ve Nitelikler,
Mevzuat ve Hizmet Ağlarına Erişim,
Beceri ve İş Sürecini Yönetme,
konuları ele alındı.
$(document).ready(function() { $("a[rel=54992fe0369dc51b2c2ec13a]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });