…
10 Aralık 2019, Salı İstanbul, TÜRKİYE

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Sosyal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansında Ortaya Çıkan Gerçek: 2019 Yılında Yarım Milyonu Aşkın Engellimize Yaklaşık 1,2 Milyar Dolar Evde Bakım Desteği Sağlandı


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Sosyal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansı’nın açılışında konuştu.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın teşrifleriyle gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Sosyal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar 1. Konferansı’na başkanlık eden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK;  2019 yılında yarım milyonu aşkın engellimize yaklaşık 1,2 milyar dolar evde bakım desteği sağlandığını belirtti.

Bakan SELÇUK:Güçlü Haklı Değil, Haklı Güçlüdür’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, Müslümanlar için yeryüzünde selamın, yani barışın yayılmasının, adaletin tesis edilmesinin, "güçlünün haklı değil, haklının güçlü" olduğuna dair bilincin artmasının önemine değindi. Tüm kalkınma çabalarının insanı merkeze aldığını söyledi.

Bakan SELÇUK konuşmasında; “İnancımızın bizlere yüklediği sorumluluk duygusuyla hareket etmemiz, sosyal kalkınma alanında yürüttüğümüz çalışmalarımızı, aramızda birliği ve beraberliği pekiştirerek, çok daha iyi seviyelere taşımamız gerekiyor. Unutulmamalıdır ki; bizim en değerli sermayemiz, değerimiz, kıymetimiz insan. İnsanı merkeze alarak, nitelikli insan gücümüzü artırarak, hem sosyal kalkınmayı hem ekonomik kalkınmayı sağlayabiliriz.

Burada toplanmış olan bu meclisin, sosyal kalkınmanın farklı unsurları üzerinde yeniden düşünmemize dair bir pencere açtığı muhakkak. 'Işık doğudan yükselir' diyerek sabah ezanlarıyla güne başlayan bu pencereye 'gün artık ışısın' diyoruz. Vaktin İslam coğrafyasının yeniden yükselme vakti olduğuna kalben inanarak Rabbimden, bu konferansa ayırdığınız kıymetli zamanınızın dua olarak kabulünü niyaz ediyorum.” dedi.

“2019 Yılında Yarım Milyonu Aşkın Engellimize Yaklaşık 1,2 Milyar Dolar Evde Bakım Desteği Sağladık”

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'inin engelli olduğunu vurgulayan Bakan SELÇUK, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'de ise toplam nüfusun yaklaşık yüzde 7'si bir engele sahip. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde 11 kez engelli bireylere ve engelliliğe atıf bulunmasına rağmen, engelli bireyler hedeflerden birçoğuna ulaşmak bakımından dezavantajlı konumdadır. Bu çerçevede, hükümetimizin 2005 yılında Engelliler Hakkında Kanun ile yasal zemini güçlendirerek ilk büyük adımı attığını ifade etmekten gurur duyuyorum.

2007 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesini imzalamış, sözleşmeyi ilk imzalayan ülkeler arasında Türkiye'nin de yer almasını sağlamıştır. Tüm politikalarımızda olduğu gibi, engellilerimize de aile odaklı bir yaklaşım sergiliyoruz. Mümkün olduğu surette aileleri yanında bakılmalarını sağlamayı önceliyoruz. Sadece 2019 yılında yarım milyonu aşkın engelli vatandaşımıza yaklaşık 1,2 milyar dolar civarında evde bakım desteği sağladık.

Teşvik edici politikalarımız sayesinde kamuda ve özel sektörde engelli bireyler için ayrılan istihdam kotalarının yüzde 84'ünün dolmasını sağladık. 180 bini aşkın engellimizi istihdam ettik. Türkiye’nin genelinde 352 bakım merkezimizde engelli vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. 'Hayaller Engelsizdir' diyerek ülkemizde engellerimize yönelik erişilebilirliğin yaygınlaşması için uğraşıyoruz."

2050'de Türkiye'de Her 5 Kişiden Birinin 65 Yaşın Üzerinden Olacağı Öngörülüyor

Bakan SELÇUK “2050'de biz de Türkiye'de her 5 kişiden birinin 65 yaşın üzerinden olacağını öngörüyoruz. Bu bağlamda, 2030 gündemin uygulanmasında, tüm yaş gruplarının toplumsal kalkınmanın aktif unsurları olarak değerlendirilebilmesi ve demografik yapısı değişen nüfuslarımızın ihtiyaçlarına cevap vermek için hazırlıklarımızı hızlandırmamız gerekmekte."  

Açılış konuşmalarının ardından Bakan SELÇUK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'a tablo hediye etti.