İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Yaşlı ve Engelli Bireyler Semineri Birleşik Arap Emirliklerinde Gerçekleştirildi
İslam İşbirliği Teşkilatına Bağlı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi Tarafından Gerçekleştirilen “İİT Üye Ülkelerinde Yaşlı ve Engelli Bireyler Semineri”ne Katılım Sağlandı.
Üye Devletleri arasında birçok farklı politika ve hizmet alanında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bu yönde faaliyetlerini sürdürüyor. İİT’ye kuruluşundan beri üye olan Türkiye, faaliyetler kapsamında aktif rol alıyor. 22 Mayıs 2014 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla, İİT Nezdinde Daimî Temsilcilik ihdas etmeyi kararlaştırıldıktan sonra Türkiye’nin Daimî Temsilciliği 24 Temmuz 2015 tarihinde Cidde'de açıldı.
İİT ile son dönemlerde temel iş birliğinin sosyal politikalar ve sosyal hizmetler alanlarında özellikle yoğunlaştığı gözlemleniyor. Bu alanda, ülkemizin demografik dönüşüm ve nüfus yaşlanma süreci kapsamında tecrübe ettiği deneyimler, bakım sistemlerindeki yetkinliği, içermeci sosyal politikaları kapsamında yaşlı ve engelli bireylere yönelik hizmetleri tanıtılıyor. Tanıtımların neticesinde Türkiye; 2 Aralık 2021 tarihinde, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen “İİT Üye Ülkelerinde Yaşlı ve Engelli Bireyler Semineri”ne davet edildi. Toplantıya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaşlı Refahı Dairesi Başkanlığında görevli ASH Uzman Yardımcısı Rumeysa CEYLAN katıldı.
EXPO 2020 Kapsamındaki Etkinlikte Türkiye’deki Yaşlı Bakım ve Engelli Bakım Politikaları ile Yaşlı ve Engelli Bireylere Yönelik Hizmetler Sunuldu
EXPO 2020 kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe İİT üye ülkeleri ve uluslararası kuruluşların yaşlılık ve engellilik alanlarındaki temsilcileri katılım gösterdi. Seminerde İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu gibi oluşumları temsil eden katılımcılar, İİT ve Batı Asya bölgesindeki Arap ülkeleri özelinde sunumlar gerçekleştirdi. Ülke örneği olarak Türkiye’deki yaşlı ve engelli bakım politikaları ile yaşlı ve engelli bireylere yönelik hizmetlerin tanıtıldığı sunum yapıldı. Sunumda yaşlılık ve engellilik vizyon belgeleri, yatılı uzun süreli bakım, gündüz bakım ve evde bakım hizmetlerinden, sosyal yardımlar ve sosyal güvenlik sistemi kapsamında yaşlılık ve engelliliğe kadar ülkemizde hizmet sunumu gerçekleştirilen birçok alana ilişkin alt başlıklar ele alındı.
Ülkemizdeki Yaşlı Bakım Sisteminin Diğer İslam İşbirliği Üye Ülkelerinde Uygulanabilirliği Ele Alındı
Seminer kapsamında ASH Uzman Yardımcısı Rumeysa CEYLAN, “Türkiye’de Yaşlı Bakım ve Engelli Bakım Politikaları” başlıklı sunumunda, ülkemizde yaşlılık ve engellilik süreçlerini demografik bir yaklaşımla ele aldı. Ülkemizde yaşlı ve engelli bireylere yönelik olarak geliştirilmiş politikaları ve hizmet sunumları hakkında bilgi verdi. Ülkemizde özellikle yaşlı bakım alanında kurulmuş sistemin içeriğine, diğer İİT ülkelerinde bu sistemin nasıl kurulabileceğine dair yöneltilen soruları cevaplayan CEYLAN, ülkemizde kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer aktörlerin alandaki iş birliğine dair durumunu, mevcut sistemlerimiz üzerinden ifade etti.
Seminerin tamamına ulaşmak için tıklayınız ...